Fordeler med faste

0
46
Fordeler med faste
Foto: Jonathan Pielmayer - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Å ha en sunn livsstil, god ernæring og tilstrekkelig trening er sentrale pilarer. Faste kan også ha noe for seg. Lær mer om fordeler med faste.

Faste er villig avholdenhet eller reduksjon fra noe eller all mat, drikke eller begge deler i en periode. Selv om korttidsfaste noen ganger blir sett på som usunt, berøvende eller reservert av religiøse grunner, kan det gi utmerkede helsemessige fordeler. Etter hvert som forskning vokser innen dette helseområdet, blir faste mer akseptert som et legitimt middel for å håndtere vekt og forebygge sykdom. Samtidig er det viktig at faste gjøres på riktige og sunne måter.

Vitenskapen om faste

En stor mengde bevis støtter nå fordelene med å faste, selv om de mest bemerkelsesverdige dataene er registrert i studier med dyr. Likevel er disse funnene lovende for mennesker. I hovedsak renser faste kroppen vår for giftstoffer og tvinger celler til prosesser som vanligvis ikke stimuleres når en jevn strøm av drivstoff fra maten alltid er til stede.

Når vi faster, har ikke kroppen sin vanlige tilgang til glukose, noe som tvinger cellene til å ty til andre midler og materialer for å produsere energi. Som et resultat begynner kroppen glukoneogenese, en naturlig prosess for å produsere sitt eget sukker. Leveren hjelper ved å konvertere ikke-karbohydratmaterialer som laktat, aminosyrer og fett til glukosenergi. Fordi kroppene våre sparer energi under faste, blir vår basale metabolske hastighet (mengden energi kroppene våre brenner mens vi hviler) mer effektiv, og reduserer dermed hjertefrekvensen og blodtrykket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 40% RABATT!

Ketose, en annen prosess som skjer senere i den raske syklusen, skjer når kroppen forbrenner lagret fett som sin primære kraftkilde. Dette er den ideelle modusen for vekttap og balansering av blodsukkernivået.

Faste setter kroppen under mild belastning, noe som får cellene til å tilpasse seg ved å forbedre sin evne. De blir med andre ord sterke. Denne prosessen ligner på hva som skjer når vi stresser musklene og det kardiovaskulære systemet under trening. Som med trening, kan kroppen vår bare vokse seg sterkere under disse prosessene når det er tilstrekkelig tid til å hvile og komme seg. Derfor anbefales kortvarig faste.

Typer faste

I laboratoriestudier har disse tre typene kaloribegrensning, eller faste, vist positive effekter på lang levetid:

Tidsbegrenset spising

Dette er prosessen med å begrense kaloriinntaket til en bestemt tidsramme som samsvarer med vår døgnrytme. Døgnrytme blir ofte referert til som vår “kroppsklokke”, den naturlige syklusen som forteller kroppene våre når vi skal sove, stige, spise og mer. Å spise bare måltider i en periode på 8 til 12 timer hver dag mens du faster – for eksempel mellom kl. 10 og 18, er et eksempel på å tilpasse seg vår døgnrytme. Kroppssystemer fungerer bedre når de synkroniseres med hverandre; midnattsmat når kroppen vår vanligvis sover, får vårt naturlige reparasjonssystem ut av synkronisering. I tillegg er det gunstig for helsen vår å gi kroppen vår mer tid til å reparere.

Periodisk kaloribegrensning

Praksisen med å redusere antall forbrukte kalorier på en dag. Forskning har fokusert på et to-dagers kosthold der kalorier er redusert, og karbohydrater er begrenset i to påfølgende dager i løpet av en uke. Denne tilnærmingen setter kroppen gjennom kort og intensiv terapi. Den periodiske tilnærmingen til kaloribegrensning minner oss også om at vi ikke trenger å konsumere mat hele tiden. Når vi spiser, kan vi velge klokt og fortsette normale aktiviteter og trene med redusert drivstoff.

Periodisk faste med faste etterlignende dietter

Dette betyr å begrense kaloriinntaket i tre til fem dager, og be cellene om å tømme glykogenlagre og begynne ketose. Selv om dette kan gjøres uten å spise mat, regnes det ikke som det tryggeste alternativet. Et spesifikt fem-dagers kaloribegrenset diett (rundt 1000 kalorier per dag) er tilstrekkelig til å etterligne faste uten å tømme næringsstoffer. Det er spekulert i at denne metoden er bedre enn to-dagers faste, slik at kroppen kan komme inn i ketose og begynne en ekte rensing.

Helsemessige fordeler ved å faste

Selv om faste kan være utfordrende og noen ganger ubehagelig, kan de mentale og fysiske fordelene:

  • Øke kognitiv ytelse
  • Beskytt mot fedme og tilhørende kroniske sykdommer
  • Redusere betennelse
  • Forbedre den generelle treningen
  • Støtte vekttap
  • Redusere risikoen for metabolske sykdommer
  • Fordel for kreftpasienter – En nylig studie med mus og kreft viste at faste under cellegiftbehandling starter immunforsvaret og utsetter kreftcellene. Tradisjonelt har kreftpasienter fått beskjed om å øke næringsstoffene og kaloriinntaket mens de gjennomgår cellegift, men denne tilnærmingen kan nå vurderes.

Hvis du er interessert i å prøve faste, kontakt legen din.

Relaterte artikler:

Periodisk faste 14 timer

Faste og trening

Annonse fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!