Finn riktig nivå når du trener

Å trene på grensen av hva du tåler, kan i verste fall resultere i overtrening og skader. Lær hvordan du skal finne riktig nivå når du trener til maraton.

Å trene på grensen av hva du tåler

Løpere som hele tiden trener på grensen av hva kroppen tåler for å oppnå maksimal effektivitet, balanserer på en knivsegg. Hvis du konstant driver på grensen av hva du tåler, vil det holder på med på et eller annet tidspunkt bryte sammen. En nybegynner kan nå denne grensen etter å bygd opp et treningsvolum på alt fra 50-100 km i uka. Det er viktig å være oppmerksom på dine fysiologiske begrensninger. Å løpe for mange kilometer for raskt, vil før eller senere føre til skader og en vedvarende følelse av utmattelse. Det er også psykologiske begrensninger. Alle løpere takler ikke stresset forbundet med å løpe ofte og mye og restitusjon som kreves. Å trene mye tar tid, i tillegg til restitusjonen det krever. Eliteløpere trenger 3-4 timers hvile daglig, i tillegg til 7-8 timers søvn. Mosjonistløpere flest har ikke den luksusen det er å hvile flere timer daglig, i tillegg til søvn. Forskning har tidligere ikke vært i stand til å finne punktet mellom undertrening og overtrening, der du kan trene med optimal effekt. Og dette vil definitivt variere fra løper til løper. En løper kan løpe 50 km i uka, en annen 100 km, mens en tredje løper kan trene 130 km i uka for å nå sitt potensial. Det er heller ikke uvanlig at optimal treningsmengde varierer i løpet av karrieren til en løper. Når du har passert 40, og spesielt etter fylte 60, kan du simpelthen ikke trene så mye og så hardt som yngre løpere.

Generelt bør løpere som kan øke treningsmengden ha en forventning om å bli bedre, så lenge de ikke ofrer kvalitet for kvantitet. Nøkkelen ligger i å øke treningsmengden gradvis, og være oppmerksom på hvordan kroppen responderer på treningen. Lytt til kroppen og la den avgjøre hvor mye du skal øke fra uke til uke.

Relaterte artikler:

Balansere hvor mye du skal trene for maraton

Hvile er best når du trener for maraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar