Første dag med trening

Denne artikkelen vil veilede deg gjennom trinnene du trenger for å få en vellykket start på treningen din, samtidig som den gir deg nyttige tips og råd for å gjøre reisen morsom og effektiv.

Første dag med trening

Første dag med trening skal være inspirerende og motiverende. Lytt til kroppen og la den bestemme hvor lenge og med hvilken intensitet du skal trene. Ikke la oppfatninger om hvordan og med hvilken intensitet du skal gjennomføre treningen styre hvordan du trener. Alt for mange opplever første dag med trening som et blodslit, og noe de absolutt de ikke ønsker å fortsette med. Det unngår du lett med å ta utgangspunkt i ditt formnivå, trene variert med lav intensitet, og ha en gradvis tilvenning til økt belastning på kroppens premisser.

Er du klar for å ta det første skrittet mot en sunnere livsstil? Å starte med trening kan virke skremmende, men med riktig planlegging og motivasjon, kan du gjøre den første dagen med trening til en positiv opplevelse som setter deg på vei til suksess. Denne artikkelen vil veilede deg gjennom trinnene du trenger for å få en vellykket start på treningen din, samtidig som den gir deg nyttige tips og råd for å gjøre reisen morsom og effektiv.

Relatert: Trene med variasjon

Komme i gang med trening

Nytt år nye muligheter, heter det, og det å starte opp et nytt år med trening er en uten tvil en god start på det nye året. Har du liten eller ingen erfaring med trening, vil første dag med trening være en milepæl for deg, som du kan se tilbake på med stolthet og glede. Det kan være starten på et nytt og mer aktivt liv.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du gjennomføre første dag med trening, og hvordan du kan legge opp treningen fremover for at du skal ha best mulig utbytte og beholde motivasjonen for trening.

Sett deg mål

La din første dag med trening være første steg mot ett eller flere mål du har satt deg i fremtiden. Det kan være at du ønsker å gå ned i vekt, eller at du har som mål å bli i bedre form. Kanskje har du som mål å fullføre en distanse eller løpe på en bestemt tid. Uansett hva det er du har som målsetning med treningen, vil det å sette seg mål gjøre det enklere for deg å komme i gang med første dag med trening, og opprettholde treningen fremover. Det vil være perioder der det går litt i mot med treningen, og da kan målene du har i sikte være en drivkraft for å fortsette å trene.

Relatert: Hvordan få motivasjon til å trene

Forberedelsene: Planlegg din første treningsdag

Før du går inn i treningsstudioet eller begynner å trene hjemme, er det viktig å planlegge nøye for å unngå forvirring og frustrasjon. Her er noen viktige forberedelser du bør vurdere:

1. Sett deg realistiske mål

Det første skrittet er å fastsette klare og realistiske mål for treningen din. Ønsker du å gå ned i vekt, øke muskelmasse, forbedre kondisjonen eller bare bli mer aktiv? Skriv ned dine mål, og husk å være spesifikk. Dette vil hjelpe deg med å holde deg motivert og fokusert på vei mot suksess.

2. Velg riktig trening

Det er viktig å velge en treningsform som passer for deg og dine mål. Noen foretrekker å løpe, mens andre liker styrketrening eller gruppetimer som yoga eller spinning. Prøv forskjellige aktiviteter for å finne ut hva som passer best for deg.

3. Skaff nødvendig utstyr

Afhengig av treningsformen du velger, kan du trenge spesifikt utstyr som joggesko, treningsklær, manualer eller en treningsmatte. Investeringen i riktig utstyr kan øke komforten og resultatene av treningen din.

4. Lag en treningsplan

En treningsplan er nøkkelen til suksess. Planlegg ukentlige økter, og inkluder tidspunkter og varighet. Start med korte økter og øk gradvis intensiteten etter hvert som du blir sterkere. En balansert treningsplan bør inkludere både kondisjonstrening og styrketrening.

Dagen er her: Din første treningsøkt

Nå som du har forberedt deg grundig, er det på tide å komme i gang med din første treningsdag. Følg disse trinnene for en vellykket start:

1. Varm opp

Før du begynner å trene, er det viktig å varme opp kroppen din for å unngå skader. Gjør noen lette dynamiske øvelser, som jogging på stedet, arm-sirkler og knebøy. Dette vil øke blodsirkulasjonen og gjøre musklene klare for trening.

2. Start rolig

På din første dag med trening, er det viktig å ikke overdrive det. Start med en moderat intensitet for å unngå å bli overveldet eller skadet. For eksempel, hvis du løper, kan du begynne med en kort joggetur i stedet for å løpe en hel mil.

