For mye protein

Protein er en viktig del av et sunt kosthold, men for mye er assosiert med flere risikoer det er viktig å være klar over og forstå.

Du er sannsynligvis kjent med dietter med høyt proteininnhold som har sett en ny oppblomstring siden dietter som Atkins og Zone fikk popularitet på 1990-tallet. Kosthold som Caveman- eller Paleo-dietten kan variere med tanke på makronæringsstoffforhold, men er vanligvis høye på proteiner.

Mens det vanlige ketogene diettet (eller “keto”) kostholdet vektlegger fett, kan det også ha mye protein. Selv det meste eller helt plantebaserte kostholdet kan være proteinrikt. Protein er en viktig del av et sunt kosthold. Det hjelper med å bygge og reparere muskler, organer og bein. Kosthold med høyt protein har også vist seg å være nyttig med å redusere fett, miste vekt, øke mettheten eller en følelse av fylde og beholde muskler.

For mye protein?

Imidlertid har kosthold med høyt proteininnhold også blitt assosiert med flere risikoer som er viktige å være klar over og forstå. Ernæringseksperter tar til orde for at forbruket ikke bør overstige det som er anbefalt.

Risikoer med å spise for mye protein

Forbruk av høye mengder av et næringsstoff over lang tid medfører ofte en risiko, som kan være tilfellet med protein. Overforbruk kan føre til økt risiko for visse helsemessige komplikasjoner.

Vektøkning

Kosthold med høyt proteininnhold kan gi vekttap, men denne typen vekttap kan være kortsiktig. Overflødig protein som konsumeres lagres vanligvis som fett, mens overskuddet av aminosyrer skilles ut. Dette kan føre til vektøkning over tid, spesielt hvis du inntar for mange kalorier mens du prøver å øke proteininntaket. En studie fra 2016 fant at vektøkning var betydelig assosiert med dietter der protein erstattet karbohydrater, men ikke når det erstattet fett.

Forstoppelse

I samme studie rapporterte 44 prosent av deltakerne om forstoppelse. Kosthold med høyt proteininnhold som begrenser karbohydrater inneholder vanligvis lite fiber. Å øke inntaket av vann og fiber kan bidra til å forhindre forstoppelse.

Diaré

Å spise for mye meieriprodukter eller bearbeidet mat, kombinert med mangel på fiber, kan føre til diaré. Dette gjelder spesielt hvis du er laktoseintolerant eller bruker proteinkilder som stekt kjøtt, fisk og fjærkre. Spis hjertesunne proteiner i stedet. For å unngå diaré, drikk mye vann, unngå koffeinholdige drikker, begrense stekt mat og overflødig fettforbruk og øke fiberinntaket.

Dehydrering

Kroppen din skyller ut overflødig nitrogen med væsker og vann. Dette kan gjøre deg dehydrert selv om du kanskje ikke føler deg mer tørst enn vanlig. En liten studie fra 2002 som involverte idrettsutøvere, fant at når proteininntaket økte, reduserte det hydreringsnivået. Imidlertid konkluderte en studie fra 2006 at inntak av mer protein hadde en minimal innvirkning på hydrering. Denne risikoen eller effekten kan minimeres ved å øke vanninntaket, spesielt hvis du er en aktiv person. Uansett proteinforbruk er det alltid viktig å drikke mye vann i løpet av dagen.

Nyreskader

Mens ingen større studier kobler høyt proteininntak til nyreskader hos friske individer, kan overflødig protein forårsake skader hos personer med eksisterende nyresykdom. Dette er på grunn av overflødig nitrogen som finnes i aminosyrene som utgjør proteiner. Skadede nyrer må jobbe hardere for å bli kvitt ekstra nitrogen og avfallsprodukter fra proteinmetabolisme.

Relaterte artikler:

Mat som inneholder proteiner

Hvor i kroppen finner vi proteiner

Om forfatteren