Fra halvmaraton til maraton

Fra halvmaraton til maraton. Lær mer om hva du bør tenke på ved en overgang fra å løpe halvmaraton til maraton, og hvordan du bør trene.

Overgang fra halvmaraton til maraton

Har du ambisjoner om å løpe langt, vil det være naturlig at neste steg etter halvmaraton er maraton. Selv om mye av treningen når du trener til halvmaraton og maraton er lik, vil det å trene til maraton skille seg ut på en del viktige punkter, blant annet treningsmengde.

Treningsmengde ved en overgang fra halvmaraton til maraton

Når du skal gå fra halvmaraton til maraton, bør treningsmengden du gjennomfører i forkant av maraton være større enn når du trener til halvmaraton. Maraton er dobbelt så langt, og bare det å gjennomføre distansen vil kreve at beina dine er vant med høyere belastning over lenger tid. Det betyr ikke at du skal øke treningsmengden over natta, men at du skal ha en gradvis økning i treningsmengde over tid. Denne økningen i treningsmengde bør gå helt frem til du starter nedtrapping 3 uker før du skal løpe maraton. Hvor stor treningsmengde vil variere fra individ til individ, og når du har vært igjennom treningsprogrammet, vil du se hvor stort treningsvolum er.

Fra halvmaraton til maraton med langturer

Langturene er essensielle for både halvmaraton og maraton. Også her bør du ha som mål å ha en kontinuerlig økning på langturene, helt til du når en topp 3-4 uker før maraton. Hvor lange langturer du greier å gjennomføre ukentlig i forkant av maraton, vil gi deg en god pekepinn på hvor lenge du greier å holde det gående i maraton før det blir virkelig tøft. Har du i siste fase av treningsprogrammet ditt for maraton løpt jevnlig langturer på 32 kilometer, så vil du mest sannsynlig få det tøft etter å ha løpt 32 km under maraton. Et viktig mål for deg blir derfor å øke lengden på langturene gradvis, slik at du greier å løpe disse så langt som mulig mot slutten av treningsprogrammet ditt.

Trening når ved overgang fra halvmaraton til maraton

Som vi har vært inne på, vil trening til til halvmaraton være mye likt med trening du gjennomfører til maraton, men du bør ha som mål å løpe lenger intervaller og tempotrening, og annen trening med høy intensitet. Når du skal øke treningsvolumet, vil det nødvendigvis bety at du må øke hvor mye trener med lav, moderat og hard intensitet, der hovedvekten alltid skal ligger på trening med lav intensitet.

Fra halvmaraton til maraton

Det er en forskjell å gå over fra halvmaraton til maraton, og den viktigste forskjellen ligger i treningsmengden og hvor lange langturer du gjennomfører. Den største utfordringen kan være å løpe langturer som kan være inntil 3-4 timer lange. Selv med lav intensitet kan det være krevende å gjennomføre slike langturer, og også det å sette av tid til det. Ofte er det ikke utholdenheten som blir utfordringen under maraton, men det å trene opp beina til å tåle å løpe i et høyere tempo i flere timer, og det er nettopp derfor det er viktig med større treningsmengde og lenger langturer.

Relaterte artikler:

Tid på maraton basert på halvmaraton fart

Trening til maraton for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar