Forkjølelse som ikke gir seg

0
45
FORKJØLELSE SOM IKKE GIR SEG
Foto: Engin Akyurt - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

7 990,-

5 990,-

X-ERFIT

RUN 100 TREDEMØLLE!

SPAR KR 2000,-Du kan prøve å jobbe deg gjennom forkjølelsen og håpe du snart blir frisk, men det er ikke uvanlig at forkjølelsen ikke gir seg med det første.

Forkjølelse varer vanligvis 3 til 7 dager, men noen ganger henger de i så lenge som 2 uker. Lær mer om mulige årsaker til at forkjølelsen ikke slipper taket.

Du får ikke nok hvile

Søvn hjelper deg med å holde immunforsvaret ditt som det skal. Når du er forkjølet, må du ha nok søvn for å hjelpe kroppen din med å bekjempe viruset. For lite søvn kan også gjøre det mer sannsynlig at du blir forkjølet. En studie fant at personer som fikk mindre enn 7 timers søvn, var nesten tre ganger mer sannsynlig å bli syke enn folk som sov i 8 timer eller mer.

Du får i deg for lite væske

Når du er syk, er det lett å bli dehydrert. Sår hals kan gjøre det mindre gøy å svelge. Feber trekker fuktighet ut av kroppen din. I tillegg mister du væske ettersom kroppen din lager slim og kvitter seg med det. Så drikk rikelig med vann, juice eller suppe. Hold deg unna alkohol, kaffe og koffein når du leter etter noe å drikke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Du er stresset

Når du er stresset, kan det være en belastning på immunforsvaret ditt. Du kan ikke bekjempe virus så godt som du burde. Det gjør det mer sannsynlig at du blir forkjølet, og når det skjer, vil symptomene dine bli verre. Pågående stress gjør kroppen din mindre i stand til å svare på kortisol, et hormon som styrer kroppens respons på trusler som viruset som forårsaker forkjølelse.

Du behandler feil sykdom

Det er lett å forveksle forkjølelse med andre plager. Du kan behandle en antatt forkjølelse i noen uker, bare for å innse at årsaken til at du ikke blir bedre, er fordi du har andre plager, som allergier.

Forkjølelsessymptomer tar vanligvis noen dager før de dukker. Allergier kan komme raskt, og de varer så lenge du kommer i kontakt med allergenet. Begge forårsaker hoste, rennende nese og nysing, men det er mer sannsynlig at forkjølelse gir vondt og feber.

Eller du kan få en bihulebetennelse. Både det og forkjølelse forårsaker smerter rundt øynene og nesen, samt gulaktig slim. Forskjellen: Disse symptomene skjer vanligvis i løpet av de første dagene av forkjølelse. Men en bihuleinfeksjon dukker vanligvis opp først når det har gått noen dager.

Du tar de gale tingene for å bli kvitt forkjølelsen

Vi har alle hørt om noen av de mer populære urtemedisinene: Drikk dette, så blir du aldri syk igjen. Ta det, og forkjølelsessymptomene dine vil bli forkortet med 3 dager. Mange av disse påstandene holder ikke vann, og det er viktig å huske at bare fordi flasken sier «urte», betyr det ikke at den ikke kan skade deg.

Mange mennesker tar vitamin C, og tenker at det kan forebygge eller forkorte tiden du er forkjølet. Men det er lite bevis for at det hjelper med å forkorte forkjølelse når du først har fått det.

Sink blir også brukt for å bli kvitt forkjølelsen, men igjen er bevisene svake. Og noen mennesker som brukte nesespray med sink, mistet luktesansen. Så det beste alternativet er å legge den på hylla.

Det er ikke bare naturlige behandlinger som ikke virker mot forkjølelse. Antibiotika hjelper heller ikke, fordi et virus forårsaker disse sykdommene. Den beste måten å behandle forkjølelse på er å håndtere symptomene.

Du kan ikke slutte å trene

Det er OK å være aktiv hvis forkjølelsessymptomene er over nakken din, som en rennende nese, tett hode, nysing eller vondt i halsen. Du bør imidlertid vurdere å kutte ut løpingen en periode og gå i stedet.

Men hvis du har symptomer under nakken, som overbelastning i brystet, en hackehoste, opprørt mage, feber, muskelsmerter eller tretthet, er det bare hvile som gjelder. Du må la kroppen få ro, slik at immunforsvaret kan jobbe mest mulig effektivt.

Relaterte artikler:

Hjelper vitamin C mot forkjølelse

Trening etter forkjølelse

Annonse fra MILRAB