Fettprosent hos idrettsutøvere

Fettprosent blant idrettsutøvere kan variere basert på mange faktorer, så det finnes ingen bestemte retningslinjer. Lær mer om fettprosent blant idrettsutøvere.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Selv om idrettsutøvere i noen idretter ofte er slanke og muskuløse, er dette ikke dette tilfellet for alle eliteutøvere. Kjønnet til idrettsutøveren, genetikk, alder, idretten, og noen ganger til og med posisjonen en idrettsutøver har innenfor en lagidrett, kan påvirke kroppssammensetningen.

Mannlige vs kvinnelige idrettsutøvere

Menn, generelt, har ofte lavere fettprosent enn kvinner, og det samme er tilfelle for idrettsutøvere. Mannlige idrettsutøvere har vanligvis en fettprosent mellom 6 og 13 prosent, og kvinnelige idrettsutøvere en fettprosent på 14 til 20 prosent. For eksempel kan en mannlig langrennsløper ha en fettprosent på 5 prosent, mens en kvinnelig langrennsløper kan ha en fettprosent nærmere 11 prosent.

Variasjoner innenfor forskjellige idretter

I noen idretter er det en fordel å være mager og ha en lavere fettprosent, eksempelvis svømming, distanseløping, turn, dans, kunstløp, judo, roing og bryting. I andre idretter, som fotball, hockey og ski kan det være en fordel å være litt tyngre. Den typiske fettprosenten for mannlige brytere er mellom 5 og 16 prosent. Kvinnelige turnere kan ha fettprosent mellom 10 og 16 prosent, mens kvinnelige basketballspillere kan 20 til 27 prosent kroppsfett.

Andre faktorer som påvirker fettprosent hos idrettsutøvere

Alder kan ha effekt på fettprosenten hos idrettsutøvere, da både mannlige og kvinnelige idrettsutøvere øker kroppsvekten når de går gjennom puberteten. Gutter som får mer muskler og jenter har en tendens til å få mer fett. Dermed vil en kvinnelig idrettsutøver som ikke har gått gjennom puberteten sannsynligvis ha en lavere fettprosent enn de som har vært gjennom puberteten.

Relaterte artikler:

Vanlig fettprosent

Hva er normal fettprosent?

Om forfatteren

Legg inn kommentar