Fartslek om vinteren

Fartslek om vinteren. Lær mer om hvordan du kan gjennomføre effektiv fartstrening om vinteren for å beholde hurtigheten.

Trene fartslek om vinteren

Å trene fartslek med moderat til hard intensitet om vinteren, kan være en effektiv måte å opprettholde farten i beina frem mot neste sesong. Fartslek kan være enklere å gjennomføre om vinteren når det kan være kaldt og glatt ute.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan gjennomføre fartslek om vinteren.

Hva er fartslek

Fartslek er en effektiv, enkel og morsom form for fartstrening, som også kan gjøre det enklere for nybegynnere å komme i gang med andre former for løpetrening med høyere intensitet. Fartslek kan være å veksle mellom løping med lav og moderat intensitet, over korte eller lengre distanser. Hvor ofte du veksler mellom å variere tempo, og hvor lenge, kan være tilfeldig, ved at du kan la ditt formnivå eller dagsform bestemme hvor ofte du legger inn fartsøkninger, og hvor lenge disse varer. Fartsleken kan også være mer strukturert, ved at du på forhånd definerer lengden eller tiden på fartsøkningene, og den rolige løpingen mellom hvert intervall. I og med at fartslek er en mer fleksibel form for fartstrening, er den enklere å tilpasse vær og føreforhold om vinteren.

Hvordan trene fartslek om vinteren

Velg ut en løype som har en lengde på omtrent 5 km. Start med rolig løping i 10-15 minutter. Legg deretter inn 3-6 fartsøkninger. Du bestemmer intensiteten på disse fartsøkningene, og hvor lenge de skal være, men prøv å veksle mellom kortere og litt lengre intervaller. Jogg rolig mellom hvert av intervallene. Du trenger ikke tidsbestemme joggepausene. Ha neste fartsøkning når du føler for det. Avslutt treningsøkta med å løpe ned i 10 minutter, med lett fartslek de siste 3 minuttene, eksempelvis ved at du har 3-5 fartsøkninger med rolig jogg imellom. Etter hvert, når du føler deg klar for det, kan du eventuelt velge en lenger løype, og øke antall repetisjoner og lengde på repetisjonene. La dagsformen og ditt formnivå bestemme hvor mye du skal øke, og hvor hardt du løper intervallene med høyere intensitet.

Varianter av fartslek om vinteren

Variere hvordan du trener fartslek om vinteren. Som vi allerede har vært inne på, kan du velge om du trene fartslek på tid eller distanse, eller velge å legge inn fartsøkninger med ønsket lengde der du føler for det. Den siste varianten passer kanskje bedre for nybegynnere, for da er du ikke låst til et visst antall fartsøkninger, men kan gjennomføre fartsleken mer tilpasset ditt formnivå.

Fartslek om vinteren

Fartslek om vinteren passer bra dersom du ønsker å gå ned på hvor mye du trener løping med høyere intensitet, og ønsker å trene med noe lavere intensitet. Å trene fartslek med varierende intensitet kan også være mer skånsomt for kroppen, ved at den får tid til å restituere mellom hver fartsøkning. Fartslek er en effektiv måte å opprettholde noe av den hurtigheten du har trent opp i løpet av sesongen.

Relaterte artikler:

Effektiv løpetrening ute om vinteren

Fartslek for 5 km under 22 min

Om forfatteren

Legg inn kommentar