20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Fryser og skjelver uten feber

Det er mulig å oppleve frysninger uten feber, og det kan være flere årsaker til det. Lær mer om hvorfor du kan fryse uten å ha feber.

Fryser og skjelver uten feber

Kuldegysninger er følelsen av å bli kald. De forekommer ofte ved siden av en feber, som er når en persons kroppstemperatur er høyere enn normalt. Imidlertid kan en person også oppleve frysninger uten feber, og det kan være mange forskjellige årsaker til dette.

Potensielle årsaker inkluderer:

 • å være kald
 • har hypotyreose, noe som gir mer følsomhet for kulde
 • infeksjoner
 • å gjennomføre intensiv trening i kulde
 • anemi

Denne artikkelen ser på disse årsakene, hva en person kan gjøre for å løse dem, og når de skal oppsøke lege.

Det er kaldt

En person kan fryse og skjelve uten feber på grunn av våte klær og være ute i kulde og vind. Den vanligste grunnen til at en person har frysninger uten feber er kaldt vær. Hvis en person ikke har tilstrekkelig med lag klær og lufttemperaturen er lav, kan det oppstå frysninger. Hvis en person har på seg våte klær, vil han eller hun bli kaldere raskere. Dette er fordi vannet i klærne deres fordamper og bruker varmeenergien i kroppen for denne prosessen. Vindforhold kan også få en person til å føle seg kald. Når det er kald luft, fjerner det den varm luften som er ved huden eller under klær.

Hypotyreose

Hypotyreose er når en persons skjoldbruskkjertel ikke produserer nok av hormonet som regulerer metabolismen deres. For noen mennesker kan dette bety at de er mer følsomme for kulde og kan føle frysninger eller skjelvinger oftere.

Symptomer

 • tretthet
 • vektøkning
 • muskelsmerter og leddsmerter
 • forstoppelse
 • tørr hud
 • mindre svette enn vanlig
 • uregelmessige eller tunge menstruasjonsperioder
 • fruktbarhetsproblemer
 • depresjon
 • langsom hjerterytme
 • en forstørret skjoldbrusk

En person bør snakke med en lege hvis de har disse symptomene.

Infeksjoner eller malaria

En person vil ofte oppleve frysninger og feber på samme tid. Noen ganger kan imidlertid opplevelsen av frysninger oppstå før en person får feber. Dette er mulig som svar på enhver infeksjon, og det er også et klassisk symptom på malaria.

Symptomer på malaria

Malaria kan ha tre stadier:

 • et kaldt stadie, hvor en person opplever frysninger
 • et varmt stadie, hvor de har en høy temperatur
 • et stadie med svetting

Hvis en person mistenker malaria, for eksempel fordi de bor i eller nylig har besøkt et land der det er smitte, bør de snakke med en lege umiddelbart.

Behandling mot infeksjoner

Kroppen kan vanligvis løse mest vanlige infeksjoner, for eksempel influensa. Imidlertid, hvis en persons symptomer ikke blir bedre, blir betydelig verre, eller de har høy risiko for influensarelaterte komplikasjoner, bør de snakke med en lege.

Intensiv trening i kulden

Hvis en person trener hardt i kaldt vær, kan det hende at han eller hun føler frysninger når de er ferdige. Dette er delvis fordi en kroppen produserer varme når de trener.

Hvordan trening påvirker kroppstemperaturen

Når en person slutter å trene vil de raskt bli kalde, spesielt hvis de ikke har på seg tilstrekkelig med klær for å holde dem varme etter å ha avsluttet treningen. Å utføre intensiv trening kan også forstyrre en persons evne til å regulere kroppstemperaturen. Dette betyr at de kan føle frysninger mer enn de ellers pleier.

Forebygging

For å unngå frysninger etter intensiv trening, bør en person raskt bytte ut våte med tørre klær, og ha på seg ekstra lag til de føler seg varme.

Anemi

Spinat er rik på jern og kan bidra til å forebygge anemi. Anemi er når en person ikke har nok jern i blodet. De vanligste symptomene inkluderer å våkne opp trette, se bleke ut og alltid føle seg kalde med frysninger. En person kan utvikle anemi på grunn av dårlig kosthold, alder, kronisk sykdom eller medisiner. Kvinner er mer utsatt enn menn. For å finne ut om noen har anemi, vil en lege utføre en blodprøve.

Når du skal oppsøke lege

Hvis en person skjelver og fryser uten feber fordi de er i et kaldt klima, eller opplever tegn på mild feber, trenger de sannsynligvis ikke å oppsøke lege. Imidlertid, hvis en person opplever andre symptomer, eller de ofte føler seg kalde, selv om det er varmt, og de har mange lag klær på seg, kan de ha et underliggende helseproblem. En lege kan hjelpe med å diagnostisere hva dette er og foreslå passende behandling.

Relaterte artikler:

Kaldsvette uten feber

Hvordan bli kvitt feber

Om forfatteren

Legg inn kommentar


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!