Fartstrening med hard intensitet

0
466
Fartstrening med hard intensitet
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

7 990,-

5 990,-

X-ERFIT

RUN 100 TREDEMØLLE!

SPAR KR 2000,-Fartstrening med hard intensitet. Lær mer om hvordan trene løping med hard intensitet, og hvor mye du bør trene med hard intensitet.

Trening med hard intensitet

Hva som er trening med hard intensitet kan være et definisjonsspørsmål, men det er vanlig å definere det som trening som ligger på 80 til 90 prosent hvis du trener etter pulssoner. Ellers vil det være hva den enkelte løper opplever som hard trening, og da da kan pulsen ligge på et lavere nivå enn dette.

I denne artikkelen vil du lære mer om fartstrening med hard intensitet, og hvor mye trening du bør gjennomføre med denne intensiteten.

Intensitet på hard trening

Nedenfor finner du en oversikt over pulssonene du til enhver tid kan trene etter. Eksemplet har tatt utgangspunkt i makspuls på 180. Du kan enkelt finne din makspuls ved å trekke alder fra 220. For en mer nøyaktig måling kan du få utført dette ved treningssentre eller andre steder som utfører denne type målinger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


  • Sone 1 (svært lav intensitet): Hjertefrekvens: 90-108. 50-60% av makspuls.
  • Sone 2 (lav intensitet): Hjertefrekvens: 108-126. 60-70% av makspuls.
  • Sone 3 (moderat intensitet): Hjertefrekvens: 126-144. 70-80% av makspuls.
  • Sone 4 (hard intensitet): Hjertefrekvens: 144-156. 80-87% av makspuls.
  • Sone 5 (maksimal intensitet): Hjertefrekvens: 156-174. 87-97% av makspuls.

Som det fremgår av oversikten vil trening med hard intensitet, for en person med makspuls på 180, være sone 4, eller løpetrening med en hjertefrekvens på 144-156 slag per minutt. Trener du med en puls på 156, trener du på terskel, som akkurat er grensen for hva cellene greier å kvitte seg med avfallsstoffer og få tilført oksygen fra blodet.

Hvor mye trening med hard intensitet

Når du trener med høyere intensitet, vil det øke risikoen din for skader. Det er derfor viktig at du ikke trener for mye fartstrening med for hard intensitet. En generell regel kan være at du ikke skal gjennomføre mer enn 20 prosent av treningsmengden i løpet av en uke med moderat til hard intensitet, men her vil det være til dels store individuelle forskjeller. For de som har liten eller ingen erfaring med fartstrening med høyere intensitet, bør det være enda mindre trening med høyere intensitet.

Fartslek for nybegynnere

For nybegynnere kan fartslek være en inngang til trening med hardere intensitet. Dette kan være en skånsom måte å komme i gang med trening med høyere intensitet. Fartsleken bør være ustrukturert ved at lengde og intensitet på fartsøkningene bør være tilpasset den enkelte løper. Fartslek bør uansett ikke bli gjennomført med for hard intensitet.

Relaterte artikler:

Fartstrening for nybegynnere

Effektiv fartstrening med fartslek på snøføre

Annonse fra MILRAB