Fart når du skal løpe 400 meter

Denne artikkelen vil se nærmer på de ulike aspektene ved å løpe 400 meter, inkludert teknikk, treningsprogrammer, mental forberedelse, og ernæring.

400 meter er en av de mest utfordrende og spennende distansene i friidrett. Det er en sprint som krever både fart og utholdenhet, noe som gjør den til en unik test av en løpers fysiske og mentale grenser. Denne artikkelen vil dykke dypt inn i de ulike aspektene ved å løpe 400 meter, inkludert teknikk, treningsprogrammer, mental forberedelse, og ernæring. Målet er å gi deg, som løper, en omfattende forståelse av hvordan du kan optimalisere din prestasjon på denne distansen.

Teknikk for 400 meter løping

Starten

Starten på et 400 meter løp er kritisk. En rask og effektiv start kan gi deg et forsprang som er vanskelig for konkurrentene å ta igjen. Starten på et 400 meter løp skal være eksplosiv, men kontrollert. Det er viktig å bruke armene aktivt og ha en kraftig, fremoverrettet fotavvikling.

 1. Utgangsposisjon: Plasser føttene i startblokkene slik at den fremre foten er i en 90-graders vinkel og den bakre foten er i en 120-graders vinkel.
 2. Startskuddet: Når startskuddet går, skyv kraftig fra med begge føttene og bruk armene til å generere ekstra fart. Hold hodet nede de første 10-15 meterne for å opprettholde en lav og aerodynamisk posisjon.

Løpestil

En effektiv løpestil er avgjørende for å opprettholde høy fart gjennom hele løpet.

 1. Holdning: Hold kroppen rett og avslappet. Unngå å spenne skuldrene og hold armene i en 90-graders vinkel.
 2. Steglengde og frekvens: For 400 meter løping er det viktig med en balanse mellom steglengde og stegfrekvens. Ikke ta for lange steg, da dette kan føre til tidlig utmattelse.
 3. Fotplassering: Land på mellomfoten for å sikre en effektiv kraftoverføring og redusere risikoen for skader.

Svingene

Svingene på en 400 meter bane kan være utfordrende på grunn av sentrifugalkraften.

 1. Sentrifugalkraft: Len deg litt inn mot svingene for å balansere kreftene. Hold armene tett inntil kroppen og fokuser på å opprettholde en jevn stegfrekvens.
 2. Teknikk: Forsøk å løpe på linjen til de indre banene uten å tråkke over, da dette vil gi deg den korteste veien gjennom svingen.

Den siste 100 meter

Den siste etappen av løpet krever både fysisk og mental utholdenhet.

 1. Økt intensitet: Øk intensiteten de siste 100 meterne. Dette krever en bevisst innsats og mental styrke.
 2. Teknikk og form: Hold formen så avslappet som mulig, selv om du er sliten. Fokuser på å opprettholde en god løpestil og bruk armene effektivt.

Hvilken fart på 400 meter?

Hvilken fart du skal holde på 400 meter kan være interessant både når du skal trene 400 meter intervaller og når du konkurrerer innenfor distansen.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvilken fart du kan holde, og hvordan du kan beregne fart og sett deg mål for fart på 400 meter med fartskalkulatoren SpurtCoach.

Relatert: Fart når du skal løpe 200 meter

Fart når du skal trene 400 meter intervaller

Farten du holder når du trener 400 meter intervaller bør som hovedregel alltid være innenfor anaerob terskel. Å trene 400 meter intervaller på terskel kan bidra til å øke din aerobe kapasitet, slik at du kan løpe raskere, uten at intensiteten nødvendigvis er høyere. Hvilken fart du greier å holde vil dermed være bestemt av intensiteten du holder. Etter hvert når du blir i bedre form, vil du være i stand til å løpe raskere, og likevel være innenfor aerob sone.

Fart når du løpe 400 meter i konkurranse

Farten du holder når du konkurrerer innenfor 400 meter distanse vil naturlig være høyere enn når du trener 400 meter intervaller. Når du løper 400 meter, vil det også være vanlig at du går over anaerob terskel. For at du bedre skal tåle å løpe anaerobt, bør også intervalltreningen være noe anaerob, for at du skal venne kroppen til å løpe når cellene i kroppen ikke lenger får tilført nok oksygen.

