Første etappe av Ringeriksmaraton

Første etappe av maratonstafetten på Ringerike starter i Vik, og har en lengde på 5,3 km. Lær mer om hvordan du skal trene for denne etappen i Ringeriksmaraton.

Beskrivelse av første etappe i Ringeriksmaraton

Starten går ved herredshuset på Vik. De første 300 meterne går det oppover, inntil man
når Vikshøgda. Her er det viktig å være godt oppvarmet, slik at man unngår “melkesyresjokk” i starten. Resten av etappen er mer overkommelig; først går det ned igjen fra Steinsåsen, så venter en lang, flat strekning ut på Steinssletta og Selteveien. Veksling ved Kjellerberget.

Løypeprofil første etappe av Ringeriksmaraton

Hvordan trene for første etappe av Ringeriksmaraton

Umiddelbart kan dette synes som en lett etappe av maratonstafetten, men ser vi på løypeprofilen er det relativt mye stigning. Du får en bratt stigning i 300 meter allerede fra start, og etter en nedoverbakke på rundt 400 meter er det stigning og kupert helt frem til veksling. For denne etappen bør du gjennomføre variert trening med intervaller og tempotrening, i tillegg til annen rolig løpetrening.

Trene motbakkeintervaller for første etappe av Ringeriksmaraton

Du bør trene motbakkeintervaller for første etappe av maratonstafetten for å greie å holde et høyere tempo i motbakkene, og på den måten spare sekunder. Gjennomføre bakkeintervaller med en lengde på alt fra 50-300 meter, der du løper med høyere tempo jo kortere intervallet er. Rolig jogg ned igjen som pause mellom hvert intervall. Prøv å løpe bakkeintervallene progressivt raskere, slik at det siste intervallet blir det raskeste. Du kan variere med hvor bratte bakker du skal trene i, der de korteste intervallene kan bli gjennomført i bakker med 5-7 grader stigning. De lengste intervallene kan bli gjennomført i motbakker som ikke er så bratte.

Tempotrening for første etappe av Ringeriksmaraton

Tempotrening kan være effektivt for å greie å holde et høyere tempo gjennom hele første etappe av Ringeriksmaraton. For denne etappen kan du trene tempo uten pauser, og tempotreningen kan ha en lengde på alt fra 10-30 minutter. Utover i treningsprogrammet du følger, kan du øke lengden på tempotreningen gradvis, inntil du trener tempo på 30 minutter. Ha som mål å løpe i et tempo som rundt farten du tenker å holde på første etappe av Ringeriksmaraton. Etter hvert når du blir i bedre form, vil du antakelig være i stand til å holde et enda høyere tempo. Gjennomføre tempotrening progressivt, ved at du øker intensiteten gradvis utover i tempotreningen,

Løpetrening for første etappe av Ringeriksmaraton

I tillegg til trening med moderat til hard intensitet når du trener intervaller og tempo, er det viktig at du gjennomfører rolig løpetrening med lav intensitet. Bruk stigningsløp aktivt som avslutning på rolig løping for å trigge rask muskulatur, og for å restituere raskere etter treningsøkter med høy intensitet. Sørg for tilstrekkelig med restitusjon, slik at kroppen får tid til å bygge seg opp igjen mellom hver treningsøkt du gjennomfører.

Relaterte artikler:

Ringeriksmaraton maratonstafett

Løypeprofil Ringeriksmaraton 2020

Om forfatteren

Legg inn kommentar