Fartslek i flatt terreng

Fartslek i flatt terreng. Etter et lenger avbrekk fra fartstrening, var fartslek en fin måte å komme i gang med løping med høyere intensitet.

Etter en del rolige løpeturer var det på tide med å få opp pulsen litt igjen, og da var fartslek et enkelt valg. Siden jeg ikke har trent løping med høyere intensitet på 1 måned, ble det fartslek der jeg gjennomførte fartsøkninger 3 lyktestolper, og rolig jogg 6 lyktestolpe; altså en form for strukturert fartslek. Jeg gjennomførte fartsleken i flatt terreng, på gangvei langs vei.

Intensiteten på treningsøkta varierte mellom 70-80% av makspuls, der den rolige løpingen var med en intensitet på 70% av makspuls, mens fartsøkningene hadde en intensitet på 75-80%.

Gjennomføring av fartslek i flatt terreng

Treningsøkta hadde en total lengde på drøyt 8 km. Oppvarmingen besto i lett jogg med 2 stigningsløp som avslutning. Jeg gjennomførte 7 fartsøkninger med rolig jogg mellom hver fartsøkning. Økta ble avsluttet med 2 km der jeg jogget ned.

Treningsøkta var enkel å gjennomføre, og en viktig årsak til det var at jeg ikke løp med for høy intensitet. Treningsøkta hadde en intensitet som varierte mellom lav til moderat. Fartsøkningene var heller ikke for lange, og jeg gjennomførte relativt få repetisjoner. Målet er å øke lengden og antall repetisjoner gradvis når jeg trener fartslek og annen fartstrening fremover.

Hva vi kan lære av dette

Det viktigste du kan gjøre når du gjenopptar løping med høyere intensitet er å ikke trener for hardt. Da vil du med stor sannsynlighet oppleve at du ikke er i stand til å løpe så fort som du ønsker, og du øker risikoen dramatisk for å bli skadet. Å trene for hardt etter et lenger opphold med fartstrening kan mildt sagt være demotiverende.

Hvis du derimot trener fartslek og lar dagsformen bestemme hvor mange repetisjoner, og hvor hardt du skal gjennomføre disse, vil du ikke ha noe press på deg for hvor bra treningsøkta må være før du er fornøyd.

Lytt til kroppen og la den bestemme hvor hardt du skal trene fartslek. Det viktigste for denne type treningsøkter er at du skal ha en god opplevelse av å trene løping med noe høyere intensitet.

Rom ble ikke bygget på en dag, og du må ha en gradvis oppbygging av hvor mye og hvor hardt du kan trene løping igjen etter et opphold i fartstreningen.

Å hele tiden ha en progresjon i takt med ditt eget formnivå, det er motiverende!

Relaterte artikler:

Tren fartslek og kom i form med løping

Hvordan du skal øke treningsmengden

Om forfatteren

Legg inn kommentar

SYKLE TIL JOBBEN?

OPPTIL 40%

PÅ ELSYKLER!