I RABATT PÅ SPORTSKLOKKER!

40%

FÅ OPPTIL

PÅ TEKSTIL OG SKO!

50%

SPAR OPPTIL

Gå ned i vekt med smoothie

Smoothies er et populært valg for en rask frokost eller et nærende mellommåltid, men inneholder de for mye sukker til å nytes regelmessig? Lær mer om kan gå ned i vekt med smoothie.

3 374,-

5 999,-

-44%

GARMIN

Forerunner 745

GARMIN

Epix Gen 2

-23%

10 299,-

7 942,-

Hva er problemet med smoothie?

999,-

SWEET PROTECTION

Supernaut PrimaLoft 

1 999,-

-50%

-50%

1 499,-

749,-

Se hele utvalget!

SWEET PROTECTION

Supernaut Windblock 

FJÄLLRÄVEN Abisko Midsummer Trousers

-40%

-40%

2 199,-

1 319,-

Se alle tilbudene!

FJÄLLRÄVEN Abisko Midsummer Pant 

1 319,-

2 199,-

Det er en rekke fordeler ved å innta smoothie, de øker fiberinntaket, bidrar til dine 5 om dagen, øker vitamin C-nivåene våre og kan hjelpe mot tilstander som høyt blodtrykk.

Men når vi blander eller juicer frukt, bryter vi ned plantecelleveggene og eksponerer det naturlige sukkeret inne i frukten. Dette gjør sukkeret effektivt til «raffinert sukker», typen vi anbefales å kutte ned på.
Frie sukkerarter kan føre til økt tannråte, gi overflødige kalorier og forårsake en rask økning i blodsukkernivået. Av disse grunnene er det best å nyte smoothien sammen med annen mat, ideelt ved måltider, og begrense antall glass du drikker. Smoothies og juice teller bare som en av dine fem om dagen, uavhengig av antall forskjellige frukter eller grønnsaker som brukes eller antall glass du drikker.

Bør barn drikke smoothie?

Vann og melk er de beste drikkene for små barn, men smoothie er et alternativ og gir deg muligheten til å inkludere mat som barnet ditt ellers ikke ville spist. De er også nyttige for barn som har dårlig matlyst, så vel som tenåringer som alltid er på farten. I motsetning til juice, beholder smoothie hele frukten, inkludert fiber, men ikke glem at de er en kilde til «raffinert» sukker, som ikke bør utgjøre mer enn 5 % av energiinntaket (kalorier).

1 359,-

2 099,-

-35%

GARMIN

Forerunner 45

GARMIN

Fenix 6X Pro Solar

10 199,-

En annen ting å vurdere er at når vi drikker smoothie i stedet for å spise frukten, har vi en tendens til å konsumere mer og raskere. Dette betyr at sukkeret de inneholder kan oversvømme blodet, og fordi det ikke er snakk om tygging, får kroppen ikke de samme meldingene som hjelper oss med å regulere hvor mye vi spiser.

Av disse grunnene er det viktig hva du bruker i smoothien – velg ideelt sett en kombinasjon av grønnsaker, meieriprodukter eller nøttesmør og litt frukt. Dette vil sikre at smoothien din bidrar med vitaminer, mineraler, protein og fiber. Som voksne legger vi ofte til proteinpulver og andre kosttilskudd til våre egne smoothies; disse bør aldri legges til et barns smoothie.

Det er viktig å huske at hel frukt og grønnsaker alltid bør inkluderes som en del av et balansert kosthold – dette er spesielt viktig for små barn som lærer å spise og danner sine egne, sunne matpreferanser.

Er det forskjell på hjemmelaget og butikkkjøpt smoothie?

Mange butikkkjøpte smoothies er laget av billigere, mer bearbeidede ingredienser som fruktpuré og juice. Disse puréene konsentrerer sukker samtidig som de fjerner mange av de ernæringsmessige fordelene til hele frukten som fiber, fyto-næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Noen butikkkjøpte smoothies selges også i størrelser større enn den anbefalte porsjonsstørrelsen på 150 ml og har tilsatt næringsstoffer som B-vitaminer samt vitamin C og E. Hjemmelagde smoothies, derimot, inneholder alt av fiber og vil være naturlig vitaminrike fordi de er nylaget og ideelt konsumert med en gang.

Skal du bruke fersk eller frossen frukt?

Studier tyder på at visse næringsstoffer, inkludert vitamin C, er sammenlignbare og noen ganger høyere i frukt (og grønnsaker) som har blitt frosset ved høsting, sammenlignet med deres ferske ekvivalenter. Selv om betakaroten, som kroppen omdanner til vitamin A, kan reduseres ved frysing. Når det er sagt, vil det avhenge av hvilken frukt eller grønnsak det er snakk om.

Alt i alt, om du velger ferske eller frosne råvarer til smoothien din, spiller det ingen rolle. Begge teller mot fem om dagen, og hvis du øker det daglige inntaket ved å bruke frosne produkter, så må det være en god ting. Frosne råvarer kan også bidra til å holde ukentlige matregninger nede, lar deg nyte avlinger utenom sesongen.

Hva er riktig porsjonsstørrelse på smoothie?

Veiledningen for de fleste av oss er å begrense vårt daglige inntak av smoothie og juice til ett glass på 150 ml. Dette bidrar med maksimalt én av våre fem om dagen. For et barn vil en smoothie-porsjon avhenge av deres alder og aktivitetsnivå. Et nyttig tips er å bare bruke mengden mat et barn ville spist hvis maten ble tilbudt dem hel, i stedet for blandet.

Hvilken frukt passer best til smoothie?

Å bruke en kombinasjon av frukt med grønnsaker vil bidra til å holde sukkerinnholdet i din hjemmelagde smoothie nede. Frukter med lavt sukkerinnhold inkluderer bær, frukt med steiner som fersken, aprikos og plommer, samt sitrusfrukter, kiwi og avokado. Disse kan kombineres med grønnsaker inkludert bladgrønnsaker som spinat og grønnkål, samt selleri, agurk og rødbeter.

Hvor ofte bør du drikke smoothie?

Smoothie kan være en del av et balansert kosthold, men sørg for å fokusere på frukt med lavt sukkerinnhold, med vekt på ferske eller frosne råvarer. Inkluder en eller flere proteinkilder som yoghurt, kefir eller melk, samt sunt fett fra nøtter, frø eller avokado. Både voksne og barn bør ikke innta mer enn én porsjon per dag.

RABATT PÅ GARMIN SPORTSKLOKKER!

20-40%

Relaterte artikler:

Keto smoothie oppskrift

Grønn smoothie lavkarbo

Referanser

Om forfatteren

PÅ TEKSTIL OG SKO!

50%

SPAR OPPTIL

LUKK

50%

TEKSTIL OG SKO!

SPAR OPPTIL

60%

SKALLJAKKER

DUNJAKKER

TURBUKSER

SPAR

OPPTIL

LUKK

40-90%

RABATT PÅ KJENTE MERKEVARER!

GJØR ET KUPP!

LUKK

5 499,-

3 849,-

ARC'TERYX Magnus Coat herre

-30%

LUKK

6 999,-

4 899,-

ARC'TERYX Beta SV

-30%

LUKK

1 499,-

899,-

RAB Torque - turbukse dame

-40%