Forbrenning av kalorier

Du kan gjøre vekttap raskere og enklere ved å øke stoffskiftet og forbrenne flere kalorier. Lær mer om forbrenning av kalorier.

Metabolsk rate er den hastigheten kroppen forbrenner kalorier med. En kropp som bruker 2500 kalorier om dagen, og forbrenner 2500 kalorier om dagen, vil holde seg i samme vekt. En kropp som bruker 2500 kalorier daglig, men som bare forbrenner 2000 kalorier, vil gå opp i vekt med en hastighet på ca. 1 kg i uken. Dette forklarer hvorfor den ‘heldige’ personen over bordet fra deg ikke blir feit av maten han eller hun spiser.

Du kan gjøre ganske mye for å øke stoffskiftet – hemmeligheten med å forbrenne kalorier ligger i å vite hva som bestemmer stoffskiftet og hva du kan gjøre for å påvirke det.

Du forbrenner kalorier for å gi energi til tre hovedfunksjoner:

Basal Metabolsk Rate (BMR)

Dette er mengden kalorier du forbrenner bare ved å være i live – selv når du ligger og ikke gjør noe. BMR står for omtrent 60% av forbrente kalorier for en gjennomsnittlig person.

Beregne din BMR med denne kalkulatoren:

Forbrenning av kalorier ved aktivitet

Dette er energien som brukes under bevegelse – fra å løfte armen din til å betjene fjernkontrollen til å rengjøre vinduene. Dette utgjør omtrent 30% av kaloriene som en gjennomsnittlig person forbrenner.

Kostholdstermogenese

Den ‘termogene effekten’ beskrevet som måltidsindusert varmeproduksjon – kaloriene som blir forbrent når du spiser, fordøyer, absorberer og bruker energien fra mat.

Hvordan øke hastigheten på kaloriforbrenningen

Du kan påvirke alle disse faktorene, og øke hastigheten for å forbrenne kalorier ved å bruke noen av eller alle følgende metoder:

Bygge muskler

Øk mengden muskler i kroppen din. For hvert ekstra kilo muskler du har, bruker kroppen din rundt 50 ekstra kalorier om dagen. I en nylig studie fant forskere at regelmessig vekttrening øker basal metabolsk hastighet med ca 15%. Dette er fordi muskler er ‘metabolsk aktive’ og forbrenner mer kalorier enn annet kroppsvev, selv når du ikke beveger deg. Trening med vekter bare 3 ganger i uken i rundt 20 minutter er nok til å bygge muskler. Ikke bare vil du forbrenne flere kalorier, du vil se bedre ut – uansett vekt.

Daglig aktivitet

Selv om den gjennomsnittlige personen forbrenner rundt 30% av kaloriene gjennom daglig aktivitet, bruker mange stillesittende mennesker bare rundt 15%. Å benytte enhver anledning til å bevege deg kan utgjøre en stor forskjell i mengden kalorier du forbrenner. Benytt enhver anledning til å bevege deg. Her er noen ideer for å forbrenne kalorier:

  • Trykk føttene ned i gulvet
  • Sving beina
  • Trommel fingrene
  • Stå opp og tøye deg
  • Bevege hodet fra side til side
  • Forandre posisjon
  • Bruk toalettet i andre etasje
  • Parkere lengst unna på parkeringsplassen
  • Reis deg når du ringer
  • Knytte og slappe av musklene

Aerob trening

I tillegg til den faktiske mengden forbrente kalorier under trening – studier har vist at vedvarende, høyintensiv trening får deg til å forbrenne flere kalorier i flere timer etterpå. Gjennomføre treningsøkter på 30 minutter, der du øker hjertefrekvensen i perioder, for eksempel rask gange, løping, jogging, sykling eller svømming, 3-4 ganger i uken.

Spis lite og ofte

Det er noen bevis som tyder på at å spise mindre, hyppige måltider vil holde stoffskiftet i gang raskere enn større, sjeldnere måltider. Det er to grunner til at måltidsfrekvensen kan påvirke stoffskiftet. For det første begynner nivåene av skjoldbruskkjertelhormoner å synke i løpet av timer etter å ha spist et måltid, og metabolismen avtar. For det andre kan det være at den termogene effekten av å spise flere små måltider er litt høyere enn å spise samme mengde kalorier samtidig.

Forutsatt at små måltider ikke er søppelmat, med høyt fett- og sukkerinnhold eller annen usunn snacks, kan det å spise lite og ofte også bidra til å kontrollere sulten.

Relaterte artikler:

Høy forbrenning

Øke forbrenning

Om forfatteren

LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK