For lav hvilepuls

Generelt vil du ha en lav hvilepuls, men hvis det er for lavt, kan det være et symptom på en tilstand som kalles bradykardi.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

For lav hvilepuls

Normalt slår hjertet ditt 60 til 100 ganger i minuttet når du er i ro. Men med bradykardi går den ned til under 60 slag i minuttet. Hvis du er godt trent, er det ikke noe grunn til bekymring, men det kan være et symptom på at du har problemer med det elektriske systemet i hjertet. Du må oppsøke en lege som kan finne ut hvorfor hjertet slår sakte, og om du bør få behandling.

Grunnleggende om hjertet

Elektriske signaler beveger seg gjennom hjertets fire kamre – to på toppen kalt atria og under dem, de to ventriklene. Disse signalene får hjertet til å slå i en jevn rytme. Problemer med det elektriske systemet i hjertet kan skape det som kalles arytmier, eller unormale hjerterytmer. Noen forhold får hjertet til å slå for raskt eller flagre. Med bradykardi er det motsatt. Det elektriske problemet bremser tiden mellom hjerteslagene.

Du kan ganske enkelt ha en saktere enn normal hjerterytme som ikke gir noen symptomer. Den elektriske aktiviteten fungerer kanskje bra, bare litt tregere enn for folk flest. Og selv med bradykardi, kan det hende at du aldri legger merke til noen symptomer eller trenger behandling. Men det er ikke alltid tilfelle.

Symptomer på for lav hvilepuls

Den største bekymringen er at hjertet ditt ikke fungerer godt nok for å pumpe blod til alle organer og vev som trenger det. Når dette skjer, kan følgende utvikle seg:

  • Svimmelhet
  • Forvirring eller konsentrasjonsvansker
  • besvimelse
  • Pustebesvær (med eller uten brystsmerter)

Hvis du sjekker pulsen din og den regelmessig er under 60 slag per minutt, må du være oppmerksom på disse symptomene. Hvis du ikke har andre symptomer, trenger du sannsynligvis ikke å oppsøke lege med en gang. Du kan trene mye, og en lav hjerterytme kan være et tegn på hvor god form du er.

Når du skal oppsøke en lege

Hvis du merker milde til middels symptomer, bør du raskt oppsøke lege. Hvis du besvimer, har smerter i brystet eller problemer med å puste, ring nødnummer. Tretthet, konsentrasjonsvansker eller at du må puste hardere kan være symptomer du tar for gitt, men noen ganger er det mer enn det.

Relaterte artikler:

Hvilepuls under 50

Normal hvilepuls menn

Om forfatteren