Første langtur etter maraton

Første langtur etter maraton. Treningsturen i dag ble en rolig langtur, og det er alltid med en viss spenning du løper første langtur etter maraton.

Første langtur etter Ringeriksmaraton

Halvannen måned etter Ringeriksmaraton hadde jeg min første langtur. Den gikk i rolig tempo med lav intensitet. Langturen gikk på asfalt og løypa var ganske krevende med mye opp og ned.

Rolige langturer

De rolige langturene er viktig for å trene opp din aerobe utholdenhet, som betyr at du forbedrer muskulaturens evne til å ta opp oksygen. God aerob utholdenhet gjør at du kan løpe lenge uten at den aerobe kapasiteten overskrides, og du går over til anaerob forbrenning. Trener du anaerobt får ikke muskulaturen nok oksygen, og som resultat vil du få en opphopning av melkesyre i muskulaturen. Du vil bli tvunget til å sette ned tempoet, og blir det ille nok må du stoppe opp helt.

De rolige langturene er med på å bygge både din fysiske og mentale kapasitet. Å løpe langt utfordrer din fysiske kapasitet ved belastningen det er for beina å løpe i flere timer. Denne treningen er en tilvenning for muskulaturen, slik at den gradvis tåler mer og mer.

Å løpe rolige langturer er også en fin øvelse i å takle mentalt det er å løpe langt. Du må ha fokus over en lengre periode, ikke minst i forhold til å ta det rolig på disse turene. Å løpe lenge kan av og til også være en prøve for din tålmodighet.

Målet med treningsøkta

Målet med denne treningsøkta var å løpe en langtur for å teste ut beina etter maraton, og som starten på å bygge opp lengden på langturer frem mot neste års maraton.

Gjennomføring av langtur

Langturen ble gjennomført på følgende måte:

I og med at løypa var krevende med mye løping opp og ned, løp jeg mye av langturen med moderat intensitet. Treningsøkta føltes ikke krevende av den grunn, siden pulsen lå i nedre del av denne sonen. Etter 2,5 kilometer med rolig løping i nedoverbakke ventet en 4 km lang strekning med relativt bratt stigning. Dette var kanskje den mest krevende delen av langturen, og pulsen går naturlig nok opp i slike partier av en treningstur. Resten av langturen var det mye opp og ned, før løypa hadde en nedoverbakke på 3 km.

Evaluering av langturen

Gjennomføringen av langturen gikk greit. For min egen del vil det alltid være en avveining om jeg skulle tatt det enda roligere, siden dette i utgangspunktet skulle være en treningstur med lav intensitet. Jeg tror ikke det, fordi jeg ønsker å opprettholde et visst tempo når jeg løper langturer. Selv om pulsen lå litt for høyt, føltes langturen likevel ikke hard, og da er det greit for min del.

Relaterte artikler:

Tren opp utholdenheten når du løper rolige langturer

Langturer for å løpe maraton under 3 timer

Om forfatteren

Legg inn kommentar