Fibromyalgi om natten

Fibromyalgi, også kjent som fibromyalgisyndrom, er en kronisk lidelse preget av utbredte følelser av smerte og stivhet1 i muskler og ledd. Lær mer om fibromyalgi om natten, og hvordan tilstanden kan påvirke nattesøvn.

Søvnproblemer er et vanlig symptom på fibromyalgi. For noen mennesker med lidelsen forverrer søvnforstyrrelser symptomene og fører dem inn i en ond sirkel av smerte og dårlig søvn. Å praktisere god søvnhygiene og fremme sunne søvnvaner kan lindre fibromyalgi-relaterte søvnproblemer.

Hvordan påvirker fibromyalgi søvnen?

Det er allment antatt at personer med fibromyalgi har en lavere trykk-smerteterskel enn de som ikke lever med denne tilstanden, noe som gjør dem mer følsomme for smerte. Dette er kjent som «unormal smertepersepsjonsbehandling.» Nevroimaging-studier ser ut til å støtte denne påstanden, ettersom disse testene avslører lignende nevral aktivering mellom personer med fibromyalgi og friske, ikke-påvirkede voksne.

Ikke-restorativ søvn og tretthet på dagtid er to vanlige symptomer på fibromyalgi. Noen polysomnografiske data tyder på at personer med tilstanden opplever våkenhet under ikke-raske øyebevegelser (NREM) stadier av søvnsyklusen og får mindre langsomme søvn som et resultat.

Søvn og fibromyalgi deler et toveis forhold. Akkurat som smertefulle symptomer kan hindre pasienter i å få nok hvile, kan søvnmangel forverre de utbredte følelsene av smerte og ømhet forårsaket av fibromyalgi. Søvntap kan også senke en persons smerteterskel. Som et resultat kan mangel på søvn eller dårlig søvnkvalitet føre til at fibromyalgisymptomer oppstår hos ellers friske mennesker.

Mens fibromyalgi kan oppstå i alle aldre, er de fleste pasienter middelaldrende. I tillegg er 80-90 % av personer med fibromyalgi kvinner. Visse sykdommer kan øke risikoen for å utvikle fibromyalgisymptomer, som revmatoid artritt, spinal artritt og lupus. Fibromyalgi har også vært knyttet til to søvnforstyrrelser, søvnløshet og rastløse ben-syndrom.

Fibromyalgi og søvnløshet

Søvnløshet er en søvnforstyrrelse karakterisert ved vedvarende problemer med å falle eller holde seg i søvn, til tross for midler og mulighet til å få tilstrekkelig mengde hvile hver natt. Personer med søvnløshet opplever også svekkelser på dagtid som tretthet, humørforstyrrelser og redusert motivasjon og energi.

Søvnløshet oppstår ofte hos personer med fibromyalgi. Søvnløshet, ikke-restorativ søvn og tretthet er ofte brukt som markører for en fibromyalgidiagnose. Siden mangel på søvn kan redusere smerteterskelen din, kan søvnløshet også forverre fibromyalgisymptomer.

Søvnløshetspasienter kan motta kognitiv atferdsterapi for søvnløshet (CBT-I), et strukturert og evidensbasert behandlingsprogram som identifiserer tanker, følelser og atferd som kan bidra til symptomene deres. En fersk studie fant at CBT-I kan bremse eller reversere atrofi av den grå substansen i sentralnervesystemet, et vanlig problem som oppstår hos personer med fibromyalgi.

En annen studie undersøkte effekten av søvnmedisin på utbredt smerte forårsaket av fibromyalgi. Deltakere med fibromyalgi som ble administrert suvorexant, et medikament godkjent for behandling av søvnløshet, sov lenger og opplevde mindre smerte neste dag sammenlignet med deltakere som tok placebo.

Hvis du lever med søvnløshet og fibromyalgi, anbefaler vi å snakke med legen din om CBT-I, medisiner og andre behandlingsalternativer som potensielt kan redusere symptomene på begge tilstandene.

Fibromyalgi og rastløse bein syndrom

Rastløse ben syndrom (RLS) – også kjent som Willis-Ekboms sykdom – er en sansemotorisk lidelse preget av en sterk trang til å bevege eller justere beina, som vanligvis er ledsaget av ubehagelige opplevelser.

Personer med RLS opplever vanligvis de mest ubehagelige følelsene når de ligger eller sitter i løpet av kvelds- eller nattetimer. Å gå eller strekke seg kan midlertidig lindre ubehaget, men symptomene gjentar seg ofte så snart personens kropp hviler igjen.

Studier viser en konsistent overlapp mellom fibromyalgi og RLS. Siden begge tilstandene er assosiert med sensoriske abnormiteter, kan noen pasienter bli feildiagnostisert med fibromyalgi etter å ha demonstrert RLS-symptomer eller omvendt. For noen personer med RLS kan behandling av sekundære årsaker til lidelsen redusere symptomene.

Søvntips for personer med fibromyalgi

Personer med fibromyalgi har en tendens til å oppleve søvnproblemer enten de har blitt diagnostisert med en søvnforstyrrelse eller ikke. Håndtering av fibromyalgisymptomer er nøkkelen, men ytterligere tiltak disse personene kan ta for å sikre en god natts søvn inkluderer:

  • Sett opp en søvnplan: En nøkkelkomponent i sunn søvnhygiene er å legge seg og våkne til samme tider hver dag, selv i helgene. Dette gjør at du kan få tilstrekkelig mengde hvile hver natt, noe som igjen gir kroppen din tid til å reparere seg selv fysisk og mentalt. For å følge denne planen bør du unngå å sove i løpet av dagen og innta koffein med måte. Personer med fibromyalgi bør også vurdere å slutte å røyke, da tobakk er et naturlig sentralstimulerende middel som kan påvirke søvnen din.
  • Trene regelmessig: Trening utfører den todelte oppgaven med å forbedre søvnen og redusere fibromyalgisymptomer. Imidlertid kan søvnmangel senke motivasjonen til å trene regelmessig. Å forplikte seg til et treningsprogram kan bidra til å sikre nok hvile om natten og en reduksjon i smertefulle symptomer.
  • Øve på mindfulness-meditasjon: Mindfulness-meditasjon understreker viktigheten av å være tilstede i øyeblikket, noe som kan hjelpe folk til å være mer oppmerksomme mens de går gjennom dagen og takler vanskelige situasjoner. En studie utforsket effekten av mindfulness-meditasjonsteknikker på fibromyalgipasienter. Forskere fant at personer med fibromyalgi som praktiserte denne formen for meditasjon rapporterte forbedringer i den generelle søvnkvaliteten. Andre studier antyder at mindfulness-meditasjon også kan bidra til smertelindring, men denne påstanden krever videre forskning.
  • Vurdere vitamin D-tilskudd: Noen forskere har etablert en sammenheng mellom vitamin D-mangel og søvnproblemer, og personer med fibromyalgi viser ofte under gjennomsnittet vitamin D-nivåer. Vitamin D-tilskudd alene kan redusere den utbredte smerten ved fibromyalgi. I tillegg fant en studie at vitamin D-tilskudd tatt med Trazadone, et antidepressiv medisin, var effektive til å lindre smertefulle symptomer og forbedre søvnkvaliteten for personer med fibromyalgi. Snakk med legen din eller helsepersonell om sammenhengen mellom fibromyalgi og vitamin D-mangel for å lære om de beste alternativene for deg.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Relaterte artikler:

Hva hjelper mot fibromyalgi

Mat som bør unngås ved fibromyalgi

Referanser

Om forfatteren