Fart når du skal løpe 5000 meter

Lær mer om hvilken fart du bør holde når du trener for og skal løpe 5000 meter.

Hastighet når du skal løpe 5000 meter

5000 meter er per definisjon en langdistanse, og vil sette høye krav til hurtighet og utholdenhet, selvfølgelig avhengig av hvilke mål du har på distansen. Hvilken fart og intensitet du har på trening vil følgelig ha betydning for hvilken fart når du skal løpe 5000 meter.

VDOT kalkulator for å estimere fart når du trener for 5000 meter

VDOT er en måling av løpsform og blir beregnet ut hvilken tid du har løpt en viss distanse. Formelen er utarbeidet av dr. Jack Daniels en anerkjent løpetrener. VDOT nummeret reflekterer en gjennomsnittlig løpers maksimale VO2 nivå. I de fleste tilfeller er VDOT mer nyttig enn maksimal VO2, fordi den reflekterer faktisk formnivå, heller enn en måling av VO2 i et labratorium. Jack Daniels’ løpeformel beregner de ideelle treningshastighetene basert på tidligere løpeprestasjoner. Jo raskere du er i et løp, desto høyere tempo må du holde innenfor forskjellige typer løpetrening.

Velg ‘VDOT kalkulator’ i menyen under, og legg inn tiden på en 5000 meter du nylig har løpt. Er det en stund siden du har løpt distansen, kan du gjennomføre et testløp. Kalkulatoren gir deg et forslag til hvilke hastigheter du kan ha når du gjennomfører ulike former for trening rettet mot 5000 meter.

Hvilken fart når du skal løpe 5000 meter

Hvilken fart du skal ha når du skal ha når du løper 5000 meter, vil avhenge av formnivå. Greier du å løpe en 5000 meter på 20 minutter, tilsvarer det en gjennomsnittshastighet på 4 minutter per km. Hvordan du legger opp løpet, vil bestemme hvilken hastighet du har i forskjellige faser av løpet. For mange løpere kan det være lurt å åpne i et litt roligere tempo, og ha en progressiv økning i intensitet og fart utover i løpet. Å disponere kreftene på denne måten kan gjøre at du har det lille ekstra når du skal sette inn en sluttspurt.

Relaterte artikler:

Fart når du skal løpe 3000 meter

Bli god på 3000 meter

Om forfatteren

Legg inn kommentar