SKOBONANZA!

OPPTIL 40%

RABATT

ALT FRA FRITIDSSKO, LØPESKO, TIL FJELLSTØVLER


HØSTKUPP!

Gå og jogge

Gå og jogge. Er du utrent eller har liten eller ingen erfaring med løping fra før av, kan det være smart å starte med å gå og jogge den første tiden.

Gå og jogge når du er nybegynner

Er du helt utrent og starter med løping, vil det påføre kroppen en belastning den ikke er vant med fra før fra av. Dette vil ofte være en stor påkjenning på kroppen som kan føre til skader dersom du ikke restituerer godt nok mellom hver treningsøkt. For å redusere denne belastningen, og la kroppen få en gradvis tilvenning til økt belastning, kan du starte treningen med å gå og jogge.

I denne artikkelen vil du lære hvorfor du som nybegynner bør starte med å gå og jogge, og hvordan du gradvis kan øke hvor mye du jogger, etter hvert som du kommer i bedre form.

Ta utgangspunkt i eget formnivå

Før du starter med å gå og jogge, bør du alltid ta utgangspunkt i eget formnivå. Dersom du er helt utrent, kan gjennomføre noen treningsturer over noen uker der du går og jogger. Da vil du raskt finne ut hvilket formnivå du er på. Med det som utgangspunkt, kan du bestemme deg for å gjennomføre 2-3 treningsøkter i uka, der du skal gå og jogge.

Veksle mellom å gå og jogge

Ta utgangspunkt i en treningsøkt der du skal gjennomføre trening i 15-30 minutter. I denne treningsøkta skal du veksle mellom å gå og jogge. Det kan du gjøre i faste intervaller, eller at du jogger i korte perioder når du føler for det. Avhengig av formnivå kan bestemme hvor mye du skal gå, og hvor mye du skal jogge. Eksempelvis kan du jogge i 1 minutt og gå i 4 minutt, og gjøre dette til du når ønsket treningstid. Er du i bedre form, kan du øke tiden du jogger, og korte tilsvarende ned på hvor mye du går.

Intensitet når du jogger

Som hovedregel bør intensiteten alltid være lav når du jogger, for å redusere belastningen på beina og kroppen. Å trene på denne måten kan også være bra for å holde motivasjonen for treningen oppe. Det er viktig at du ikke jogger med for høy intensitet. har du jogget en stund, og kjenner at pulsen blir for høy, kan du starte å gå i stedet. Dette kan være en smart måte å holde intensiteten lav.

Gradvis økning i hvor mye du jogger

Du bør ha som målsetning å gradvis øke hvor mye du jogger, og å tilsvarende ned på hvor mye du går. Lytt til kroppen, og øk tiden du jogger, mens du går tilsvarende ned på hvor mye du går. Det er viktig at du ikke går for raskt frem, men lar det være en naturlig progresjon i takt med at kroppen blir sterkere. Når du etter en tid greier å jogge hele distansen, kan du ha en gradvis økning i hvor langt du jogger. Sørg for at du hele tiden jogger med lav intensitet.

Gå og jogge

Å starte opp trening med å gå og jogge, kan være en smart måte å komme i gang med trening på. Terskelen for å komme i gang med trening blir lavere, og dette kan være en mer motiverende måte å trene på for nybegynnere. Gå og jogge bidrar til mindre belastning, noe som kan redusere risikoen for skader.

Relaterte artikler:

Jogging for nybegynnere

8 ukers treningsprogram for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTKUPP!

Av Spurt

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT FRA FRITIDSSKO, LØPESKO TIL FJELLSTØVLER!