For mye kalium

Kalium er en viktig elektrolytt, som er et mineral kroppen din trenger for å fungere riktig. Lær mer om årsaker til for mye kalium.

Hva er hyperkalemi?

Kalium er en viktig elektrolytt, som er et mineral kroppen din trenger for å fungere riktig. Kalium er spesielt viktig for nerver og muskler, inkludert hjertet ditt. Selv om kalium er viktig for helsen din, kan det bli like ille å få for mye av et næringsstoff som å ikke få nok. Normalt holder nyrene en sunn balanse mellom kalium ved å skylle ut overflødig kalium ut av kroppen din. Men av forskjellige grunner kan nivået av kalium i blodet ditt bli for høyt. Dette kalles hyperkalemi, eller høyt kalium.

Et normalt kaliumområde er mellom 3,6 og 5,2 millimol per liter (mmol / L) blod. Et kaliumnivå høyere enn 5,5 mmol / L er kritisk høyt, og et kaliumnivå over 6 mmol / L kan være livstruende. Avhengig av laboratoriet, kan små variasjoner i intervaller være mulig. Enten du har mild eller alvorlig hyperkalemi, bør du få øyeblikkelig legehjelp for å forhindre mulige komplikasjoner.

Årsaker til for mye kalium

Flere ting kan forårsake hyperkalemi, inkludert helseproblemer og bruk av visse medisiner.

Nyresvikt

Nyresvikt er den vanligste årsaken til høyt kalium. Når nyrene dine svikter eller ikke fungerer som de skal, kan de ikke fjerne ekstra kalium fra kroppen din. Dette kan føre til kaliumoppbygging.

Andre helsemessige forhold

Høyt kalium kan også knyttes til visse helseproblemer, for eksempel:

  • dehydrering
  • type 1 diabetes
  • Addisons sykdom
  • indre blødninger

Medisiner

Visse medisiner har vært knyttet til høye kaliumnivåer. Disse inkluderer:

  • visse cellegiftmedisiner
  • angiotensin-converting enzym (ACE) -hemmere
  • angiotensinreseptorblokkere

Kosttilskudd

Overforbruk av kaliumtilskudd kan øke kaliumnivået til et område som er høyere enn normalt eller til og med farlig.

Bruk av alkohol eller narkotika

Tung alkohol- eller narkotikabruk kan føre til at musklene dine brytes ned. Denne sammenbruddet kan frigjøre en høy mengde kalium fra muskelcellene i blodet.

Traumer

Visse typer traumer kan også øke kaliumnivået. I disse tilfellene lekker ekstra kalium fra kroppens celler inn i blodet. Brannskader eller knuseskader der et stort antall muskelceller blir skadet, kan forårsake disse effektene.

Relaterte artikler:

Hva er kalium

Hva gjør kalium i kroppen

Om forfatteren