Forebygge forkjølelse og influensa

Denne artikkelen vil gi deg innsikt i hvordan du kan forebygge disse forkjølelse og influensa på en effektiv måte.

Forkjølelse og influensa er vanlige sykdommer som kan påvirke livskvaliteten negativt. Heldigvis finnes det en rekke enkle trinn du kan følge for å beskytte deg selv og dine kjære. Denne artikkelen vil gi deg innsikt i hvordan du kan forebygge disse sykdommene på en effektiv måte.

Hva er forkjølelse og influensa?

Før vi går videre, la oss forstå hva forkjølelse og influensa egentlig er.

Forkjølelse: Forkjølelse, også kjent som det vanlige kaldet, er en mild virusinfeksjon som primært påvirker øvre luftveier. Symptomer inkluderer sår hals, tett nese, hoste, nysing og generell ubehag. Forkjølelse varer vanligvis i en uke eller to, og de fleste blir friske uten behov for medisinsk behandling.

Influensa: Influensa, også kjent som “flu,” er en mer alvorlig virussykdom enn forkjølelse. Symptomer inkluderer feber, kraftig tretthet, muskelsmerter, hodepine, sår hals, hoste og tett nese. Influensa kan føre til alvorlige komplikasjoner, spesielt hos eldre, barn og personer med svekket immunforsvar.

Forebyggende tiltak mot forkjølelse og influensa

Nå som vi vet hva vi står overfor, la oss se på hvordan du kan forebygge forkjølelse og influensa.

 1. Vaksinering: En av de mest effektive måtene å beskytte deg mot influensa på er å ta influensavaksinen årlig. Influensavaksinen er spesielt viktig for personer i risikogrupper, som eldre, gravide og personer med kroniske helseproblemer. Vaksinasjon hjelper med å redusere alvorlighetsgraden av influensasymptomer og hindrer spredning av viruset.
 2. God håndhygiene: Vask hendene regelmessig med såpe og vann i minst 20 sekunder, spesielt etter kontakt med offentlige steder, før måltider og etter hosting eller nysing. Hånddesinfeksjon med alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektivt når såpe og vann ikke er tilgjengelig.
 3. Unngå nær kontakt med syke mennesker: Hvis noen i husstanden ditt er syke, forsøk å begrense nærkontakt med dem. Del ikke personlige gjenstander, som håndklær eller bestikk, med syke personer. Dette kan bidra til å hindre smittespredning.
 4. Dekk munnen og nesen når du hoster eller nyser: Bruk en papirlommetørkle eller albuen for å dekke munnen og nesen når du hoster eller nyser. Dette hindrer spredning av virus i luften.
 5. Rengjør og desinfiser berøringsflater: Regelmessig rengjøring og desinfisering av overflater som dørhåndtak, fjernkontroller og kjøkkenbenker kan redusere risikoen for smitteoverføring.

Relatert: Vondt i halsen uten forkjølelse

Livsstilsvalg som kan styrke immunforsvaret

I tillegg til de nevnte forebyggende tiltakene, kan du styrke immunforsvaret ditt ved å ta sunne livsstilsvalg.

 1. Kosthold: Et balansert kosthold som inkluderer frukt, grønnsaker, fullkorn, magert protein og sunne fettstoffer, gir kroppen de nødvendige næringsstoffene den trenger for å bekjempe infeksjoner. Vitamin C og D er spesielt viktig for immunforsvaret.
 2. Mosjon: Regelmessig fysisk aktivitet hjelper til med å styrke immunforsvaret. Enkle aktiviteter som gåturer, sykling eller yoga kan være tilstrekkelig for å oppnå helsefordelene.
 3. Stressmestring: Langvarig stress kan svekke immunforsvaret. Prøv avslapningsteknikker som dyp pusting, meditasjon eller yoga for å redusere stressnivået ditt.
 4. Søvn: Søvn spiller en viktig rolle i immunforsvaret. Forsøk å få 7-8 timers kvalitetssøvn hver natt for å holde immunsystemet sterkt.

Spis grønne grønnsaker

Grønne bladgrønnsaker er rike på vitaminer som hjelper deg å opprettholde et balansert kosthold – og støtter et sunt immunsystem. I følge en studie av mus sender det å spise korsblomstrede grønnsaker et kjemisk signal til kroppen som øker spesifikke celleoverflateproteiner som er nødvendige for effektiv immunsystemfunksjon.

Relatert: Hvordan bli kvitt forkjølelse fortest mulig

Få i deg nok vitamin D

Rapporter tyder på at mange nordmenn mangler vitamin D. Mangel på vitamin D kan føre til symptomer som dårlig beinvekst, kardiovaskulære problemer og et svakt immunsystem. Resultater fra en studie fra 2012 antyder at alle barn bør sjekkes for tilstrekkelige vitamin D-nivåer. Dette er spesielt viktig for de med mørk hud, siden de ikke får vitamin D like lett ved eksponering for sollys.

Matvarer som er gode kilder til vitamin D inkluderer eggeplommer, sopp, laks, hermetisk tunfisk og bifflever. Du kan også kjøpe vitamin D-tilskudd på din lokale dagligvarebutikk eller apotek. Velg kosttilskudd som inneholder D3 (kolekalsiferol), siden det er bedre til å øke blodnivået av vitamin D.

Trening

Å holde seg aktiv ved å følge en vanlig treningsrutine – som å gå tre ganger i uken – gjør mer enn å holde deg i form og trimme. I følge en studie kan regelmessig trening også:

 • holde betennelser og kronisk sykdom i sjakk
 • redusere stress og frigjøring av stressrelaterte hormoner
 • akselerere sirkulasjonen av sykdomsbekjempende hvite blodlegemer (WBC), som hjelper kroppen å bekjempe forkjølelse

Få nok søvn

Å få tilstrekkelig søvn er ekstremt viktig hvis du har vært utsatt for et virus, i følge en studie. Friske voksne deltakere som sov minimum åtte timer hver natt over en to-ukers periode viste en større motstand mot viruset. De som sov syv timer eller mindre hver natt hadde omtrent tre prosent større sannsynlighet for å utvikle viruset etter eksponering.