Beregne fart og fartsmål med SpurtCoach

SpurtCoach lar deg raskt og effektivt estimere tid, distanse og fart. For at du skal beregne gjennomsnittsfart på 400 meter, legger du inn tid og distanse. Derfor er det fordel om du har en viss formening om hvor raskt du kan løpe 400 meter. Bruk denne tiden til å sette deg fartsmål for 400 meter, som du kan trene for å nå innenfor en gitt tidsperiode.

Relatert: Fart når du skal løpe 1500 meter

SpurtCoach

Treningsprogrammer for 400 meter løpere

Treningsprogrammet for en 400 meter løper bør være variert og inneholde elementer av både fart og utholdenhet.

Utholdenhetstrening

 1. Langdistanseløping: Inkluder langdistanseløping (5-10 km) i treningsprogrammet for å bygge generell utholdenhet.
 2. Intervalltrening: Utfør intervalløkter med høy intensitet, som 8 x 200 meter med korte pauser, for å øke aerob og anaerob kapasitet.

Styrketrening

 1. Kjerneøvelser: Sterk kjernemuskulatur er viktig for å opprettholde en god løpestil. Inkluder øvelser som planken, Russian twists, og leg raises.
 2. Beinøvelser: Øvelser som knebøy, utfall og legghev er viktige for å bygge styrke i bena.

Fartstrening

 1. Sprintøkter: Utfør korte sprintøkter (30-60 meter) for å forbedre toppfarten. Disse øktene skal være maksimale og med lange pauser.
 2. Plyometriske øvelser: Øvelser som hopp, spensthopp og kassehopp bidrar til å øke eksplosiviteten.

Teknikktrening

 1. Løpsdriller: Utfør driller som høye kneløft, sparke bak, og skips for å forbedre løpsteknikken.
 2. Videofeedback: Bruk videofeedback for å analysere og forbedre løpestilen din.

Mental forberedelse

Visualisering

Visualisering er en kraftig teknikk som kan hjelpe deg med å forberede deg mentalt på løpet.

 1. Visualiser suksess: Se for deg selv fullføre løpet med suksess. Tenk på hver detalj, fra starten til den siste 100 meter.
 2. Mental repetisjon: Gjør dette jevnlig som en del av treningsrutinen din.

Målsetting

 1. SMART mål: Sett spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsbestemte mål. Dette gir deg noe konkret å jobbe mot og kan øke motivasjonen.
 2. Delmål: Sett opp mindre delmål som du kan oppnå underveis i treningsperioden.

Stresshåndtering

 1. Avslapningsteknikker: Bruk avslapningsteknikker som dyp pusting, meditasjon eller yoga for å redusere stress og forbedre fokus.
 2. Rutiner: Ha faste rutiner før konkurranser for å skape en følelse av kontroll og trygghet.

Ernæring for 400 meter løpere

Karbohydrater

 1. Høy energitilførsel: Karbohydrater er den viktigste energikilden for 400 meter løpere. Inkluder komplekse karbohydrater som fullkorn, ris og pasta i kostholdet.
 2. Glykogenlagring: Sørg for å fylle opp glykogenlagrene før trening og konkurranse ved å spise et karbohydratrikt måltid 3-4 timer før aktivitet.

Proteiner

 1. Muskelreparasjon: Proteiner er essensielle for muskelreparasjon og vekst. Inkluder magre proteinkilder som kylling, fisk, egg og belgfrukter.
 2. Timing: Innta proteinrike måltider eller snacks innen 30 minutter etter trening for å optimalisere muskelreparasjon.

Fett

 1. Energikilde: Sunt fett er en viktig energikilde og bidrar til hormonbalanse. Inkluder sunne fettkilder som avokado, nøtter, frø og olivenolje.
 2. Balanse: Sørg for en balanse mellom mettet og umettet fett for optimal helse og ytelse.

Hydrering

 1. Vann: Hold deg godt hydrert gjennom hele dagen, spesielt på trenings- og konkurransedager.
 2. Elektrolytter: Innta elektrolyttdrikker eller snacks med salt etter intensiv trening for å gjenopprette elektrolyttbalansen.

