Gå opp i vekt med trening

Det er flere grunner til at du kan merke en liten vektøkning etter trening. Disse inkluderer muskeløkning, vannretensjon, betennelse etter trening, bruk av kosttilskudd eller til og med ufordøyd mat. Lær mer om årsaker til at du går opp vekt med trening.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

I de fleste tilfeller er vektøkning etter trening midlertidig. Her er det du trenger å vite om å gå opp i vekt etter trening.

Hvorfor du går opp i vekt etter trening

Å gå opp i vekt etter trening skyldes sannsynligvis muskelfiberbetennelse, muskelglykogen og vannvekt, og over tid øker muskelmassen. Hvis vekttap er målet ditt, kan det være frustrerende å se en økning på vekten når du har prøvd å trene. Imidlertid er det en normal, vanlig hendelse som sannsynligvis er midlertidig. Her er noen av grunnene til at det kan skje med deg.

Muskelvektøkning

Du vil sannsynligvis få muskler når du begynner å trene. Hvor mye muskler du får avhenger av kostholdet ditt og hvilken type trening du gjør. Men enhver økning i fysisk aktivitet vil sannsynligvis gi i det minste noen forbedringer i styrke og muskelmasse.

Hvis du deltar i styrketreningsøkter og inntar tilstrekkelig protein, vil du sannsynligvis se mer betydelig økning i muskelmasse. Genetikk spiller også en rolle i mengden muskelmasse du får når du starter et treningsprogram.

Hvis du har en tendens til å få muskler lett, betrakt deg selv som heldig. Muskler bidrar til å forme en sterk, sunn kropp. Noen legger på seg muskler raskere enn andre. Men når du får muskler, vil tallet på vekten sannsynligvis øke.

Faktisk, selv om du også mister fett, kan du se en økning på vekten. Muskler er tettere enn fett, men de tar mindre plass. Det betyr at hvis du får muskler, kan vekten din gå opp selv om du mister kroppsfett.

Relatert: Går opp i vekt når jeg trening

Økning i vannvekt

Vannretensjon er en vanlig årsak til midlertidig vektøkning. Pre-menopausale personer er spesielt utsatt for svingninger i kroppsvekt gjennom måneden på grunn av hormonelle endringer. Hvis du har mensen, kan du merke en viss grad av oppblåsthet rett før og under mensen. Trening kan bidra til å redusere premenstruelle symptomer, så det er nyttig å følge med på treningsøktene, selv om du fortsatt kan se en økning på vekten.

Studier har vist at væskeretensjon topper seg på den første dagen av menstruasjonen. Den er lavest i den midtfollikulære perioden (midtfasen av syklusen din) og øker gradvis i løpet av de 11 dagene rundt eggløsning.

En annen vanlig årsak til vektøkning i vann er økt natriuminntak. Inntak av mat med mye salt kan føre til en økning i kroppsvekt.

Studier har vist at etter å ha spist salt mat øker de fleste vanninntaket, men produserer ikke nødvendigvis mer urin. Den ekstra væsken i kroppen kan bidra til økning i vekten. Noen mennesker er svært natriumfølsomme og kan holde på mer vann.

Husk at selv om du ikke tilsetter salt til maten din, kan det fortsatt være salt i den bearbeidede maten og drikken du spiser. Selv noen sunne, næringsrike matvarer som suppe, cottage cheese og hermetiske bønner kan inneholde overflødig natrium.

Relatert: Plutselig opp i vekt

Betennelse etter trening

Treningen i seg selv kan forårsake vektøkning – i hvert fall midlertidig. Men denne økningen kan tyde på at du trener hardt nok til å se faktiske resultater. Veldig enkelt sagt, trening (spesielt vekttrening) skader muskelvev. Reparasjonsprosessen etter trening lar musklene vokse og bli sterkere. Men i mellomtiden oppstår det betennelse i vevene.

Bruk av tilskudd

Kosttilskudd etter trening kan også føre til en viss grad av vektøkning. Trening – spesielt langvarig utholdenhetstrening som løping eller sykling – tømmer kroppen for glykogen.

Det er veldig vanlig for trente idrettsutøvere å innta drikker som inneholder karbohydrater etter trening. Karbohydrater bidrar til å gjenopprette muskelglykogen. Men for hvert gram glykogen som lagres, beholder kroppen tre gram vann.

Ufordøyd fiberrik mat

Hvis treningsøktene dine gjør deg sulten og du fyller drivstoff med sunn fiberrik mat, kan den næringsrike maten du inntar føre til en økning i vekten etter hvert som den jobber seg gjennom kroppen din. Fiber hjelper til med vannretensjon i tykktarmen og resulterer i avføring som er mindre tørr og lettere å tømme. Spesielt uløselig fiber er kjent for å øke avføringsvekten.

Før avføringen passeres, kan du merke en økning i vekt etter treningen, men fiber reduserer også transporten i tykktarmen. Så dette er ikke et næringsstoff du bør unngå.

Bør du bekymre deg?

I mange tilfeller er det ingen grunn til å bekymre seg for vektøkning etter trening. Faktisk, hvis vektøkningen er et resultat av en av de vanlige årsakene som er oppført ovenfor, bør du ta det som et tegn på suksess. Selvfølgelig er det andre grunner til at du kan se en økning i vekten. Noen medisiner kan føre til vektøkning, eller kaloriinntaket kan ha økt sammen med sultnivået etter trening.

Om forfatteren