Forbedre tid på 10 km

Lær mer om hvordan du kan trene for å forberede tiden du bruker på å løpe 10 km.

Hvordan forbedre tid på 10 km

For å forbedre tid på 10 km kan du trene systematisk og variert over en lenger treningsperiode, som kan strekke seg fra 8-12 uker eller mer. Du bør ha lagt et solid treningsgrunnlag gjennom en lenger periode med basistrening. Treningen du gjennomfører for å forbedre tid på 10 km bør veksle mellom lav, moderat og hard intensitet. For sikre en jevn og god formutvikling, bør du trene regelmessig, og sørge for at du får tilstrekkelig med restitusjon.

Forbedre tid på 10 km med tempotrening

Tempotrening er en meget effektiv måte du kan forbedre tiden din på 10 km. Sett deg et mål for raskt du må løpe per km, for å greie å løpe 10 km på tiden du ønsker. Start med å løpe 2 km i tempoet du ønsker å holde på 10 km, og gjør det uten pause. For hver gang du trener tempo, øker du lengden på tempotreningen. Dersom du ikke greier å gjennomføre tempotrening uten pause, kan du starte med å trene tempointervaller på 1,5 km, med tilpassede pauser mellom hvert intervall. Det kan være enklere for nybegynnere eller andre som har liten eller ingen erfaring med tempotrening fra før av. Tempotreningen du gjennomfører for å forbedre deg på 10 km, vil i stor grad simulere hvordan det er å løpe i det tempoet skal når du konkurrerer.

Forbedre tid på 10 km med intervalltrening

Intervalltrening lar deg trene opp ut hurtighet og utholdenhet, ved at du gjennomfører progressive intervaller med moderat til hard intensitet. Intervalltreningen kan gjøre deg bedre i stand til å takle temposkiftninger underveis når du løper 10 km, og kan også gjøre deg sterkere i avslutningen av løpet. Veksle mellom å løpe kortintervall og langintervall, der du har hovedvekt av kortintervaller i en tidlig fase av treningsprogrammet, og gradvis mer langintervaller i en senere fase av treningsperioden.

Forbedre tid på 10 km

Å forbedre tiden på 10 km handler mye om å være tålmodig, og la kroppen få tiden den treninger til å venne seg til økt belastning. I perioder kan formutviklingen variere, og du vil mest sannsynlig også oppleve stagnasjon. Det betyr ikke at du trener feil eller at formutviklingen har stoppet opp. Prøv heller å variere hvordan du trener.

Relaterte artikler:

Tid du bruker på å løpe 10 km

10 viktige prinsipp du som løper bør følge

Om forfatteren

Legg inn kommentar