ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |For mye folat symptomer

For mye folat kan på sikt føre til ubehagelige, men ufarlige bivirkninger. Lær mer om symptomer på for mye folat.

Folatmangel er uvanlig hos friske voksne. Når du spiser et balansert kosthold og ikke har helsemessige forhold som svekker opptaket av folat – også kalt folsyre – trenger du ikke et supplement. Men gravide, de som planlegger en graviditet og personer med en genmutasjon kalt MTHFR, gjør det. Unødvendig folat, spesielt høye doser i lange perioder, kan øke risikoen for noen kreftformer og ha andre skadelige effekter. På kort sikt kan du oppleve ubehagelige, men ufarlige bivirkninger.

Hva er folat?

Folat er en av en gruppe på åtte B-vitaminer, også inkludert tiamin, riboflavin, biotin, pantotensyre, niacin og vitamin B6 og B12. Som en gruppe spiller disse vitaminene en rolle i metabolisme og dannelse av røde blodlegemer. Individuelt er folat involvert i DNA- og RNA-syntese og celledeling. Folat spiller også en rolle i å senke nivåene av en aminosyre kalt homocystein, høye nivåer er assosiert med økt risiko for hjertesykdom, nedsatt kognitiv funksjon og depresjon.

B-vitaminene er vannløselige, så alt overskudd som kroppen din ikke umiddelbart kan bruke går ut med urin. På grunn av dette tror mange at det å ta høydosetilskudd ikke er skadelig, og med noen B-vitaminer – for eksempel B12 – er det ikke. Imidlertid er folat forskjellig.

Symptomer på høye folatnivåer

Når den brukes i riktig dose, er folsyre trygt for de fleste voksne. Men det kan fremdeles forårsake bivirkninger, inkludert:

 • Dårlig smak i munnen
 • Kvalme
 • Tap av appetitt
 • Forvirring
 • Irritabilitet
 • Søvnforstyrrelse

Disse bivirkningene kan oppstå ved en hvilken som helst dose, men store doser kan være mer sannsynlig å forårsake eller forverre bivirkninger. Personer med allergi kan ha allergiske reaksjoner på folat, hvis symptomer inkluderer:

 • Hudutslett
 • Kløe
 • Rødhet
 • Pustevansker

Å ta en stor mengde folat kan potensielt forverre reaksjonen og få alvorligere konsekvenser.

Høye blodnivåer av folat

Mens forskere fremdeles undersøker hvordan for mye folsyre kan forverre eksisterende forhold og fremme sykdom, har studier avdekket flere sannsynlige sammenhenger:

 • Forverrer B12-mangel: Folatmangel og B12-mangel gir begge anemier, tilstander der kroppen ikke klarer å lage nok sunne røde blodlegemer. Å ta et folsyre-tilskudd for folatmangel kan midlertidig lindre symptomene på en B12-mangel, slik at det går ubehandlet. Ubehandlet B12-mangel kan forårsake alvorlige nevrologiske problemer. I følge en anmeldelse fra 2018, skjer dette bare med store mengder overflødig folsyre.
 • Øker risikoen for kreft: Normalt inntak av folat kan være kreftforebyggende. Ifølge en anmeldelse fra 2007, kan høyere folatinntak i fravær av forkankerøse lesjoner – for eksempel tykktarmspolypper – forhindre tumorutvikling og kreft i tykktarmen og bukspyttkjertelen. I nærvær av lesjoner kan folsyre-tilskudd imidlertid øke risikoen for disse kreftformene.
 • Reduserer immunrespons: En studie fra 2017 fant at voksne som tok et 5 mg (5.000 mcg) folsyre-tilskudd i 90 dager hadde reduksjoner i antall og cytotoksisitet av naturlige mordere. Naturlige mordere celler er kroppens forsvarsmekanisme, som festes til og dreper kreft- og virusholdige celler.

Anbefalt daglig inntak folat

Friske voksne trenger 400 mcg folat per dag, og gravide trenger 600 mcg per dag. Kvinner som kan bli gravide oppfordres ofte til å ta et folsyre-tilskudd. Imidlertid er det nok av rike matkilder for næringsstoffet, og mange matvarer er forsterket med folsyre. Faktisk er det bekymring for at folk som spiser et balansert kosthold inkludert forsterket mat og som også tar multivitamin, regelmessig kan overstige det daglige øvre tolererbare inntaket på 1 000 mcg.

Relaterte artikler:

Mat med mye jern

Hva inneholder agurk

Om forfatteren

Legg inn kommentar