3. Fokuser på riktig teknikk

Teknikk er avgjørende for å unngå skader og få best mulige resultater. Hvis du er usikker på riktig teknikk, bør du vurdere å ta en time med en personlig trener eller se instruksjonsvideoer på nettet.

4. Lytt til kroppen din

Under treningen, vær oppmerksom på kroppens signaler. Hvis du føler smerte eller ubehag, bør du stoppe umiddelbart og vurdere om det er nødvendig med en pause eller medisinsk hjelp. Å lytte til kroppen din er viktig for å unngå skader og overtrening.

5. Avslutt med nedkjøling

Etter treningsøkten din, er det viktig å avslutte med en nedkjøling. Gjør noen rolige strekninger for å forhindre stivhet og hjelpe kroppen med å komme seg etter treningen.

Etter din første treningsdag

Gratulerer! Du har fullført din første treningsøkt, og du er nå på vei mot en sunnere livsstil. Her er noen viktige trinn du bør ta etter din første dag med trening:

1. Evaluere resultatene

Ta deg tid til å evaluere hvordan det gikk på din første treningsdag. Hvordan følte du deg? Hvilke øvelser likte du best? Hvordan kan du forbedre deg? Dette vil hjelpe deg med å tilpasse din treningsplan i fremtiden.

2. Planlegg neste økt

Sett deg nye mål og planlegg din neste treningsøkt. Gradvis øke intensiteten og varigheten av treningen for å utfordre kroppen din og oppnå bedre resultater.

3. Hold motivasjonen oppe

Motivasjonen kan svinge, så sørg for å holde deg inspirert. Dette kan innebære å trene med en venn, følge treningsblogger eller belønne deg selv når du når delmål.

4. Ta vare på kroppen din

Etter trening er det viktig å gi kroppen riktig næring og hvile. Spis et balansert kosthold og få nok søvn for å støtte muskelgjenoppretting og generell helse.

Trene med utgangspunkt i ditt formnivå

Din første dag med trening, og all trening du gjennomfører fremover, bør alltid være med utgangspunkt i ditt nåværende formnivå. Dette er spesielt viktig dersom du har liten eller ingen erfaring med trening fra før av. Allerede her er det mange som trår feil; De starter opp med trening på et nivå de har en oppfatning om at treningen skal bli gjennomført med. Ofte fører det til at treningen blir alt for hard, noe som går hardt utover motivasjonen, og i verste fall kan føre til overbelastning og skader. Du skal starte treningen på nivået der du er, og det spiller ingen rolle om du greier å løpe 1 km, eller må gå før du greier å jogge. Det viktige er at kroppen får en gradvis tilvenning til økt belastning, med utgangspunkt i ditt formnivå. Å trene på denne måten vil også bidra til at du holder motivasjonen oppe for trening, og unngår å kutte ut treningen etter kort tid. Din første dag med trening skal være inspirerende og motiverende og gi deg lyst til å fortsette å trene.

Trene variert

Variert trening vil være avgjørende både med tanke på hvilken formutvikling du får fremover, og for å forebygge skader. Variasjon vil også gjøre treningen mer lystbetont og motiverende. La din første dag med trening på nyåret være starten på et variert treningsprogram, der du veksler mellom hva du trener og med hvilken intensitet.

Trene med lav intensitet

Din første dag med trening og trening i ukene fremover, bør være med lav intensitet. Det vil være viktig både med tanke på motivasjon og for å unngå overbelastning eller skader. Er du utrent eller har liten erfaring med trening fra før av, kan det være veldig belastende for kroppen å gå i gang med aktivitet den ikke er vant med fra før. Derfor bør du ta det rolig i begynnelsen. Lytt til kroppen og la den bestemme hvor lenge og med hvilken intensitet du skal trene. Senere når kroppen har fått en tilvenning til aktiviteten du gjennomfører, kan du gradvis øke intensiteten noe.

