Forskjell på influensa og forkjølelse

Både influensa og forkjølelse er forårsaket av virus, og de kan ha lignende symptomer. Lær mer om forskjell på influensa og forkjølelse.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Så hvordan vet vi om en person har influensa eller forkjølelse? I denne artikkelen får du vite forskjellene.

Forkjølelse og influensa er de vanligste sykdommene hos mennesker. Hvert år utvikler 5-20 prosent av befolkningen influensasymptomer. Den viktigste forskjellen mellom forkjølelse og influensa er at symptomer på influensa vanligvis er mye mer alvorlige.

Forkjølelse kontra influensa

 • Forkjølelse og influensa har mange av de samme symptomene. Den største forskjellen er gjerne at influensa ofte er verre, og ledsages av høy feber.
 • En voksen kan 2-3 forkjølelser i snitt hvert år.
 • Rhinovirus er den vanligste årsaken til forkjølelse.

Forskjell på influensa og forkjølelse

Forkjølelse og influensa er forårsaket av forskjellige virus, og generelt er symptomene på influensa verre. Det er dessuten mindre sannsynlighet for alvorlige komplikasjoner fra forkjølelse, for eksempel lungebetennelse og bakterieinfeksjoner. Den viktigste forskjellen mellom forkjølelses- og influensasymptomer er at influensa oftere inkluderer feber. Feberen kan vare i 3-5 dager. Den ekstreme trettheten forbundet med influensa kan vedvare i flere uker. Forkjølelsessymptomer er generelt mildere og varer i omtrent 1 uke. Også rennende nese eller tetthet i nesen er mer vanlig ved forkjølelse enn influensa. Oppkast er en annen viktig forskjell. Oppkast er normalt ikke forbundet med forkjølelse, men kan være til stede i influensa.

Selv om forskjellene ovenfor er reelle, er det uten å gjennomføre spesielle tester, umulig å vite med sikkerhet om det er influensa eller forkjølelse. For eksempel er det mulig å ha influensa uten feber.

Hva er en forkjølelse?

Nesten alle er kjent med følelsen av å bli forkjølet. Forkjølelse påvirkes både av varmt og kjølig klima, og den gjennomsnittlige personen har hatt mange forkjølelser fra spedbarnsalder og senere i livet.

Symptomer inkluderer en rennende nese, sår hals, hoste og nysing, rennende øyne, hodepine og vondt i kroppen. Det er ingen kur, bortsett fra å hvile og drikke rikelig med væske, men forkjølelsen skal gå over av seg selv i løpet av 7-10 dager. Det er normalt ikke behov for å besøke lege, men en person med et svekket immunforsvar er mer utsatt for å utvikle lungebetennelse som en komplikasjon. For å unngå å bli forkjølet eller spredning, bør folk vaske hendene regelmessig og sørge for at de nyser inn i lommetørkle eller i albuen. Dette er det mest hygieniske ettersom det stopper spredningen av virus som ikke kan leve på klær eller overflater.

Hva er influensa?

Det er tre typer influensavirus, influensa A, influensa B og influensa C. Type A og B er de som forårsaker sesongmessige epidemier. Et av de viktigste symptomene på influensa er at du har feber. Imidlertid vil ikke alle med influensa ha feber.

Andre symptomer inkluderer:

 • hodepine eller vondt i kroppen
 • oppkast, kvalme og muligens diaré, spesielt hos barn
 • vondt i halsen og hoste
 • utmattelse
 • frysninger og skjelving
 • en rennende nese

En forkjølelse er mindre sannsynlig å forårsake høy feber. Ved forkjølelse vil symptomer som rennende nese eller irritasjon i halsen normalt forbedre seg i løpet av få dager.

Hvordan behandle influensa

Flertallet av mennesker som har influensa trenger ikke legehjelp. De fleste kan bli hjemme og unngå kontakt med andre mennesker for å forhindre at sykdommen sprer seg. Følgende behandlinger er imidlertid tilgjengelige:

 • Tylenol kan hjelpe mennesker med influensa å føle seg mer komfortable mens de blir friske.
 • Reseptbelagte antivirale influensamedisiner er også tilgjengelig fra lege. De er for personer som har høy risiko for alvorlige komplikasjoner og normalt ikke nødvendige for effektiv behandling.
 • Komforttiltak for å lindre.
 • En lege kan bestemme om antivirale medisiner er nødvendig. Mennesker som har en større risiko inkluderer babyer under 2 år, personer over 65 år og gravide.

Relaterte artikler:

Hvordan bli fortere frisk fra forkjølelse

Hvor lenge smitter forkjølelse

Om forfatteren

Legg inn kommentar