Gå ned i vekt når du er vegetarianer

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Det er fullt mulig å gå ned i vekt når du er vegetarianer, men det krever litt planlegging og oppmerksomhet på hva du spiser. Lær mer om hvordan du kan gå ned i vekt som vegetarianer.

Hva er ulempen med å være vegetarianer?

Det er noen potensielle ulemper med å være vegetarianer som du bør være oppmerksom på. Her er noen av dem:

 • Risiko for næringsmangel: Vegetarisk kosthold kan være lavere i noen viktige næringsstoffer som jern, kalsium, vitamin D, vitamin B12 og omega-3 fettsyrer. Det er viktig å inkludere matvarer som er rike på disse næringsstoffene eller ta kosttilskudd for å unngå mangeltilstander.
 • Økt inntak av karbohydrater: Vegetarisk kosthold kan også være høyere i karbohydrater enn et kosthold som inkluderer kjøtt. Dette kan føre til økt risiko for insulinresistens, type 2 diabetes og fedme hvis det spises for mye karbohydrater.
 • Høyere risiko for underernæring hos barn: Vegetarisk kosthold kan være utfordrende for små barn og spedbarn hvis det ikke er planlagt og satt sammen riktig. Hvis ikke er det en risiko for underernæring og mangelsykdommer.
 • Sosialt press og begrensede alternativer: Det kan være vanskelig å finne vegetariske alternativer når du spiser ute eller er invitert til selskap, og dette kan føre til følelse av isolasjon og sosialt press.
 • Høyere kostnad: Noen vegetariske matvarer kan være dyrere enn tilsvarende matvarer med kjøtt, og dette kan føre til høyere kostnad for mat.

Det er viktig å være klar over disse potensielle ulempene og ta tiltak for å sikre at du får alle næringsstoffene du trenger når du er vegetarianer. Å planlegge og sette sammen et balansert og næringsrikt vegetarisk kosthold kan bidra til å unngå mange av disse ulempene.

Relatert: Hva er en vegetarianer

Er vegetarmat slankende?

Vegetarmat i seg selv er ikke nødvendigvis slankende, men et vegetarisk kosthold kan være en effektiv måte å gå ned i vekt på. Dette skyldes at et velbalansert vegetarisk kosthold ofte er rikt på fiber, næringsstoffer og lavere i kalorier enn et kosthold som inkluderer kjøtt.

Fiber i vegetarmat kan øke metthetsfølelsen og redusere appetitten, noe som kan føre til at man spiser mindre og går ned i vekt. En studie publisert i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics fant at personer som fulgte et vegetarisk kosthold hadde lavere BMI (kroppsmasseindeks) og lavere kroppsfettprosent enn de som spiste et kosthold som inkluderte kjøtt.

Det er viktig å merke seg at et vegetarisk kosthold også kan inneholde mange høykalori matvarer, som ost, nøtter, oljer og søte fruktjuicer. Det er derfor viktig å spise disse matvarene i moderat mengde og å begrense inntaket av bearbeidede vegetariske matvarer som kan være høye i fett, sukker og kalorier.

Generelt sett kan et velbalansert og næringsrikt vegetarisk kosthold være en sunn og effektiv måte å gå ned i vekt på. Som med ethvert kosthold er det viktig å fokusere på å spise et bredt spekter av sunne matvarer og å opprettholde et balansert og variert kosthold for å opprettholde god helse.

Relatert: Hvordan få i seg nok proteiner som vegetarianer

Hva er viktig å spise når man er vegetarianer?

Når du er vegetarianer, er det viktig å spise et variert og næringsrikt kosthold for å sikre at du får alle nødvendige næringsstoffer. Her er noen matvarer som er spesielt viktige å inkludere i ditt vegetariske kosthold:

 1. Proteinrike matvarer: Vegetariske kilder til protein inkluderer bønner, linser, kikerter, tofu, tempeh, nøtter, frø, quinoa, og egg og meieriprodukter hvis du spiser disse.
 2. Grønne bladgrønnsaker: Grønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål og brokkoli er rike på jern og kalsium. Hvis du ikke spiser meieriprodukter, kan disse matvarene bidra til å øke inntaket av kalsium i kostholdet ditt.
 3. Fullkorn: Fullkorn er en kilde til fiber, protein og karbohydrater. Velg fullkorn som brune ris, quinoa, havre, rug, bygg og helkornbrød.
 4. Frukt og grønnsaker: Frukt og grønnsaker er rike på fiber, vitaminer og mineraler. Spis et bredt spekter av frukt og grønnsaker for å sikre at du får alle nødvendige næringsstoffer.
 5. Sunne fettstoffer: Velg sunne kilder til fett, som avocado, nøtter, frø og olivenolje. Disse matvarene er rike på umettet fett, som kan bidra til å senke kolesterolet og redusere risikoen for hjertesykdom.
 6. Kalsiumrike matvarer: Hvis du ikke spiser meieriprodukter, kan du inkludere kalsiumrike matvarer som tofu, grønne bladgrønnsaker, mandler og belgfrukter.
 7. Vitamin B12-rik mat: Vitamin B12 er en næringsstoff som hovedsakelig finnes i kjøtt og meieriprodukter, så det er viktig for vegetarianere å inkludere matvarer som er beriket med B12, som soyamelk, frokostblandinger og vegetariske kjøttprodukter. Alternativt kan du ta B12 kosttilskudd.

Disse matvarene kan bidra til å sikre at du får alle nødvendige næringsstoffer når du er vegetarianer. Det er viktig å spise et balansert og variert kosthold og å unngå å være for avhengig av bearbeidet vegetarisk mat som kan være høy i fett og kalorier.

Relatert: Hvordan bli vegetarianer

Gå ned i vekt når du er vegetarianer

Det er fullt mulig å gå ned i vekt når du er vegetarianer, men det krever litt planlegging og oppmerksomhet på hva du spiser. Her er noen tips:

 1. Redusere inntaket av bearbeidet mat: Bearbeidet mat kan inneholde mye sukker, fett og kalorier. Velg heller hele matvarer som frukt, grønnsaker, fullkorn, belgfrukter og nøtter.
 2. Velg proteinrike matvarer: Protein gir en følelse av metthet og kan hjelpe deg å miste vekt. Vegetariske kilder til protein inkluderer belgfrukter, soyaprodukter, nøtter, frø og egg.
 3. Spis flere grønnsaker: Grønnsaker inneholder lite kalorier og mye fiber, noe som gjør at de kan mette deg opp uten å øke kaloriinntaket. Prøv å spise minst fem porsjoner med grønnsaker om dagen.
 4. Begrense inntaket av høykaloriost: Oster kan være høyt i fett og kalorier. Hvis du spiser ost, kan du velge en lettere variant og bruke den i moderate mengder.
 5. Vær oppmerksom på kaloriinntaket: For å miste vekt, må du forbruke færre kalorier enn du forbrenner. Prøv å holde oversikt over hva du spiser, og reduser porsjonsstørrelser hvis du trenger det.
 6. Unngå usunne snacks: Snacks som chips, kjeks og godteri inneholder mye sukker og fett. Prøv å erstatte disse med sunnere alternativer som frukt, grønnsaker eller nøtter.
 7. Øke aktivitetsnivået: Trening kan hjelpe deg å miste vekt og opprettholde god helse. Prøv å finne en aktivitet du liker, og trene regelmessig.

Husk at det er viktig å ha et balansert og næringsrikt vegetarisk kosthold for å miste vekt og opprettholde god helse. Hvis du har spesielle helsemessige forhold eller bekymringer, bør du snakke med en ernæringsfysiolog eller helsepersonell før du gjør store endringer i kostholdet ditt.

Relatert: Kan vegetarianere spise egg

Redusere inntaket av bearbeidet mat

Redusering av inntaket av bearbeidet mat kan være en effektiv måte å gå ned i vekt når du er vegetarianer. Bearbeidet mat kan inneholde mye sukker, salt og mettet fett, som kan føre til vektøkning og helseproblemer hvis det spises i store mengder.