Opprettholde en konsistent treningsrutine

Etter den første dagen med trening, er det viktig å opprettholde en jevn treningsrutine for å se kontinuerlige resultater og oppnå dine mål. Her er noen tips for å hjelpe deg med å holde deg på sporet:

 1. Lag en fast treningsplan: Planlegg ukentlige treningsøkter og hold deg til planen. Dette vil bidra til å gjøre treningen til en vane, og du vil finne det lettere å motivere deg selv til å trene regelmessig.
 2. Varier treningsøktene: Forhindre kjedsomhet ved å inkludere forskjellige øvelser og treningsformer i rutinen din. Dette hjelper også med å unngå platåer der du ikke ser ytterligere fremgang.
 3. Sett deg nye mål: Etter hvert som du når dine opprinnelige mål, sett deg nye. Dette gir deg noe å jobbe mot og opprettholder motivasjonen.
 4. Finn en treningspartner: Å trene med en venn eller familiemedlem kan gjøre treningen morsommere og gi deg noen å dele dine mål med. Det kan også øke ansvarsfølelsen din for å møte opp til trening.
 5. Registrer fremgangen din: Hold en treningsdagbok der du registrerer treningsøktene, fremgangen din og eventuelle endringer i kroppssammensetning. Dette gir deg oversikt over hva som fungerer og hva som kan forbedres.

Kosthold og ernæring

Trening og kosthold går hånd i hånd når det kommer til å oppnå dine helse- og treningsmål. Her er noen viktige retningslinjer for å støtte treningen din med riktig ernæring:

 1. Balansert kosthold: Spis en balansert diett som inkluderer en rekke frukt, grønnsaker, magert protein, fullkorn og sunne fettkilder. Dette gir kroppen alle nødvendige næringsstoffer for å støtte treningen.
 2. Hydrering: Drikk nok vann før, under og etter trening for å opprettholde hydrering. Hvor mye du trenger, varierer avhengig av intensiteten og varigheten av treningen din.
 3. Måltider før trening: Planlegg måltider eller snacks som gir deg energi før trening. Dette kan inkludere karbohydratrike matvarer som frukt, havregryn eller brød.
 4. Protein etter trening: Etter trening er det viktig å tilføre kroppen protein for muskelgjenoppretting. Magert kjøtt, fisk, egg eller plantebaserte proteinkilder som bønner og tofu kan være gode alternativer.
 5. Unngå overflødig sukker og bearbeidede matvarer: Begrens inntaket av sukkerholdige drikker og matvarer med mye prosessert sukker. Disse kan føre til blodsukkersvingninger og energikrasj.

Lytt til kroppen

Mens det er viktig å opprettholde en jevn treningsrutine, er det like viktig å lytte til kroppen din og gi den den hvilen den trenger. Overanstrengelse kan føre til skader og overtrening, så her er noen retningslinjer:

 1. Inkluder hviledager: Planlegg hviledager mellom intens trening for å gi kroppen din tid til å komme seg og reparere.
 2. Hør på smertesignaler: Hvis du opplever uvanlig smerte eller ubehag som ikke avtar etter en hvileperiode, bør du konsultere en helsepersonell for å unngå skader.
 3. Tilpass treningen til din form: Juster treningsintensiteten basert på hvordan kroppen din føles. Noen dager kan du føle deg mer energisk enn andre, og det er greit å tilpasse treningen deretter.

Opprettholde motivasjonen din

Motivasjon kan svinge over tid, men det er mulig å opprettholde den på lang sikt. Her er noen ekstra tips for å hjelpe deg med å holde deg motivert på treningsreisen din:

 1. Belønn deg selv: Sett deg små belønninger for å nå dine treningsmål. Dette kan være noe så enkelt som å tillate deg selv å se en film du liker eller nyte en spesiell godbit.
 2. Del målene dine: Fortell venner og familie om målene dine, slik at de kan gi deg støtte og oppmuntring. Du kan også vurdere å bli med i en treningsgruppe eller online fellesskap.
 3. Visualiser suksess: Se for deg selv nå dine treningsmål og hvordan det vil føles når du oppnår dem. Dette kan hjelpe deg med å opprettholde fokus og motivasjon.
 4. Minn deg selv på hvorfor du begynte: Når motivasjonen dipper, husk hvorfor du begynte å trene i utgangspunktet. Det kan være helsefordeler, økt selvtillit eller en følelse av prestasjon.

Avsluttende tanker

Din første dag med trening er bare begynnelsen på en spennende og givende reise mot bedre helse og velvære. Med tålmodighet, innsats og riktig tilnærming, kan du oppnå dine treningsmål og oppleve en sunnere, gladere livsstil. Husk at hver persons treningsreise er unik, så ikke sammenlign deg selv med andre. Fortsett å lære, vokse og nyt reisen mot et sunnere deg!

Konklusjon

Din første dag med trening kan være både spennende og utfordrende. Det viktigste er å komme i gang og sette realistiske mål for deg selv. Med riktig forberedelse, fokus på teknikk, og kontinuerlig innsats, kan du oppnå en sunnere og mer aktiv livsstil. Husk at trening skal være gøy, så finn aktiviteter du liker og nyt reisen mot en bedre helse. Lykke til!

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar