Faste en dag i uken

I denne artikkelen vil vi utforske hva faste en dag i uken innebærer, fordelene det kan gi, hvordan man kommer i gang, og noen tips for å få mest mulig ut av denne praksisen.

Periodisk fasting har fått mye oppmerksomhet de siste årene for sine potensielle helsefordeler. En av de enkleste og mest effektive metodene innen periodisk fasting er å faste en dag i uken. Denne artikkelen tar sikte på å gi en grundig innsikt i denne praksisen, inkludert dens helsemessige fordeler, potensielle ulemper, og praktiske tips for å implementere fasting i din daglige rutine. Vi vil også se på den vitenskapelige forskningen bak periodisk fasting og gi praktiske løsninger for vanlige utfordringer.

Hva er faste en dag i uken?

Faste en dag i uken, også kjent som 5:2-dietten, innebærer å spise normalt i løpet av fem dager i uken og redusere kaloriinntaket betydelig de to gjenværende dagene. På disse fastedagene begrenser man vanligvis kaloriinntaket til rundt 500-600 kalorier for kvinner og 600-700 kalorier for menn. Dette kan se forskjellig ut for hver person, og det er viktig å finne en tilpasning som fungerer for ens egen kropp og livsstil.

Helsefordeler ved faste en dag i uken

Vekttap og forbedret metabolisme

En av de mest kjente fordelene med periodisk fasting er vekttap. Ved å redusere kaloriinntaket en dag i uken, kan man skape et kaloriunderskudd som bidrar til vekttap. I tillegg kan fasting øke kroppens metabolske rate ved å øke nivåene av noradrenalin, et hormon som øker fettforbrenningen (Mattson et al., 2017).

Forbedret insulinfølsomhet

Fasting kan også forbedre insulinfølsomheten, noe som reduserer risikoen for type 2 diabetes. Når man faster, synker insulinnivåene i kroppen, noe som gjør det lettere for kroppen å bruke lagret fett som energi. Dette kan også redusere risikoen for insulinresistens, en tilstand som ofte fører til diabetes (Patterson et al., 2015).

Redusert betennelse

Kronisk betennelse er knyttet til mange alvorlige helseproblemer, inkludert hjertesykdom, kreft og autoimmune sykdommer. Studier har vist at periodisk fasting kan redusere nivåene av inflammatoriske markører i kroppen, noe som kan bidra til å beskytte mot disse sykdommene (Longo & Panda, 2016).

Bedre hjernehelse

Fasting har også vist seg å ha positive effekter på hjernen. Dyrestudier har vist at fasting kan fremme veksten av nye nerveceller og beskytte hjernen mot degenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinsons (Mattson et al., 2018). Det er også bevis for at fasting kan forbedre humør og kognitive funksjoner hos mennesker.

Økt levetid

En rekke dyrestudier har vist at periodisk fasting kan forlenge levetiden. Selv om det kreves mer forskning på mennesker for å bekrefte disse funnene, tyder de eksisterende dataene på at fasting kan bidra til å bremse aldringsprosessen og redusere risikoen for aldersrelaterte sykdommer (Fontana & Partridge, 2015).

Relatert: Faste for å gå ned i vekt

Potensielle ulemper ved faste en dag i uken

Sult og ubehag

En av de mest åpenbare ulempene med fasting er sult. De fleste vil oppleve en viss grad av sult og ubehag, spesielt i begynnelsen. Det er viktig å drikke mye vann og holde seg opptatt for å redusere følelsen av sult.

Energimangel

KAMPANJER HOS MILRAB |

Noen mennesker kan oppleve lavt energinivå og nedsatt fysisk ytelse på fastedager. Dette kan gjøre det vanskelig å opprettholde normale daglige aktiviteter eller treningsrutiner.

Mulige ernæringsmessige mangler

Hvis fasting ikke gjøres riktig, kan det føre til ernæringsmessige mangler. Det er viktig å sikre at man får tilstrekkelig med næringsstoffer på dager man ikke faster. Dette innebærer å spise en balansert diett som inneholder alle nødvendige vitaminer og mineraler.

Ikke egnet for alle

Fasting er ikke egnet for alle, spesielt ikke for personer med visse medisinske tilstander som diabetes, spiseforstyrrelser eller gravide og ammende kvinner. Det er viktig å konsultere en lege før

Hvordan komme i gang med faste en dag i uken?

Å starte med faste en dag i uken kan virke skremmende i begynnelsen, men med riktig tilnærming kan det være overraskende overkommelig. Her er noen tips for å komme i gang:

 1. Start gradvis: Begynn med å faste en dag i uken og se hvordan kroppen din reagerer. Etter hvert kan du øke antall fastedager hvis det føles komfortabelt for deg.
 2. Planlegg fastedagene: Velg fastedager som passer best inn i timeplanen din og som vil være mest overkommelige. Mange foretrekker å faste på rolige dager når de ikke har mange forpliktelser.
 3. Hold deg hydrert: Drikk rikelig med vann og urteteer på fastedagene for å holde deg hydrert og bidra til å undertrykke sultfølelsen.
 4. Velg næringsrike matvarer: Når du spiser på fastedagene, fokuser på å inkludere næringsrike matvarer som grønnsaker, proteiner og sunne fettstoffer for å sikre at kroppen din får de nødvendige næringsstoffene.
 5. Lytt til kroppen din: Det er viktig å lytte til kroppens signaler og ikke tvinge deg selv til å faste hvis du føler deg svak eller syk. Det er helt akseptabelt å avbryte fasten hvis det er nødvendig.

Tips for å få mest mulig ut av faste en dag i uken

Her er noen ekstra tips for å maksimere fordelene med faste en dag i uken:

 1. Inkluder fysisk aktivitet: Lett trening som gåturer eller yoga kan være gunstig under fastedagene. Det kan bidra til å øke fettforbrenningen og opprettholde muskelmasse.
 2. Prioriter søvn: Å få tilstrekkelig søvn er viktig for å støtte kroppens reparasjonsprosesser under faste. Sørg for å prioritere god søvnkvalitet.
 3. Hold deg opptatt: Å holde seg opptatt med aktiviteter og hobbyer kan bidra til å distrahere deg fra sultfølelsen og gjøre fasten enklere å håndtere.
 4. Vær fleksibel: Det er viktig å være fleksibel og tilpasse fasteplanen din etter behov og livsstilsendringer. Noen uker kan det være mer utfordrende å faste enn andre, og det er greit å tillate seg selv å tilpasse seg.

Relatert: 16 timers faste

Faste kan hjelpe med fetttap

I stedet for å tenke på å faste som en diett, kan du prøve å tenke på det som kaloribegrensning. Vi går opp i vekt fordi vi spiser mer enn den daglige kaloriforbruket. Hvis vi drastisk reduserer kaloriene våre en dag i uken, skaper vi faktisk et kaloriunderskudd, noe som kan føre til tap av fett.

Kroppen din trenger fortsatt energien for å fungere, men i en fastende tilstand vender den seg til fettlagre som sin primære kilde for drivstoff, i stedet for sukker. Nedgangen i insulin som oppleves under faste kan også øke fettapet.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Faste kan få hormonene dine under kontroll

Å faste en dag i uken er nesten som å trykke på reset-knappen for sulthormonene og energibalansen. Leptin (hormonet som forteller oss når vi er mett) og ghrelin (hormonet som regulerer sult) påvirkes sterkt av maten vi spiser. Leptinnivåer i overvektige er vanligvis høyere, noe som kan indikere leptinresistens. Det betyr at du er overvektig, men hjernen din kan bare ikke gjenkjenne det. Ghrelin nivåer, derimot, er vanligvis lavere. Dette kan føre til overforbruk og dårlige valg av mat.

En studie viser at faste i perioder på 24 timer eller fastedager har en positiv effekt på ghrelin og leptin, uten å endre sultnivået. Så selv under faste kan sultnivåene våre forbli lave mens de opprettholder en følelse av metthet.

Relatert: Faste for å rense kroppen

Fasting kan senke blodtrykket

Hypertensjon eller høyt blodtrykk har vært knyttet til en rekke kardiovaskulære problemer, inkludert hjertesykdom og hjerneslag. En studie viser at faste faktisk kan redusere blodtrykket. Det antas at årsaken til blodtrykksfallet skyldes den økte insulinfølsomheten og utskillelsen av noradrenalin i nyrene, noe som resulterer i at blodårene dine åpner seg og at trykket frigjøres.

Faste får din insulinfølsomhet tilbake på sporet

En av nøklene til å håndtere vekten din er ikke overraskende å håndtere insulinnivået. Faste har gjentatte ganger vist seg å gi en positiv effekt på insulinfølsomheten, som er kroppens evne til å tåle karbohydrater bedre.

Insulin er et fettlagringshormon som skilles ut fra bukspyttkjertelen. Det lar kroppen din bruke glukose fra blodet ditt som drivstoff. Etter at vi har spist et måltid, vil blodsukkernivået øke. Dette vil sende en melding til bukspyttkjertelen for å frigjøre insulin. Insulinet fester seg til cellene og lar cellene absorbere sukker for energi. Overvektige har en tendens til å ha dårlig insulinfølsomhet, noe som fører til en økning i fettlagring.

Fasting har vist seg å øke nivåene av spesifikke proteiner som bidrar til å forbedre insulinfølsomheten og redusere den totale fettlagringen.

Faste gjør deg smartere

Det er riktig. Å spise mindre kan gjøre deg smartere! Faste øker produksjonen av et protein som kalles hjerneavledet nevrotrofisk faktor (BDNF). BDNF er et protein som signaliserer produksjonen av nevroner som fremmer hjernens helse. Dette kraftige proteinet har også vist seg å bekjempe symptomer assosiert med Alzheimers og Parkinsons sykdom.

Faste kan styrke immunforsvaret ditt

Du antar kanskje at å spise mindre vil ha en negativ effekt på kroppens evne til å bekjempe infeksjon på grunn av mangel på næringsstoffer. Men som mennesker utviklet vi oss til å gå gjennom korte perioder når det var mangel på mat. Det er derfor blitt antydet at ‘å bli sulten’ er en del av kroppens naturlige status quo. En studie har vist at inntak av færre kalorier over korte perioder har en direkte sammenheng med vevsimmunitet i kroppen. Å spise mindre kan med andre ord føre til en immunrespons som bekjemper hverdagsinfeksjoner.

Faste kan hjelpe deg å leve lenger

KAMPANJER HOS MILRAB |

Fasting i perioder på 12 timer eller lenger kan utløse det som kalles autofagi. Autofagi er en prosess som vi gjennomgår regelmessig når vi eldes, og det er å regenerere og reparere.

Gamle, døde proteiner og andre giftstoffer som henger i for lenge, har en tendens til å tette kroppen vår og redusere den daglige funksjonen. Dette fremskynder også aldringsprosessen og kan føre til en hel rekke andre aldersrelaterte sykdommer, inkludert demens.

Det er noen få metoder vi kan bruke for å utløse denne prosessen med cellefornyelse. En av de mest effektive er faste! Faste senker insulinnivået, noe som kan øke autofagi-prosessen dramatisk.

Relatert: Hvordan faster man

Faste kan redusere betennelse

Kronisk betennelse har nå vært knyttet til det store flertallet av kroniske sykdommer. 350 millioner mennesker over hele verden lider av tilstander som leddgikt og osteoporose. Betennelse er forårsaket av frigjøring av celler i kroppene våre kalt monocytter som produseres gjennom dårlige spisevaner. Studier har vist at faste kan sette monocytter i ‘hvilemodus.’ Monocytter i matet tilstand er langt mer inflammatoriske enn de monocytter i fastende tilstand.

Potensielle utfordringer og hvordan håndtere dem

Selv om faste en dag i uken kan være gunstig for mange, kan det også føre til noen utfordringer, spesielt i begynnelsen. Her er noen vanlige utfordringer og hvordan du kan håndtere dem:

 1. Sultfølelse: På fastedagene kan det oppstå intense sultfølelser, spesielt i begynnelsen når kroppen tilpasser seg den nye rutinen. For å takle dette, prøv å drikke vann eller urtete, tygge sukkerfritt tyggegummi, eller distrahere deg selv med aktiviteter.
 2. Svimmelhet eller svakhet: Noen mennesker opplever svimmelhet eller svakhet under fasteperioder, spesielt hvis de er nye til praksisen. Dette kan skyldes lavt blodsukker. Hvis du opplever dette, sørg for å hvile og drikke væske, og vær ikke redd for å avslutte fasten hvis det er nødvendig.
 3. Sosiale utfordringer: Å faste en dag i uken kan være utfordrende når du deltar i sosiale sammenkomster eller spiser ute på restauranter. Det kan være lurt å planlegge fastedagene dine rundt disse hendelsene, eller å velge restauranter som tilbyr sunne alternativer som passer innenfor fasteregimet ditt.
 4. Vanskeligheter med å opprettholde fasten: Noen mennesker kan finne det vanskelig å opprettholde fasten gjennom hele dagen på grunn av økt sult eller fristelser til å spise. Prøv å holde deg opptatt med arbeid eller andre aktiviteter for å distrahere deg selv, og husk å fokusere på målet ditt og de potensielle helsefordelene.

Relatert: Fordeler med faste

Praktiske tips for å lykkes med faste

Start gradvis

Hvis du er ny til fasting, kan det være lurt å starte gradvis. Prøv å faste i kortere perioder først, som for eksempel 12 eller 16 timer, og øk deretter til 24 timer når kroppen din har blitt vant til det.

Hold deg opptatt

En av de beste måtene å takle sult på er å holde seg opptatt. Planlegg aktiviteter som holder tankene borte fra mat, som å lese, gå turer eller jobbe med hobbyer.

Få støtte

Å faste kan være lettere hvis du har støtte fra venner eller familie. Del dine mål og erfaringer med dem, og vurder å faste sammen med noen for ekstra motivasjon.

Lytt til kroppen din

Det er viktig å lytte til kroppen din og justere fasten etter behov. Hvis du føler deg veldig uvel eller svak, bør du avslutte fasten og prøve igjen en annen dag.

Hvem bør unngå faste en dag i uken?

Mens faste en dag i uken kan være trygt og effektivt for mange mennesker, er det noen grupper som bør unngå denne praksisen eller søke råd fra helsepersonell før de begynner. Dette inkluderer:

 • Gravide eller ammende kvinner
 • Personer med spiseforstyrrelser eller historie med spiseforstyrrelser
 • Personer med diabetes eller andre metabolske sykdommer
 • Personer som tar medisiner som kan påvirke blodsukkernivået eller metabolismen

Hvis du tilhører noen av disse gruppene, er det viktig å konsultere legen din før du begynner å faste eller gjør noen større endringer i kostholdet ditt.

Vanlige spørsmål og myter om faste

Myte: Fasting fører til muskelmasse tap

En vanlig bekymring er at fasting kan føre til tap av muskelmasse. Imidlertid viser forskning at periodisk fasting, når det kombineres med tilstrekkelig proteininntak og fysisk aktivitet, kan bevare muskelmasse og til og med fremme muskelvekst (Longo & Mattson, 2014).

Myte: Fasting senker metabolismen

En annen myte er at fasting senker metabolismen. Faktisk kan kortvarig fasting øke metabolismen ved å øke produksjonen av noradrenalin, som hjelper kroppen å forbrenne fett mer effektivt (Heilbronn et al., 2005).

Spørsmål: Kan jeg drikke kaffe under fasten?

Ja, du kan drikke kaffe under fasten så lenge den er svart og uten tilsetninger som sukker eller melk. Kaffe kan til og med hjelpe med å dempe sultfølelsen og øke energinivåene.

Spørsmål: Hva om jeg føler meg veldig sulten?

Det er normalt å føle sult i begynnelsen av fasten. Prøv å drikke vann, te eller kaffe, og hold deg opptatt med aktiviteter. Hvis sulten blir uutholdelig, kan du bryte fasten med et lite, sunt måltid og prøve igjen neste uke.

Konklusjon

Faste en dag i uken er en enkel og effektiv metode for å forbedre helse og velvære. Gjennom en kombinasjon av vitenskapelig forskning og praktiske tips, har vi sett at denne formen for periodisk fasting kan bidra til vekttap, forbedret metabolisme, bedre hjernehelse og potensielt lengre levetid. Selv om fasting kan medføre noen utfordringer, som sult og lavt energinivå, er fordelene mange og varierte. Ved å forberede seg godt, lytte til kroppen, og integrere fasting i en sunn livsstil, kan de fleste oppnå de mange helsemessige fordelene fasting har å tilby.

Referanser

 1. Anson, R. M., Guo, Z., De Cabo, R., Iyun, T. S., Rios, M., Hagepanos, A., … & Mattson, M. P. (2003). Intermittent fasting dissociates beneficial effects of dietary restriction on glucose metabolism and neuronal resistance to injury from calorie intake. Proceedings of the National Academy of Sciences, 100(10), 6216-6220.
 2. Fasting and your health. (2017).
  https://www.nhs.uk/Livewell/Healthyramadan/Pages/fastingandhealth.aspx
 3. Fontana, L., & Partridge, L. (2015). Promoting health and longevity through diet: from model organisms to humans. Cell, 161(1), 106-118.
 4. Harvie M, et al. (2017). Potential benefits and harms of intermittentenergy restriction and intermittent fasting amongst obese, overweight, andnormal weight subjects: A narrative review of human and animal evidence. DOI:
  http://www.mdpi.com/2076-328X/7/1/4/htm
 5. Heilbronn, L. K., Smith, S. R., Martin, C. K., Anton, S. D., & Ravussin, E. (2005). Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition, 81(1), 69-73.
 6. Horne BD, et al. (2014). Abstract 13412: 24-hour water-onlyfasting acutely reduces trimethylamine N-oxide: The FEELGOOD trial.
  http://circ.ahajournals.org/content/130/Suppl_2/A13412.short
 7. Horne BD, et al. (2015). Health effects of intermittent fasting:Hormesis or harm? A systematic review.
  http://ajcn.nutrition.org/content/102/2/464.full
 8. Kirkpatrick K. (2015). Intermittent fasting has benefits beyond weightloss.
  https://health.clevelandclinic.org/2015/10/interested-fasting-health-get-facts-first/
 9. Lopez-Jimenez F. (2017). Is it true that occasionally following afasting diet can reduce my risk of heart disease?
  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/expert-answers/fasting-diet/faq-20058334
 10. Longo, V. D., & Mattson, M. P. (2014). Fasting: molecular mechanisms and clinical applications. Cell Metabolism, 19(2), 181-192.
 11. Longo, V. D., & Panda, S. (2016). Fasting, circadian rhythms, and time-restricted feeding in healthy lifespan. Cell Metabolism, 23(6), 1048-1059.
 12. Madeo, F., Zimmermann, A., Maiuri, M. C., & Kroemer, G. (2019). Essential role for autophagy in life span extension. The Journal of Clinical Investigation, 129(3), 1422-1434.
 13. Mattson, M. P., Longo, V. D., & Harvie, M. (2017). Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Research Reviews, 39, 46-58.
 14. Mattson MP, et al. (2017). Impact of intermittent fasting on health anddisease processes. DOI:
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568163716302513
 15. Moro, T., Tinsley, G., Bianco, A., & Marcolin, G. (2016). Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males. Journal of Translational Medicine, 14(1), 290.
 16. National Academies of Science, Engineering, and Medicine. (2004). Reportsets dietary intake levels for water, salt, and potassium to maintain health andreduce chronic disease risk [Press release].
  http://www8.nationalacademies.org/onpinews/newsitem.aspx?RecordID=10925
 17. Owen OE, et al. (1979). Energy metabolism in feasting and fasting.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/371355
 18. Patterson RE, et al. (2015). Intermittent fasting and human metabolichealth. DOI:
  https://dx.doi.org/10.1016%2Fj.jand.2015.02.018
 19. Patterson, R. E., Laughlin, G. A., LaCroix, A. Z., Hartman, S. J., Natarajan, L., Senger, C. M., … & Villaseñor, A. (2015). Intermittent fasting and human metabolic health. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(8), 1203-1212.

Om forfatteren