Her er noen tips for å redusere inntaket av bearbeidet mat når du er vegetarianer:

 1. Velg hele matvarer: Velg hele matvarer som frukt, grønnsaker, fullkorn, belgfrukter og nøtter. Disse matvarene inneholder mange næringsstoffer og fiber som kan hjelpe deg å føle deg mett og fornøyd.
 2. Unngå hurtigmat og frossen mat: Hurtigmat og frossen mat kan være rik på kalorier, fett og salt. Prøv å lage maten din hjemme fra bunnen av, slik at du kan kontrollere hva du spiser.
 3. Les etikettene: Les etikettene nøye når du kjøper matvarer. Unngå matvarer med høyt innhold av sukker, salt og mettet fett.
 4. Prøv sunnere alternativer: Prøv sunnere alternativer til bearbeidet mat. For eksempel kan du lage dine egne chips av grønnsaker eller spise hjemmelaget popcorn istedenfor kjøpt.
 5. Spis regelmessige måltider: Spis regelmessige måltider gjennom dagen for å unngå sult og overspising. Prøv å ha sunne snacks tilgjengelig, for eksempel frukt eller grønnsaker, i tilfelle du blir sulten mellom måltidene.

Ved å redusere inntaket av bearbeidet mat og spise mer hele matvarer, kan du gå ned i vekt og forbedre helsen din som vegetarianer. Husk at det er viktig å ha et balansert og næringsrikt vegetarisk kosthold for å opprettholde god helse.

Relatert: Vegetarianer som spiser fisk

Velg proteinrike matvarer

Å velge proteinrike matvarer kan være en effektiv måte å gå ned i vekt når du er vegetarianer. Protein er viktig for å opprettholde muskelmasse og kan bidra til å øke metthetsfølelsen, slik at du spiser mindre og går ned i vekt.

Her er noen proteinrike matvarer som er gode alternativer for vegetarianere:

 1. Beligfrukter: Kikerter, linser, bønner og erter er alle rike på protein. Prøv å inkludere disse i kostholdet ditt ved å legge dem til salater, supper eller gryteretter.
 2. Soyaprodukter: Soya er en utmerket kilde til protein og finnes i matvarer som tofu, tempeh og soyamelk. Prøv å inkludere disse i kostholdet ditt ved å bruke dem i stedet for kjøtt eller ost.
 3. Nøtter og frø: Nøtter og frø inneholder også protein og kan være et godt alternativ for snacks eller i matlagingen. Prøv å inkludere mandler, cashewnøtter, chiafrø, hampfrø eller linfrø i kostholdet ditt.
 4. Egg: Egg er også en god kilde til protein, og kan spises på mange forskjellige måter, for eksempel hardkokt, stekt eller i omeletter.
 5. Grønnsaker: Selv om grønnsaker ikke er en like stor kilde til protein som belgfrukter eller soyaprodukter, kan de fortsatt bidra med litt protein. Prøv å inkludere grønnsaker som brokkoli, spinat og grønnkål i kostholdet ditt.

Husk å inkludere en rekke proteinrike matvarer i kostholdet ditt for å sikre at du får nok protein og andre næringsstoffer. Det er også viktig å ha et balansert og næringsrikt vegetarisk kosthold for å opprettholde god helse.

Spis flere grønnsaker

Å spise flere grønnsaker kan være en effektiv måte å gå ned i vekt når du er vegetarianer. Grønnsaker er rike på næringsstoffer, fiber og vann, og de kan bidra til å øke metthetsfølelsen og redusere kaloriinntaket.

Her er noen tips for å spise flere grønnsaker når du er vegetarianer:

 1. Prøv nye grønnsaker: Prøv å eksperimentere med nye grønnsaker du ikke har prøvd før. Du kan prøve asparges, artisjokker, fennikel eller noen av de andre grønnsakene som kanskje ikke er like vanlige.
 2. Inkluder grønnsaker i hvert måltid: Prøv å inkludere grønnsaker i hvert måltid, inkludert frokost. Du kan legge til grønnsaker i omeletter, smoothier eller grøt.
 3. Velg grønnsaker som snacks: Prøv å velge grønnsaker som snacks i stedet for usunne alternativer. Du kan ha gulrøtter, agurk eller paprika med en sunn dip som hummus eller guacamole.
 4. Lag store salater: Lag store salater og inkluder en rekke grønnsaker og andre ingredienser som nøtter, frø, belgfrukter og frukt. Disse salatene kan være et hovedmåltid eller en god sidedisk til middagen.
 5. Lag grønnsaksbaserte retter: Prøv å lage grønnsaksbaserte retter som supper, gryteretter eller grønnsakspizza. Disse rettene kan være velsmakende og mettende, samtidig som de gir deg en god porsjon grønnsaker.

