Forkjølelse som ikke går over

Det er ingen kur mot forkjølelse. Men hva med forkjølelse som ikke går over? Finn ut hva som er effektivt, og hva som ikke er det.

Midler mot forkjølelse

Botemidler mot forkjølelse er nesten like vanlige som forkjølelse, men er de effektive? Selv om ingenting kan kurere forkjølelse, er det noen midler som kan bidra til å lette symptomene dine og forhindre at du føler deg elendig.

Midler mot forkjølelse som fungerer

Hvis du blir forkjølet, kan du forvente å være syk i en til to uker eller lenger. Det betyr ikke at du må være dårlig i denne perioden. I tillegg til å få nok hvile, kan disse midlene hjelpe deg til å føle deg bedre:

Hold deg hydrert

Vann, juice, klar buljong eller varmt sitronvann med honning hjelper til med å løsne slim i halsen og lunger, og forhindrer dehydrering. Unngå alkohol, kaffe og koffeinholdige brus, som kan gjøre dehydrering verre.

Hvile

Kroppen din trenger å ta det rolig for å leges.

Roe ned sår hals

Å gurgle en saltvannsløsning kan midlertidig avlaste en sår eller rusten hals. Det er lite sannsynlig at barn yngre enn 6 år kan gurgle skikkelig.

Bekjempe tett nese

Saltholdige nesedråper og sprayer kan bidra til å lindre tetthet og lunger. Hos spedbarn anbefaler eksperter å legge flere saltdråper i en nesebor, og deretter suge den neseboret forsiktig med en pære-sprøyte. Saltvann nesespray kan brukes hos eldre barn.

Drikk varme væsker

Et middel som brukes i mange kulturer, er å innta varme væsker, for eksempel kyllingsuppe, te eller varm eplejuice, som kan være beroligende og kan lette overbelastning ved å øke slimstrømmen.

Tilføre fuktighet i luften

En luftfukter kan tilføre hjemmet fuktighet, noe som kan hjelpe med å løsne tette kanaler når du er forkjølet. Bytt vann daglig, og rengjør enheten i henhold til produsentens anvisninger.

Medisiner

Ta medisiner bare som anvist. Noen forkjølelsesmidler inneholder flere ingredienser, så les etikettene på forkjølelsesmedisiner du tar for å være sikker på at du ikke tar for mye medisiner.

Midler mot forkjølelse som ikke fungerer

Listen over ineffektive forkjølelsesmidler er lang. Noen av de mer vanlige som ikke fungerer inkluderer:

  • Antibiotika. Disse angriper bakterier, men de er ingen hjelp mot forkjølelsesvirus. Du trenger derfor ikke be legen din om antibiotika mot forkjølelse.
  • Medisiner mot forkjølelse og hoste hos små barn. Medisiner mot forkjølelse og hoste kan forårsake alvorlige og til og med livstruende bivirkninger hos barn. Snakk med legen før du gir medisiner.

Midler mot forkjølelse med motstridende bevis

Til tross for pågående studier, er forskning fremdeles motstridende med tanke på noen populære midler mot forkjølelse, for eksempel vitamin C. Her er noen vanlige alternative midler mot forkjølelse:

Vitamin C

Det ser ut til at det å ta C-vitamin ikke vil hjelpe den gjennomsnittlige personen å forebygge forkjølelse. Imidlertid kan man ta C-vitamin før symptomer på forkjølelse inntreffer. C-vitamin kan gi fordeler for personer med høy risiko for forkjølelse på grunn av hyppig eksponering, for eksempel i barnehager.

Solhatt

Studier på om solhatt forebygger eller forkorter forkjølelse er blandet. Noen studier viser ingen fordeler. Andre viser en viss reduksjon i alvorlighetsgraden og varigheten av forkjølelsessymptomer når de tas i de tidlige stadiene av en forkjølelse. Ulike typer solhatt brukt i forskjellige studier kan ha bidratt til de forskjellige resultatene. Solhatt ser ut til å være mest effektiv hvis du tar det når du merker forkjølelsessymptomer, og fortsetter med det i syv til 10 dager. Det ser ut til å være trygt for friske voksne, men det kan samhandle med mange medisiner. Kontakt legen din før du tar solhatt eller noe annet tilskudd.

Sink

Det har vært mye snakk om å ta sink for forkjølelse helt siden en studie fra 1984 viste at sinktilskudd hindret folk i å bli syke. Siden den gang har forskningen om sink og forkjølelse vært blandede. Noen studier viser at sinkpastiller eller -sirup reduserer lengden på en forkjølelse med en dag, spesielt når den tas innen 24 timer etter de første tegnene og symptomer på forkjølelse. Sink har også potensielt skadelige bivirkninger. Snakk med legen din før du vurderer bruk av sink for å forebygge eller redusere lengden på forkjølelse.

Forkjølelse som ikke går over

Selv om det vanligvis er ufarlig, kan forkjølelse gjøre at du føler deg elendig. Det er fristende å prøve forskjellige midler, men det beste du kan gjøre er å ta vare på deg selv. Hvile, drikk væske og hold luften rundt deg fuktig, og husk å vaske hendene ofte.

Relaterte artikler:

Hvordan bli fortere frisk fra forkjølelse

Trene vekk forkjølelse

Om forfatteren

Legg inn kommentar