Fysisk aktivitet og stress

0
14
FYSISK AKTIVITET OG STRESS
Foto: Sven Mieke - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

7 990,-

5 990,-

X-ERFIT

RUN 100 TREDEMØLLE!

SPAR KR 2000,-Trening i nesten hvilken som helst form kan være stressavlastende. Å være aktiv kan øke endorfinene dine, og få fokus vekk fra daglige bekymringer.

Du vet at trening er bra for kroppen din, men du er for opptatt og stresset til å trene regelmessig.

Nesten enhver form for trening, fra aerobics til yoga, kan fungere være stressavlastende. Hvis du ikke er en idrettsutøver, eller til og med hvis du er helt ute av form, kan du likevel en enkel aktivitet virke stressavlastende. Oppdag sammenhengen mellom trening og stressavlastning – og hvorfor trening bør være en del av planen for stresshåndtering.

Trening og stressavlastning

Trening øker din generelle helse og din følelse av velvære, noe som gir deg mer energi hver dag. Men trening har også noen direkte fordeler for å motvirke stress.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


 • Det pumper opp endorfinene dine. Fysisk aktivitet kan bidra til å få opp produksjonen av hjernens følsomme nevrotransmittere, kalt endorfiner. Selv om denne funksjonen ofte blir referert til som runners high, kan enhver aerob aktivitet, for eksempel tennis eller gåturer i naturen bidra til den samme følelsen.
 • Det reduserer negative effekter av stress. Trening kan gi stressavlastning for kroppen din når det etterligner effekten av stress, for eksempel flukt- eller kamprespons, og hjelper kroppen din og systemene med å øve seg på å jobbe sammen gjennom disse effektene. Dette kan også føre til positive effekter i kroppen din – inkludert kardiovaskulær, fordøyelsessystemet og immunforsvaret – ved å beskytte kroppen din mot skadelige effekter av stress.
 • Det er meditasjon i bevegelse. Etter et fartsfylt spill, en lang spasertur eller løp eller flere runder i bassenget, kan du ofte oppdage at du har glemt dagens irritasjoner og bare konsentrert deg om kroppens bevegelser.

Når du regelmessig gjennomfører fysisk aktivitet, kan du oppdage at dette fokuset på en enkelt oppgave, og den resulterende energien og optimismen, kan hjelpe deg å være rolig, klar og fokusert i alt du gjør.

 • Det forbedrer humøret ditt. Regelmessig trening kan øke selvtilliten, forbedre humøret ditt, hjelpe deg med å slappe av og senke symptomene på mild depresjon og angst. Trening kan også forbedre søvnen din, som ofte blir forstyrret av stress, depresjon og angst. Alle disse treningsfordelene kan lette stressnivået og gi deg en følelse av kommando over kroppen din og livet ditt.

Få trening og stressavlastning til å fungere for deg

Et vellykket treningsprogram begynner med noen få enkle trinn.

 • Rådfør deg med legen din. Hvis du ikke har trent på en stund eller har helseproblemer, kan det være lurt å snakke med legen din før du starter en ny treningsrutine.
  Gå før du løper. Bygg opp treningsnivået ditt gradvis. Spenning rundt et nytt treningsprogram kan føre til overdrivelse og muligens til og med skade.
 • For de fleste sunne voksne er det anbefalt å få minst 150 minutter med moderat aerob aktivitet eller 75 minutter med intens aerob aktivitet i uken, eller en kombinasjon av moderat og intens aktivitet. Eksempler på moderat aerob aktivitet inkluderer rask gange eller svømming, og intens aerob aktivitet kan inkludere løping eller sykling. Større mengder trening vil gi enda større helsemessige fordeler. Målet er å gjøre styrketreningsøvelser for alle større muskelgrupper minst to ganger i uken.
 • Gjør det du elsker. Nesten enhver form for trening eller bevegelse kan heve treningsnivået ditt samtidig som du reduserer stresset. Det viktigste er å velge en aktivitet du liker. Eksempler inkluderer gåing, trappeklatring, jogging, dans, sykling, yoga, tai chi, hagearbeid, vektløfting og svømming.
 • Og husk at du ikke trenger å bli med på et treningsstudio for å komme i bevegelse. Ta en tur med hunden, prøv kroppsvektøvelser eller trene yoga hjemme.
 • I timeplanen din kan det hende du må trene en morgen og en kveldsaktivitet den neste. Men å hugge ut litt tid til å bevege deg hver dag, hjelper deg å gjøre treningsprogrammet til en kontinuerlig prioritering. Målet er å inkludere trening i timeplanen din gjennom hele uken.

Relaterte artikler:

Fysisk aktivitet og søvn

For lite fysisk aktivitet

Annonse fra MILRAB