Ved å spise flere grønnsaker kan du øke inntaket av næringsstoffer og fiber i kostholdet ditt og redusere kaloriinntaket. Husk å velge en rekke forskjellige grønnsaker for å få et bredt spekter av næringsstoffer.

Begrense inntaket av høykaloriost

Begrensning av inntaket av høykaloriost kan være en effektiv måte å gå ned i vekt når du er vegetarianer. Oster kan være høyt i fett og kalorier, så det kan være lurt å begrense inntaket av ost eller velge lavere kaloriost.

Her er noen tips for å begrense inntaket av høykaloriost når du er vegetarianer:

 1. Velg lavere kaloriost: Velg oster med lavere kaloriinnhold, som fetaost, geitost, cottage cheese eller mozzarella. Disse ostene har mindre fett og kalorier enn tyngre og fetere ostetyper som cheddar, parmesan eller brie.
 2. Bruk mindre ost: Bruk mindre mengder ost i matlagingen. Prøv å redusere mengden ost du bruker på pizza, omeletter eller i salater.
 3. Erstatt ost med andre ingredienser: Erstatt ost med andre ingredienser som gir smak og tekstur, for eksempel nøtter, frø, avokado eller hummus.
 4. Velg magre proteinkilder: Velg magre proteinkilder som belgfrukter, tofu eller soyaprodukter i stedet for ost. Disse alternativene gir protein uten det høye kaloriinnholdet i ost.
 5. Lag din egen ost: Lag din egen ost hjemme ved hjelp av lavere fettmengder og sunnere ingredienser. På den måten kan du kontrollere hva du spiser og sørge for at osten er sunnere.

Husk at ost fortsatt kan være en del av et sunt og balansert vegetarisk kosthold, men det er viktig å begrense inntaket av høykaloriost hvis du ønsker å gå ned i vekt. Prøv å velge lavere kaloriost og redusere mengden ost du spiser.

Vær oppmerksom på kaloriinntaket

Det å være oppmerksom på kaloriinntaket er en viktig del av å gå ned i vekt når du er vegetarianer. For å miste vekt, må du forbrenne flere kalorier enn du spiser, så det er viktig å være oppmerksom på hvor mange kalorier du spiser og drikker.

Her er noen tips for å være oppmerksom på kaloriinntaket når du er vegetarianer:

 1. Hold en matdagbok: Hold en matdagbok og skriv ned alt du spiser og drikker i løpet av dagen. Dette kan hjelpe deg med å holde oversikt over kaloriinntaket ditt og identifisere områder der du kan gjøre endringer.
 2. Les etikettene: Les etikettene nøye når du kjøper matvarer og vær oppmerksom på kaloriinnholdet. Velg matvarer med lavere kaloriinnhold per porsjon.
 3. Vei maten: Veie maten din kan hjelpe deg med å bestemme porsjonsstørrelser og kontrollere kaloriinntaket ditt.
 4. Begrens porsjonsstørrelser: Begrens porsjonsstørrelsene på maten din, spesielt av høykalori matvarer som ost, nøtter og oljer.
 5. Spis sakte: Spis sakte og tygg maten godt. Dette kan hjelpe deg å føle deg mett og fornøyd med mindre mat.
 6. Velg sunnere alternativer: Velg sunnere alternativer til matvarer med høyt kaloriinnhold. For eksempel kan du velge frukt som snacks i stedet for godteri eller drikke vann i stedet for brus.

Ved å være oppmerksom på kaloriinntaket og ta noen enkle skritt for å redusere kaloriinntaket ditt, kan du gå ned i vekt når du er vegetarianer. Husk at det er viktig å ha et balansert og næringsrikt vegetarisk kosthold for å opprettholde god helse, selv når du prøver å gå ned i vekt.

Terje Lien

Unngå usunne snacks

Å unngå usunne snacks kan være en effektiv måte å gå ned i vekt når du er vegetarianer. Usunne snacks som chips, kjeks, godteri og brus kan inneholde mye sukker, fett og kalorier, og kan føre til vektøkning og helseproblemer hvis det spises i store mengder.

Her er noen tips for å unngå usunne snacks når du er vegetarianer:

 1. Ha sunne snacks tilgjengelig: Ha sunne snacks tilgjengelig hjemme og på jobb, for eksempel frukt, grønnsaker eller nøtter. På den måten kan du unngå fristelsen til å spise usunne snacks når du blir sulten.
 2. Lag dine egne snacks: Lag dine egne sunne snacks hjemme, for eksempel hjemmelagde energibarer eller smoothier. På den måten kan du kontrollere hva du spiser og sørge for at snacksene er sunne og næringsrike.
 3. Velg sunnere alternativer: Velg sunnere alternativer til snacks som er høye i sukker og fett, for eksempel popcorn, tørket frukt eller yoghurt.
 4. Begrens mengden snacks: Begrens mengden snacks du spiser og prøv å begrense snacksene til en gang om dagen eller som en sjelden godbit.
 5. Drikk vann: Drikk vann i stedet for brus eller andre sukkerholdige drikker. Vann er viktig for å holde kroppen hydrert og kan bidra til å redusere sug etter snacks.

Ved å unngå usunne snacks og velge sunnere alternativer, kan du redusere kaloriinntaket og gå ned i vekt når du er vegetarianer. Husk at det er viktig å ha et bal

Unngå usunne snacks

Å unngå usunne snacks kan være en effektiv måte å gå ned i vekt når du er vegetarianer. Usunne snacks som chips, kjeks, godteri og brus kan inneholde mye sukker, fett og kalorier, og kan føre til vektøkning og helseproblemer hvis det spises i store mengder.

Her er noen tips for å unngå usunne snacks når du er vegetarianer:

 1. Ha sunne snacks tilgjengelig: Ha sunne snacks tilgjengelig hjemme og på jobb, for eksempel frukt, grønnsaker eller nøtter. På den måten kan du unngå fristelsen til å spise usunne snacks når du blir sulten.
 2. Lag dine egne snacks: Lag dine egne sunne snacks hjemme, for eksempel hjemmelagde energibarer eller smoothier. På den måten kan du kontrollere hva du spiser og sørge for at snacksene er sunne og næringsrike.
 3. Velg sunnere alternativer: Velg sunnere alternativer til snacks som er høye i sukker og fett, for eksempel popcorn, tørket frukt eller yoghurt.
 4. Begrens mengden snacks: Begrens mengden snacks du spiser og prøv å begrense snacksene til en gang om dagen eller som en sjelden godbit.
 5. Drikk vann: Drikk vann i stedet for brus eller andre sukkerholdige drikker. Vann er viktig for å holde kroppen hydrert og kan bidra til å redusere sug etter snacks.

Ved å unngå usunne snacks og velge sunnere alternativer, kan du redusere kaloriinntaket og gå ned i vekt når du er vegetarianer. Husk at det er viktig å ha et balansert og næringsrikt vegetarisk kosthold for å opprettholde god helse.

Øke aktivitetsnivået

Å øke aktivitetsnivået kan være en effektiv måte å gå ned i vekt når du er vegetarianer. Når du forbrenner flere kalorier enn du spiser, vil kroppen din begynne å bruke lagret fett som energikilde, og det vil føre til vekttap.

Her er noen tips for å øke aktivitetsnivået når du er vegetarianer:

 1. Trening: Planlegg regelmessig trening, for eksempel jogging, sykling, svømming eller yoga. Det anbefales å trene minst 30 minutter om dagen, fem dager i uken.
 2. Vær mer aktiv i hverdagen: Prøv å være mer aktiv i hverdagen ved å gå eller sykle til jobb, ta trappen i stedet for heisen eller gå en tur på lunsjpausen.
 3. Finn en treningspartner: Finn en treningspartner som kan motivere deg og holde deg ansvarlig. Det kan være lettere å trene når du har noen å trene med.
 4. Prøv nye aktiviteter: Prøv nye aktiviteter som kan hjelpe deg å øke aktivitetsnivået ditt, for eksempel dans, boksing eller friluftsliv.
 5. Tren hjemme: Tren hjemme ved hjelp av online videoer, treningsapp eller utstyr som manualer eller treningsstrikk. På den måten kan du trene når som helst og hvor som helst.

Ved å øke aktivitetsnivået ditt kan du øke kaloriforbrenningen og gå ned i vekt når du er vegetarianer. Husk at det er viktig å ha et balansert og næringsrikt vegetarisk kosthold for å opprettholde god helse, og at fysisk aktivitet er en viktig del av dette.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren