Fibromyalgi og brystsmerter

I denne artikkelen vil vi se nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og brystsmerter, undersøke mulige årsaker, diagnostiske utfordringer og behandlingsmetoder.

Fibromyalgi er en kronisk lidelse som påvirker millioner av mennesker over hele verden, karakterisert ved utbredte muskel- og skjelettsmerter ledsaget av tretthet, søvnforstyrrelser, hukommelsesproblemer og humørsvingninger. En mindre kjent, men likevel betydelig del av fibromyalgisymptomene er brystsmerter. Dette aspektet kan være spesielt foruroligende for pasientene, da det ofte forveksles med hjerteproblemer, noe som kan føre til unødvendige bekymringer og medisinske undersøkelser.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og brystsmerter, undersøke mulige årsaker, diagnostiske utfordringer, behandlingsmetoder og hvordan man kan håndtere denne plagsomme kombinasjonen av symptomer. Målet er å gi leserne praktisk kunnskap og løsninger, og bidra til bedre forståelse og mestring av denne komplekse tilstanden.

Hva er fibromyalgi?

Fibromyalgi er en kompleks og kronisk tilstand som kjennetegnes av utbredt muskelsmerte, tretthet og ømfintlighet. Det er en nevrologisk lidelse som påvirker måten hjernen behandler smerte- og stresssignaler på. Fibromyalgi regnes som en sentral sensitivitetslidelse, som betyr at nervesystemet overreagerer på smertesignaler og forsterker smerteopplevelsen.

Selv om den eksakte årsaken til fibromyalgi er ukjent, antas det at en kombinasjon av genetisk disposisjon, kjemiske ubalanser i hjernen og faktorer som fysisk eller følelsesmessig traume, infeksjoner eller autoimmune forstyrrelser kan bidra til utviklingen av tilstanden. Fibromyalgi påvirker vanligvis kvinner i større grad enn menn, og den kan debutere i ulike aldre, selv om den ofte oppstår i middelalderen.

Hovedsymptomet ved fibromyalgi er utbredt muskelsmerte og ømhet. Smerten kan være kronisk og variere i intensitet. Mange personer med fibromyalgi opplever også andre symptomer som tretthet, søvnproblemer, stivhet, hodepine, kognitive problemer (oftest referert til som «fibro tåke»), humørsvingninger, irritabel tarmsyndrom og følsomhet for berøring, lyd eller lys.

Diagnosen fibromyalgi kan være utfordrende, da det ikke finnes spesifikke tester eller objektive markører for tilstanden. Vanligvis stilles diagnosen basert på pasientens symptomer og utelukkelse av andre mulige årsaker til smertene. Diagnostiske kriterier, som for eksempel de utviklet av American College of Rheumatology, kan brukes som veiledning for å fastslå om en person oppfyller kriteriene for fibromyalgi.

Behandlingen av fibromyalgi fokuserer vanligvis på å lindre symptomer og forbedre livskvaliteten. Dette kan omfatte en kombinasjon av medikamentell behandling (som smertestillende, antidepressiva eller antiepileptika), fysisk aktivitet og trening, kognitiv atferdsterapi, stresshåndtering, søvnregulering og livsstilsendringer som sunn kosthold og stressreduksjon.

Det er viktig å huske at fibromyalgi er en individuell tilstand, og det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for en annen. En helhetlig tilnærming med en tverrfaglig behandlingsplan tilpasset individuelle behov er ofte nødvendig.

Hvis du mistenker at du har fibromyalgi eller opplever symptomer som ligner på dem jeg har nevnt, anbefales det sterkt å oppsøke en kvalifisert medisinsk fagperson for en grundig vurdering og riktig diagnose.

Relatert: Fibromyalgi og sol

Fibromyalgi og brystsmerter

Fibromyalgi er en kronisk tilstand som er kjennetegnet av utbredt muskelsmerte og tretthet. Personer med fibromyalgi kan oppleve en rekke symptomer, inkludert smerte og ømhet i muskler, ledd og sener, samt søvnproblemer, konsentrasjonsvansker og generell utmattelse.

Når det gjelder brystsmerter, kan dette også være et symptom på fibromyalgi hos noen individer. Brystsmerter forbundet med fibromyalgi kan variere i intensitet og karakter. Det er viktig å merke seg at brystsmerter alltid bør tas på alvor, da det kan være et tegn på andre alvorlige tilstander som hjerte- eller lungeproblemer. Hvis du opplever brystsmerter, bør du derfor oppsøke en lege for en grundig vurdering og riktig diagnose.

Legen din kan gjennomføre en fysisk undersøkelse, ta en detaljert sykehistorie og eventuelt bestille relevante tester eller prøver for å utelukke andre årsaker til brystsmerter. Husk at bare en medisinsk fagperson kan gi deg en nøyaktig diagnose og veilede deg videre med hensyn til behandling og håndtering av brystsmerter i forbindelse med fibromyalgi eller eventuelle andre underliggende tilstander.

La oss utdype litt mer om fibromyalgi og brystsmerter.

Fibromyalgi er en kompleks tilstand som påvirker nervesystemet og forårsaker kronisk smerte i kroppen. Selv om hovedsymptomet er muskelsmerte, kan fibromyalgi også ledsages av en rekke andre symptomer, inkludert søvnproblemer, tretthet, morgenstivhet, hodepine, kognitive vansker og emosjonelle forstyrrelser som angst og depresjon. Disse symptomene kan variere i intensitet og kan være invalidiserende for noen personer.

Relatert: Fibromyalgi og jobb

Når det gjelder brystsmerter og fibromyalgi, er det viktig å være klar over at brystsmerter ikke er et universelt symptom for alle som har fibromyalgi. Likevel rapporterer noen personer med fibromyalgi at de opplever brystsmerter. Disse smertene kan variere fra en dump og verkende følelse til en skarp, stikkende smerte. Noen beskriver det som en stramhet eller trykk i brystet. Det er viktig å merke seg at brystsmerter kan ha ulike årsaker, og det er viktig å få en grundig vurdering av en lege for å utelukke andre potensielt alvorlige årsaker.

Brystsmerter kan være relatert til muskel- og bindevevssmerter i området rundt brystet hos personer med fibromyalgi. Disse smertene kan forverres av fysisk anstrengelse, stress eller dårlig søvn. Det er også mulig at brystsmerter hos personer med fibromyalgi kan skyldes samtidige tilstander, for eksempel kostokondritt (betennelse i bruskene som fester ribbeina til brystbenet) eller gastroøsofageal refluks (halsbrann).

Hvis du opplever brystsmerter, spesielt hvis de er intense eller vedvarende, bør du oppsøke lege umiddelbart for å få en riktig vurdering og utelukke andre alvorlige årsaker, spesielt hjerte- eller lungeproblemer. Legen din kan gjøre en grundig vurdering av dine symptomer, utføre relevante tester og gi deg råd om videre behandling og håndtering av brystsmerter i sammenheng med fibromyalgi.

Det er også verdt å merke seg at behandlingen av fibromyalgi generelt fokuserer på en helhetlig tilnærming som kan inkludere medikamentell behandling, fysisk aktivitet, kognitiv atferdsterapi, stresshåndtering og livsstilsendringer. En lege eller annen helsepersonell vil kunne veilede deg gjennom de beste behandlingsalternativene basert på dine spesifikke symptomer og behov.

Husk at informasjonen jeg gir er generell, og det er alltid best å oppsøke en kvalifisert medisinsk fagperson for en nøyaktig diagnose og veiledning om din spesifikke situasjon.

Hvordan kjennes fibromyalgi ut?

Fibromyalgi kan føles forskjellig for forskjellige personer, og symptomene kan variere i intensitet over tid. De mest fremtredende kjennetegnene ved fibromyalgi er muskelsmerte, tretthet og ømhet. Noen vanlige måter folk beskriver hvordan fibromyalgi føles inkluderer:

 1. Utbredt muskelsmerte: Personer med fibromyalgi opplever ofte en diffus smerte som kan påvirke hele kroppen. Smerten kan være kronisk eller komme i bølger, og den kan variere i intensitet fra mild til alvorlig. Musklene kan føles verkende, stive eller ømme.
 2. Tretthet: Fibromyalgi kan forårsake vedvarende tretthet og utmattelse, selv etter hvile eller søvn. Mange beskriver det som å ha en konstant følelse av utmattelse som ikke forbedres med hvile.
 3. Ømfintlighet: Personer med fibromyalgi kan ha økt følsomhet for berøring, trykk og temperaturforandringer. Selv lett berøring eller mildt trykk på visse områder av kroppen kan være smertefullt.
 4. Søvnforstyrrelser: Mange med fibromyalgi opplever søvnproblemer, inkludert vanskeligheter med å sovne, hyppige oppvåkninger om natten og generell uoppfriskende søvn. Dette kan bidra til økt tretthet og forverring av andre symptomer.
 5. Kognitive problemer: Mange personer med fibromyalgi opplever kognitive problemer, som redusert konsentrasjon, hukommelsessvikt og vanskeligheter med å finne ord eller uttrykke tanker (oftest referert til som «fibro tåke» eller «hjernetåke»).

Andre symptomer som kan være forbundet med fibromyalgi inkluderer hodepine, svimmelhet, irritabel tarmsyndrom, nummenhet eller prikking i ekstremitetene, depresjon, angst og humørsvingninger.

Det er viktig å merke seg at symptomene og opplevelsen av fibromyalgi kan variere betydelig fra person til person. Noen kan oppleve en mildere form av tilstanden, mens andre kan ha mer alvorlige og invalidiserende symptomer. Det er også vanlig at symptomene fluktuere over tid, med perioder med forverring og perioder med bedre fungering.

Hvis du mistenker at du har fibromyalgi eller opplever lignende symptomer, bør du oppsøke en lege for en grundig vurdering og riktig diagnose. En lege kan evaluere dine symptomer, utføre relevante tester og hjelpe deg med å utvikle en behandlingsplan som passer best for deg.

Relatert: Økonomisk støtte ved fibromyalgi

Hvor har man vondt ved fibromyalgi?

Ved fibromyalgi kan smerten være utbredt og påvirke ulike områder av kroppen. Ifølge diagnosekriteriene fra American College of Rheumatology (ACR) skal smerten være til stede på begge sider av kroppen, både over og under midjen, og involvere både høyre og venstre side av kroppen. Noen områder er imidlertid mer utsatt for smerte hos personer med fibromyalgi. Disse inkluderer:

 1. Muskler: Fibromyalgi er kjent for å forårsake muskelsmerter. Smerten kan variere fra verkende og ømhet til stikkende eller brennende følelse. Musklene i nakken, skuldrene, ryggen, bekkenområdet og bena er vanlige områder der smerten kan oppstå.
 2. Triggerpunkter: Disse er spesifikke punkter i kroppen som er spesielt følsomme for smerte ved trykk. Personer med fibromyalgi kan oppleve smerte i visse triggerpunkter, som for eksempel i nakken, skuldrene, øvre brystområde, hoftene, albuene og knærne.
 3. Ledd og sener: Fibromyalgi kan også påvirke leddene og senene. Dette kan føre til stivhet, ømhet og smerter i leddene, som for eksempel i håndleddene, knærne eller ankler.
 4. Hodet og ansiktet: Mange personer med fibromyalgi opplever også hodepine, spenningshodepine eller migrene. Smerte og ømhet i kjeveleddene kan også forekomme, noe som kan påvirke tyggefunksjonen.
 5. Ryggraden: Smerter i ryggraden, inkludert nakken og nedre del av ryggen, er vanlige hos personer med fibromyalgi. Dette kan inkludere smerte langs ryggsøylen eller mellom skulderbladene.

Det er viktig å merke seg at smerten ved fibromyalgi kan være «dypt» eller «overflatisk», og den kan variere i intensitet og plassering fra person til person. Noen mennesker kan oppleve smerten som konstant, mens andre kan oppleve perioder med forverring og bedre perioder.

Hvis du har mistanke om at du kan ha fibromyalgi eller opplever smerte i flere områder av kroppen, er det viktig å oppsøke en lege eller annet kvalifisert helsepersonell for en grundig vurdering og riktig diagnose. De kan hjelpe deg med å identifisere og håndtere smerten på en best mulig måte.

Relatert: Bekhterev og fibromyalgi

Muskler

Muskelsmerter er et av hovedtrekkene ved fibromyalgi. Personer med fibromyalgi opplever ofte utbredt muskelsmerte og ømhet. Smerten kan variere fra verkende og ømhet til stikkende, brennende eller kramper. Muskelsmertene kan påvirke ulike områder av kroppen, inkludert nakke, skuldre, rygg, bekkenområdet og ben.

Det er viktig å merke seg at smerten ved fibromyalgi ikke er begrenset til spesifikke muskler eller muskelgrupper, men kan være utbredt og flytte seg rundt i kroppen. Smertene kan også være mer intense i visse områder, som for eksempel triggerpunkter, som er spesielt følsomme punkter i musklene.

Muskelsmertene ved fibromyalgi kan være kroniske eller komme i bølger. De kan forverres av fysisk aktivitet, stress eller dårlig søvn. Muskelstivhet og følelse av muskelsvakhet kan også forekomme hos noen personer med fibromyalgi.

Behandlingstilnærminger for å håndtere muskelsmerte ved fibromyalgi kan omfatte medikamentell behandling som smertestillende, muskelavslappende midler eller antidepressiva, fysioterapi og mosjon, massasje, varme- eller kuldebehandling, avspenningsteknikker og stresshåndtering.

Hvis du opplever muskelsmerter eller mistenker at du kan ha fibromyalgi, anbefales det sterkt å søke hjelp fra en lege eller annet kvalifisert helsepersonell for en grundig vurdering og riktig diagnose. De kan hjelpe deg med å utvikle en behandlingsplan som passer best for dine individuelle behov.

Relatert: Vimovo mot fibromyalgi

Triggerpunkter

Triggerpunkter er spesifikke områder i musklene som er følsomme for trykk og kan utløse smerte eller ubehag. Disse punktene er vanlige hos personer med fibromyalgi og kan være en kilde til lokal smerte eller referert smerte i andre deler av kroppen. Triggerpunktene er ofte små og hardere enn omkringliggende muskelvev.

Når et triggerpunkt aktiveres, kan det føre til muskelsammentrekning og begrenset bevegelighet i området rundt. Dette kan resultere i muskelsmerter, stivhet, ømhet og muligens smerteutstråling til andre områder.

Personer med fibromyalgi kan ha flere triggerpunkter i ulike muskler i kroppen. De mest vanlige stedene der triggerpunkter oppstår inkluderer nakke, skuldre, øvre brystområde, hofter, albuer og knær. Trykk eller massasje av disse triggerpunktene kan forårsake smerte eller ømhet, og noen ganger kan smerten spre seg til andre områder.

Behandlingen av triggerpunkter kan omfatte forskjellige tilnærminger, for eksempel manuell terapi, som triggerpunktbehandling eller myofascial release, bruk av varme eller kulde, avslapningsteknikker, strekking, og i noen tilfeller medisinsk behandling som injeksjoner av smertestillende midler eller kortikosteroider.

Det er viktig å merke seg at behandling av triggerpunkter kan være en del av en helhetlig behandlingsplan for fibromyalgi og bør utføres av en kvalifisert terapeut eller helsepersonell med kunnskap og erfaring innenfor dette området.

Hvis du har mistanke om triggerpunkter eller opplever smerte i spesifikke muskler, kan det være lurt å konsultere en lege, fysioterapeut eller annen relevant helsepersonell for en grundig vurdering og riktig behandlingsplan.

Relatert: Fibromyalgi triggerpunkter og symptomer

Ledd og sener

Personer med fibromyalgi kan også oppleve smerte og ubehag i leddene og senene. Dette kan inkludere følgende symptomer:

 1. Leddsmerter: Fibromyalgi kan forårsake smerte og ømhet i leddene, noe som kan føre til stivhet og begrenset bevegelse. Vanlige områder der leddsmerter kan oppstå inkluderer håndledd, knær, hofter, ankler og skuldre. Leddsmertene ved fibromyalgi kan variere i intensitet og kan føles verkende, stikkende eller brennende.
 2. Seneubehag: Personer med fibromyalgi kan oppleve ubehag eller smerte i senene. Dette kan føre til senebetennelse eller tendinopati. Vanlige områder der senesmerter kan oppstå inkluderer albuer, håndledd, ankler og Achilles-senen.
 3. Morgenstivhet: Mange med fibromyalgi opplever stivhet i leddene om morgenen eller etter å ha vært i ro over lengre tid. Dette kan gjøre det utfordrende å komme i gang med dagen eller utføre visse bevegelser.

Det er viktig å merke seg at ledd- og smerter i senene ved fibromyalgi kan være milde til moderate og er ofte ledsaget av utbredt muskelsmerte og andre symptomer som er typiske for tilstanden.

Behandlingen av ledd- og senesymptomer ved fibromyalgi kan omfatte ulike tilnærminger, avhengig av individuelle behov. Dette kan inkludere medisiner for smertelindring og betennelsesdemping, fysioterapi for å styrke musklene rundt leddene og forbedre bevegelighet, varme- eller kuldebehandling, og øvelser som er skreddersydd for å lindre leddsmerter og forbedre funksjonen.

Det er viktig å konsultere en lege eller annen kvalifisert helsepersonell for en grundig vurdering og riktig behandlingsplan hvis du opplever ledd- og senerelaterte symptomer ved fibromyalgi. De kan hjelpe deg med å identifisere og håndtere disse symptomene på en best mulig måte.

Hodet og ansiktet

Personer med fibromyalgi kan oppleve forskjellige symptomer som påvirker hodet og ansiktet. Noen vanlige symptomer inkluderer:

 1. Hodepine: Hodepine er et vanlig symptom ved fibromyalgi. Det kan variere i intensitet og karakter, og inkludere spenningshodepine, migrene eller en kombinasjon av begge. Hodepinen kan være ensidig eller bilateral og kan være mild til alvorlig.
 2. Kjevesmerter og temporomandibulær dysfunksjon (TMD): Fibromyalgi kan føre til smerte og ubehag i kjevene, inkludert temporomandibulær ledd (TM-leddet). Dette kan manifestere seg som kjevesmerter, kjeveklikking eller poppende lyder, begrenset åpning av munnen, problemer med tygging eller svelging, og spenninger i kjevemuskulaturen.
 3. Ansiktssmerter: Noen personer med fibromyalgi kan oppleve smerte eller ømhet i forskjellige områder av ansiktet, som for eksempel kinnene, nesen eller pannen. Dette kan være ledsaget av følsomhet for berøring eller trykk på ansiktshuden.
 4. Tinnitus: Noen personer med fibromyalgi kan oppleve en økt forekomst av tinnitus, som er en opplevelse av lyd i ørene uten en ekstern kilde. Dette kan manifestere seg som en summing, ringing eller piping i ørene.

Det er viktig å merke seg at fibromyalgi kan ha en rekke symptomer som påvirker hodet og ansiktet, og at symptomene kan variere fra person til person. Hvis du opplever disse symptomene eller lignende, kan det være lurt å oppsøke en lege eller annet kvalifisert helsepersonell for en grundig vurdering og riktig behandlingsplan. De kan hjelpe deg med å identifisere og håndtere disse symptomene på en best mulig måte.

Ryggraden

Ryggraden er en annen del av kroppen som kan påvirkes av fibromyalgi. Mange personer med fibromyalgi opplever smerte og ubehag i forskjellige deler av ryggraden. Dette inkluderer:

 1. Nakkesmerter: Fibromyalgi kan føre til muskelsmerter og ømhet i nakken. Dette kan resultere i en verkende, stiv eller begrenset bevegelse i nakken.
 2. Ryggsmerter: Personer med fibromyalgi kan oppleve smerter i ulike deler av ryggen, inkludert øvre rygg (mellom skulderbladene), midtre rygg og nedre rygg. Smertene kan variere fra verkende eller ømhet til mer skarp eller strålende smerte.
 3. Ryggstivhet: Mange opplever også ryggstivhet, spesielt om morgenen eller etter å ha vært i ro over lengre tid. Dette kan gjøre det utfordrende å bevege seg eller opprettholde en god kroppsholdning.
 4. Isjiaslignende symptomer: Noen personer med fibromyalgi kan oppleve symptomer som ligner på isjias, inkludert smerte, nummenhet eller prikking som stråler ned i bena fra ryggen. Dette kan skyldes irritasjon eller kompresjon av nerverøtter i ryggraden.

Det er viktig å merke seg at ryggrelaterte symptomer ved fibromyalgi kan variere fra person til person. Noen kan oppleve milde symptomer, mens andre kan ha mer alvorlige og vedvarende problemer.

Behandlingen av ryggrelaterte symptomer ved fibromyalgi kan omfatte forskjellige tilnærminger. Dette kan inkludere medisinsk behandling som smertestillende midler eller muskelavslappende midler, fysioterapi for å styrke ryggmuskulaturen og forbedre bevegelighet, øvelser som er skreddersydd for å lindre ryggsmerter og forbedre kroppsholdning, og eventuelt bruk av varme- eller kuldebehandling.

Hvis du opplever ryggrelaterte symptomer eller mistenker at du kan ha fibromyalgi, bør du søke hjelp fra en lege eller annet kvalifisert helsepersonell for en grundig vurdering og riktig behandlingsplan. De kan hjelpe deg med å identifisere og håndtere disse symptomene på en best mulig måte.

Konklusjon

Fibromyalgi og brystsmerter er en kompleks og utfordrende kombinasjon som krever en helhetlig tilnærming til diagnose og behandling. Ved å forstå de underliggende årsakene til brystsmerter, kan helsepersonell bedre hjelpe pasientene med å håndtere symptomene og forbedre livskvaliteten.

Gjennom en kombinasjon av medisiner, fysioterapi, kognitiv atferdsterapi og livsstilsendringer kan pasienter oppnå betydelig lindring av sine symptomer. Det er viktig at pasienter med fibromyalgi får den støtten og veiledningen de trenger for å håndtere tilstanden effektivt.

Ved å følge praktiske tips og strategier for smertehåndtering kan pasienter redusere brystsmerter og leve et mer tilfredsstillende liv til tross for fibromyalgi.

Referanser

 1. Arnold, L. M., Clauw, D. J., McCarberg, B. H., & FibroCollaborative. (2011). Improving the recognition and diagnosis of fibromyalgia. Mayo Clinic Proceedings, 86(5), 457-464. https://doi.org/10.4065/mcp.2010.0738
 2. Busch, A. J., Barber, K. A., Overend, T. J., Peloso, P. M., & Schachter, C. L. (2007). Exercise for treating fibromyalgia syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews, (4). https://doi.org/10.1002/14651858.CD003786.pub2
 3. Clauw, D. J. (2014). Fibromyalgia: A clinical review. JAMA, 311(15), 1547-1555. https://doi.org/10.1001/jama.2014.3266
 4. Goldenberg, D. L. (2009). Pharmacological treatment of fibromyalgia and other chronic musculoskeletal pain. Best Practice & Research Clinical Rheumatology, 23(2), 249-260. https://doi.org/10.1016/j.berh.2009.01.003
 5. Häuser, W., Wolfe, F., Tölle, T., Uçeyler, N., & Sommer, C. (2015). The role of antidepressants in the management of fibromyalgia syndrome: A systematic review and meta-analysis. CNS Drugs, 26(4), 297-307. https://doi.org/10.2165/11598960-000000000-00000
 6. Thiagarajah, A. S., & Guymer, E. K. (2014). Management strategies for fibromyalgia. Australian Prescriber, 37(4), 121-124. https://doi.org/10.18773/austprescr.2014.047
 7. Wolfe, F., Walitt, B. T., Katz, R. S., Häuser, W., & Rasker, J. J. (2010). Longitudinal patterns of analgesic and central acting drug use and associated effectiveness in fibromyalgia. European Journal of Pain, 17(4), 551-556. https://doi.org/10.1002/j.1532-2149.2012.00227.x
 8. Yunus, M. B. (2008). Central sensitivity syndromes: A new paradigm and group nosology for fibromyalgia and overlapping conditions, and the related issue of disease versus illness. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 37(6), 339-352. https://doi.org/10.1016/j.semarthrit.2007.09.003

Om forfatteren