En årsak kan være at kroppen frigjør cytokiner i lengre perioder med søvn. Cytokiner er en type protein. De hjelper kroppen med å bekjempe infeksjoner ved å regulere immunsystemet, og kan dermed bidra til å forebygge forkjølelse og influensa.

Kutt ut alkoholen

Ny forskning viser at å drikke alkohol kan skade kroppens dendrittiske celler, en viktig komponent i immunsystemet. En økning i alkoholforbruk over tid kan øke en persons eksponering for bakterielle og virusinfeksjoner.

En studie sammenlignet de dendrittiske cellene og immunsystemets responser hos alkoholmatede mus med mus som ikke hadde fått alkohol. Alkohol undertrykte immuniteten hos mus i varierende grad. Legene sier at studien bidrar til å forklare hvorfor vaksiner er mindre effektive for personer med alkoholavhengighet.

Relatert: Forkjølelse og karantene

Roe ned

I årevis mistenkte leger at det var en sammenheng mellom kronisk psykisk stress og fysisk sykdom. Å finne en effektiv måte å regulere personlig stress på kan gå en lang vei mot bedre generell helse, ifølge en studie fra 2012. Prøv å praktisere yoga eller meditasjon for å dempe stress.

Kortisol hjelper kroppen med å bekjempe betennelser og sykdom. Den konstante frigjøringen av hormonet hos personer som er kronisk stresset reduserer dens generelle effektivitet. Dette kan resultere i økt betennelse og sykdom, samt et mindre effektivt immunsystem.

Drikk grønn te

I århundrer har grønn te vært forbundet med god helse. Grønn tes helsemessige fordeler kan skyldes det høye nivået av antioksidanter, kalt flavonoider. Ifølge en studie kan flere ferskbryggede kopper te om dagen føre til potensielle helsemessige fordeler. Disse inkluderer lavere blodtrykk og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.

Legg farge til måltidene

Har du problemer med å huske å spise frukt og grønnsaker til hvert måltid? Matlaging med alle regnbuens farger vil hjelpe deg med å få i deg et bredt spekter av vitaminer som vitamin C. Selv om det ikke er bevis for at vitamin C kan redusere alvorlighetsgraden eller lengden på sykdommen, viser en studie fra 2006 at det kan hjelpe immunsystemet til å forebygge forkjølelse og influensa, spesielt hos de som er stresset.

Ta influensavaksine

Det er anbefalt at alle personer over seks måneder får en årlig influensavaksine. Det bør imidlertid gjøres unntak for enkelte personer, inkludert de som har alvorlige allergiske reaksjoner på kyllingegg. En alvorlig allergi fører til symptomer som elveblest eller anafylaksi. Personer som har hatt alvorlige reaksjoner på influensavaksiner tidligere bør også unngå årlige vaksiner. I sjeldne tilfeller kan vaksinen føre til utvikling av Guillain-Barré syndrom.

Sørg for god hygiene

Å begrense eksponeringen for sykdom ved å unngå bakterier er nøkkelen til å forebygge forkjølelse og influensa. Her er noen andre måter å praktisere god hygiene på:

 • Dusj daglig.
 • Vask hendene før du spiser eller tilbereder mat.
 • Vask hendene før du setter inn kontaktlinser eller utfører annen aktivitet som bringer deg i kontakt med øynene eller munnen.
 • Vask hendene i 20 sekunder og skrubb under neglene.
 • Dekk til munnen og nesen med en serviett når du hoster eller nyser.
 • Ta med en alkoholbasert håndrens for bruk på farten. Desinfisere delte overflater, som tastaturer, telefoner, dørhåndtak og fjernkontroller.

Hold det personlig

Influensavirus kan generelt være aktive på overflater i 24 timer. Det gir god tid for bakterier å spre seg blant familiemedlemmer. Bare ett sykt barn kan overføre en sykdom til en hel familie i riktig setting. For å unngå å dele bakterier, hold personlige gjenstander adskilt.

Personlige gjenstander inkluderer:

 • tannbørster
 • håndklær
 • redskaper
 • drikkeglass

Vask forurensede gjenstander – spesielt leker som deles – i varmt såpevann. Når du er i tvil, velg engangsdrikkekopper, redskaper og håndklær.

Relatert: Forkjølelse i flere uker

Når bør du oppsøke lege?

Selv om forebyggende tiltak kan redusere risikoen for forkjølelse og influensa, er det viktig å vite når du bør oppsøke lege.

H3: Du bør oppsøke lege hvis du opplever følgende symptomer:

 1. Høy feber som varer i flere dager.
 2. Alvorlig kortpustethet eller pustevansker.
 3. Vedvarende brystsmerter.
 4. Forvirring eller alvorlig svimmelhet.
 5. Hoste med blodig eller grønnlig oppspytt.

Disse symptomene kan indikere en alvorlig komplikasjon eller en annen underliggende medisinsk tilstand som krever medisinsk behandling.

Konklusjon

Å forebygge forkjølelse og influensa krever en kombinasjon av vaksinering, god hygiene og sunne livsstilsvalg. Ved å følge disse enkle trinnene, kan du redusere risikoen for å bli syk og opprettholde et sterkt immunforsvar. Husk også å oppsøke lege hvis du opplever alvorlige symptomer. Med riktig omsorg kan du og dine kjære nyte en friskere vinter og vår.

Referanser

Om forfatteren