Skadeforebygging og rehabilitering

Vanlige skader

 1. Muskelskader: Muskelskader som strekninger og overbelastning er vanlige blant 400 meter løpere. Disse kan forebygges med riktig oppvarming og nedkjøling.
 2. Sene- og leddbåndsskader: Skader i sener og leddbånd, som akillessenen og knær, kan forekomme ved overtrening eller feil teknikk.

Forebygging

 1. Oppvarming: Gjør en grundig oppvarming før hver treningsøkt for å forberede musklene på belastningen. Inkluder dynamiske bevegelser og lette løpsdriller.
 2. Nedkjøling: Avslutt hver treningsøkt med en nedkjølingsfase som inkluderer lett jogging og statisk stretching.

Rehabilitering

 1. Fysioterapi: Oppsøk en fysioterapeut ved skader for riktig diagnose og behandlingsplan.
 2. Hvile og restitusjon: Gi kroppen nok tid til å hvile og restituere etter skader. Dette kan inkludere isbehandling, kompresjon, og gradvis tilbakeføring til aktivitet.

Konkurransedagen

Forberedelser

 1. Utstyr: Sørg for at alt utstyr, som sko og klær, er i god stand og komfortabelt. Unngå å bruke nye sko rett før konkurranse.
 2. Oppvarmingsrutine: Ha en fast oppvarmingsrutine som inkluderer både generell oppvarming og spesifikke løpsdriller.

Løpsstrategi

 1. Pacing: Ha en klar plan for hvordan du skal fordele kreftene gjennom løpet. Start raskt, men kontrollert, og øk intensiteten gradvis.
 2. Mental fokus: Hold fokus på målet ditt og ikke la deg distrahere av konkurrentene. Bruk positive selvbekreftelser for å opprettholde selvtilliten.

Etter løpet

 1. Nedkjøling: Gjennomfør en nedkjølingsfase med lett jogging og stretching for å hjelpe musklene å komme seg.
 2. Ernæring: Innta et næringsrikt måltid eller snack innen 30 minutter etter løpet for å starte restitusjonsprosessen.

Konklusjon

Å løpe 400 meter krever en kombinasjon av fart, utholdenhet, teknikk og mental styrke. Ved å fokusere på riktig trening, ernæring, mental forberedelse, og skadeforebygging kan du optimalisere prestasjonen din på denne utfordrende distansen. Husk at kontinuerlig evaluering og tilpasning av treningsrutinen er nøkkelen til suksess. Med de riktige strategiene og en dedikert tilnærming kan du nå nye høyder i din 400 meter løping.

Denne artikkelen har gitt deg en omfattende guide til alle aspekter av 400 meter løping. Bruk denne kunnskapen til å forbedre dine ferdigheter og oppnå dine løpemål. Lykke til!

Referanser

 1. Spiriev, B. (n.d.). IAAF SCORING TABLES OF ATHLETICS / IAAF TABLES DE COTATION D’ATHLETISME IAAF SCORING TABLES OF ATHLETICS TABLES DE COTATION D’ATHLETISME DE L’IAAF 2017 REVISED EDITIONhttps://www.worldathletics.org/download/download?filename=b031e933-c722-4d0d-bfb9-9399ff8fb26f.pdf&urlslug=iaaf%20scoring%20tables%20of%20athletics%20-%20outdoor%20
 2. 2List of world records in masters athletics. (2023, November 16). Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world_records_in_masters_athletics
 3. 3August 2017 – Volume 31 – Issue 8 : The Journal of Strength & Conditioning Research. (n.d.). Journals.lww.com. https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2017/08000/Running_Performance
 4. 4World Athletics. (n.d.). Worldathletics.org. https://worldathletics.org/records/by-progression/16924
 5. 5Usain BOLT | Profile. (n.d.). Worldathletics.org. https://worldathletics.org/athletes/jamaica/usain-bolt-14201847
 6. 6Michael JOHNSON | Olympics.com. (n.d.). Olympic Channel. https://olympics.com/en/athletes/michael-johnson
 7. 7400 Metres – women – senior – all. (n.d.). Worldathletics.org. https://worldathletics.org/records/all-time-toplists/sprints/400-metres/all/women/senior

Om forfatteren

Legg inn kommentar