For løpere som vil starte med intervalltrening, men ikke tør

Det kan være flere grunner til at løpere vegrer seg for å trene intervall, og det er ikke nødvendigvis fordi de ikke vil. Lær hvordan du skal trene intervaller!

Hvorfor intervalltrening kan ha et dårlig rykte

Løpere vet at intervalltrening kan være effektiv trening, så hvorfor trener ikke alle intervaller? Intervalltrening kan være så hardt som du bare vil, og det er nok den viktigste grunnen til at mange får et anstrengt forhold til intervaller. De blir gjennomført med altfor hard intensitet. Hvorfor? En viktig årsak til det kan være en oppfatning om at intervalltrening må gjennomføres med hard intensitet for at treningseffekten skal være god, og derfor skal du trene til intervaller til du stuper. Det er ikke måten mosjonistløpere (og andre løpere for den saks skyld) skal trene intervaller på. Å ta ut alt på intervalltreningen vil ikke gi deg den beste treningseffekten, og gjør at du må ha lang tid på restituere deg i etterkant, og risikoen for at du ikke er ferdig restituert før du går på en ny treningsøkt er stor. Stagnasjon og skader følger ofte i etterkant av et slikt treningsopplegg. Du skal trene intervall på en måte som gjør intervalltreningen motiverende og lystbetont (det stemmer) og det gjør du ved å trene intervaller med utgangspunkt i ditt formnivå. Det betyr ikke at du ikke skal ta i, men at du skal trene intervaller med en intensitet som er komfortabel hard.

Hvordan trene intervaller med komfortabel hard intensitet

Hva er komfortabelt hardt når du trener intervall? Når du gjennomfører intervalltrening komfortabelt hardt, betyr det at du trener med intensitet som gjør at du har full kontroll på intervalltreningen. Du greier å gjennomføre antall repetisjoner med en gitt intensitet. Hvor fort intervallene skal gå, vil henge sammen med intensiteten. Det er alltid intensiteten som skal være styrende når du trener intervaller. Når du blir i bedre form, vil farten øke ved en gitt intensitet. Hvordan greie å løpe intervaller komfortabelt hardt? Mange løpere brenner av alt kruttet de første intervallene, og får store problemer med å gjennomføre de siste intervallene på en god måte. Kjenner du deg igjen? Det er denne måten å trene intervaller på som “ødelegger” mye av gleden og utfordringen det er å løpe intervaller. For å unngå dette skal du løpe intervaller progressivt, som vil si at du øker intensiteten gradvis innenfor hvert intervall, og fra ett intervall til det neste. Da får du tid til å forberede deg fysisk og mentalt på stadig høyere belastning. Treningseffekten blir bedre, fordi du disponerer kreftene på en god måte, og på samme tid reduserer du risikoen for skader. Intervalltreningen blir straks mer motiverende og lystbetont! Ta det alltid roligere på det første intervallet. Det kan ofte være dette intervallet som er det mest krevende, fordi kroppen ikke har kommet skikkelig i gang enda. Vær i bevegelse i pausene, slik at du ikke stivner.

Du tør å trene intervaller!

Du skal glede deg til intervalltreningen, ikke grue deg! Du skal gå på hver intervalløkt i trygg forvissning om at du skal gjennomføre intervalltreningen med full kontroll. Hvis du har behov for å ta det helt ut, så spar det til siste halvdel av siste intervall. En så kort periode med hard intensitet vil ikke knekke motivasjonen din, ei heller føre til at du trenger lenger restitusjon. Intervalltreningen handler om å bygge deg gradvis opp til å tåle stadig høyere belastning, men intervalltreningen skal ikke være så hard at du går over til å trene anaerobt, med mindre du trener spesifikt for sprintdistanser.

Relaterte artikler:

Få bedre kondisjon med effektiv intervalltrening

Den beste intervalltreningen for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar