Friske lunger etter røykeslutt

Røyking kan ha omfattende helseeffekter på lungene og luftveiene. Lær mer om i hvilken grad lungene blir friske etter røykeslutt.

Friske lunger etter røykeslutt

Den gode nyheten er at etter at en person har sluttet å røyke, kan lungene leges til en viss grad. Så snart en person inhalerer kjemikaliene som finnes i sigarettrøyk, blir lungene betent og irritert. Dette får de bittesmå hårene i lungene til å bli midlertidig lammet og mindre effektive til å rense ut slim og andre stoffer, for eksempel støvpartikler, fra luftveiene.

En annen endring observert i lungene til røykere er en økning i tykkelse og produksjon av slim. Fordi cilia ikke kan feie slim ut av lungene så raskt det dannes, akkumuleres det i luftveiene, tetter det opp og utløser en hoste. En opphopning av slim kan også forårsake flere lungeinfeksjoner, for eksempel kronisk bronkitt.

Hvordan lungene leges

Generelt sett kan noen av de kortvarige betennelsesforandringene i lungene reverseres når folk slutter å røyke. Med andre ord, hevelse avtar på overflaten av lungene og luftveiene, og lungeceller produserer mindre slim. Ny cilia kan vokse, og disse er bedre til å rydde ut slimutskillelser.

I dagene til ukene etter at de har sluttet, vil tidligere røykere merke at de har mindre pustebesvær når de trener. Det er ikke helt klart hvorfor dette skjer, men en del av det stammer fra å få karbonmonoksid ut av blodet. Denne gassen som finnes i sigarettrøyk kan forstyrre transporten av oksygen, fordi karbonmonoksid binder seg til røde blodlegemer i stedet for oksygen. Dette kan forklare andpusten noen røykere opplever. En annen grunn til at tidligere røykere har forbedret kondisjon, er fordi betennelsen avtar i slimhinnen i luftveiene; Dette skjer fordi slimhinnen ikke lenger er utsatt for røykens kjemiske irritanter. Denne reduserte hevelsen gir mer rom for luft å strømme gjennom gangene.

Paradoksalt nok kan tidligere røykere hoste mer i løpet av de første ukene etter at de sluttet enn da de røykte. Men dette er en god ting; Det betyr at lungens cilia er aktive igjen, og disse fine hårene kan nå flytte overflødige slimutskillelser fra lungene inn i luftveiene og mot halsen, der de kan hostes opp. Hosten rydder opp i slim i lungene.

En annen helsegevinst ved å slutte er en redusert risiko for lungekreft. Jo lengre tid tidligere røykere går uten å røyke, jo lavere er risikoen for å få denne kreften, selv om risikoen aldri helt forsvinner. For eksempel 10 år etter å ha sluttet å røyke, er en tidligere røykeres sjanse for å få lungekreft omtrent halvparten av en røyker. Men en eks-røyker har fortsatt høyere sannsynlighet for å dø av lungekreft enn noen som aldri har røykt.

Relaterte artikler:

Hva gjør røyk med kroppen

Hva gjør nikotin med kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar