Få mer ut av halvmaraton ved å trene mindre

Hvis du driver på grensen av hva kroppen din tåler, kan formen bli dårligere heller enn bedre. Lær mer om hvordan du kan trene mindre og få mer ut av treningen til maraton.

Trene til halvmaraton

For å rydde unna all tvil; Det vil kreve mye av det i form av trening dersom målet ditt er å løpe halvmaraton på best mulig tid. Likevel, det kan bli for mye av det gode. Hvis du trener på grensen, og kanskje over, av hva kroppen din til enhver tid kan absorbere av trening, risikerer du en dårligere formutvikling, og i verste fall overtrening og skader. Du må trene smart, og en måte å gjøre det på er å trene mindre, men ha fokus på kvalitet på den treningen du gjennomfører. Du skal fortsatt ha en gradvis økning i treningsmengde, og fortsette med å løpe langturer. Du skal ha også ha kvalitetstrening med høyere intensitet og gjennom rolig trening og sørge for tilstrekkelig med restitusjon. Du skal med andre ord gjennomføre alt det du trenger av trening for å løpe ditt beste maraton. Forskjellen er at du skal trene mindre, innenfor det kroppen din til enhver tid tåler av belastning.

Kom i form til halvmaraton ved å trene mindre

For mange løpere står det å trene mindre i motsetning til det å bli i bedre form. Det er en oppfatning av at mye trening er bra, og hvis vi også kan legge inn en god del hard trening, så er også det veien å gå når du skal bli god til å løpe halvmaraton. Men det er ingen automatikk i at du blir bedre bare du trener mer og hardere, heller motsatt. Hvis du trener på en måte der kroppen ikke får tid til å restituere seg, vil det ganske raskt føre til en utflating av formkurven. På sikt vil det kunne føre til overbelastning og skader. Å trene smart til halvmaraton handler om å hele tiden trene innenfor det kroppen din tåler av belastning. Derfor bør du unngå å trene på grensen av hva du tåler, fordi det fort kan bikke over slik at du trener for mye og for hardt.

Ta utgangspunkt i en treningsmengde du er komfortabel med i løpet av en uke. Ha en 80-20 fordeling på treningen, der 80 prosent av treningen blir gjennomført med lav intensitet. Resterende kan, men ikke nødvendigvis, være trening med høyere intensitet. Prøv å øke treningsmengden gradvis fra uke til uke, men halvere treningsmengden hver tredje eller fjerde uke. På den måten sikrer du at du ikke strekker strikken for langt og trener for mye. Det kan være en god regel å trene lett-hard-lett-hard. Alltid lett trening eller restitusjon etter harde treningsøkter. Lytt til kroppen og restituere etter behov.

Relaterte artikler:

Trene til halvmaraton på ett år

Treningsprogram halvmaraton under 1.35

Om forfatteren

Legg inn kommentar