For lite salt i kroppen

Sodium er en viktig elektrolytt og hovedkomponent i bordsalt. Lær mer om hva som kan skje når du har for lite salt i kroppen.

For lite salt i kroppen

For mye natrium (salt) er blitt koblet til høyt blodtrykk, og helseorganisasjoner anbefaler at du begrenser inntaket. De fleste retningslinjer anbefaler å spise mindre enn 2300 mg per dag. Noen går til og med så lavt som 1500 mg per dag. Selv om for mye salt gir problemer, kan det være like usunt å spise for lite.

Her er 5 lite kjente farer ved å begrense saltinntaket for mye.

For lite salt kan øke insulinresistensen

Noen få studier har koblet dietter med lite natrium til økt insulinresistens. Insulinresistens er når kroppens celler ikke reagerer godt på signaler fra hormonet insulin, noe som fører til høyere insulin- og blodsukkernivå. Insulinresistens antas å være en viktig driver for mange alvorlige sykdommer, inkludert diabetes type 2 og hjertesykdom.

Økt risiko for død av hjertesvikt

Hjertesvikt er når hjertet ikke er i stand til å pumpe nok blod rundt i kroppen til å dekke dets behov for blod og oksygen. Dette betyr ikke at hjertet ditt slutter å fungere fullstendig, men det er fortsatt et veldig alvorlig helseproblem. Interessant nok har dietter med lite salt blitt koblet til en økt risiko for død hos mennesker med hjertesvikt. En studie fant at for personer med hjertesvikt økte begrensningen av natriuminntaket risikoen for å dø. Faktisk var effekten sterk. Personer som begrenset saltinntaket hadde 160% høyere risiko for død. Dette er viktig, fordi mennesker med hjertesvikt får ofte beskjed om å begrense natriuminntaket. Likevel ble resultatene sterkt påvirket av bare en studie, så mer forskning er nødvendig.

Salt kan øke LDL (dårlig) kolesterol og triglyserider

Mange faktorer kan øke risikoen for hjertesykdommer, inkludert forhøyet LDL (dårlig) kolesterol og triglyserider. Noen studier har funnet at dietter med lav saltinnhold kan øke både LDL (dårlig) kolesterol og triglyseridnivå.

I en gjennomgang av studier fra friske mennesker i 2003 forårsaket dietter med lite natrium en 4,6% økning i LDL (dårlig) kolesterol og en økning på 5,9% i triglyserider. En nyere studie rapporterte om 2,5% økning i kolesterol og 7% økning i triglyserider. Dessuten fant disse studiene at saltbegrensning bare forårsaket mindre reduksjon i blodtrykk, i gjennomsnitt, med en litt sterkere effekt hos personer med høyt blodtrykk.

Økt dødsrisiko for personer med diabetes

Personer med diabetes har økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag. Derfor anbefaler mange retningslinjer for de med diabetes å begrense saltinntaket. Noen studier har imidlertid funnet en sammenheng mellom lavt natriuminntak og økt risiko for død blant de med både type 1 og type 2 diabetes. Dette var imidlertid observasjonsstudier, og resultatene deres skal tolkes med forsiktighet.

Høyere risiko for hyponatremi (lave nivåer av natrium)

Hyponatremia er en tilstand preget av lave nivåer av natrium i blodet. Symptomene ligner de som er forårsaket av dehydrering. I alvorlige tilfeller kan hjernen hovne opp, noe som kan føre til hodepine, anfall, koma og til og med død. Enkelte populasjoner, som eldre voksne, har en høyere risiko for hyponatremi. Det er fordi eldre voksne har større sannsynlighet for å ha en sykdom, eller tar medisiner som kan redusere natriumnivået i blodet.

Idrettsutøvere, spesielt de som deltar i utholdenhetsidretter som langdistanseløping, har også en høy risiko for å utvikle treningsassosiert hyponatremi. I tilfelle er det vanligvis forårsaket av å drikke for mye vann og ikke erstatte natriumet som går tapt gjennom svette.

Relaterte artikler:

Hva gjør salt med kroppen

Hvor mye salt per dag

Om forfatteren

Legg inn kommentar