Erfaringer med periodisk faste

I denne artikkelen deler vi erfaringer fra personer som har prøvd periodisk faste, og belyser både de positive og negative sidene ved denne spisemåten.

Eksperter sier at denne formen for spising kan hjelpe andre mennesker å holde seg sunne også. Periodisk faste kan påvirke stoffskiftet og potensielt presse deg til å unngå metabolsk syndrom. Uansett hvor mye av året vi bruker på å spise et sunt kosthold, så er det ofte i høytidene vi overspiser. Men ny forskning viser at du kanskje kan spise den kaken du ønsker å spise. Hemmeligheten ikke nødvendigvis det du spiser, men når du spiser det.

Relatert: Matplan for periodisk faste

I et forsøk på å se på fordelene ved å faste hos mennesker, har forskere oppdaget at personer med høy risiko for å utvikle diabetes, ble helsen deres betydelig bli bedre når de spiste alle måltidene i løpet av et 10-timers vindu og deretter fastet resten av døgnet.

Periodisk faste har blitt et populært fenomen de siste årene, og med god grunn. Den enkle metoden, der man veksler mellom perioder med å spise og faste, har vist seg å ha en rekke positive effekter på både kropp og sinn. I denne artikkelen deler vi erfaringer fra personer som har prøvd periodisk faste, og belyser både de positive og negative sidene ved denne spisemåten.

Enkelt og fleksibelt

En av de største fordelene med periodisk faste er at det er en enkel og fleksibel metode. Det finnes ingen faste regler for hvordan man skal faste, og man kan velge en metode som passer best til sin egen livsstil. Noen velger å faste 16 timer per dag og spise i et 8-timers vindu, mens andre faster 24 timer en eller to ganger i uken. Det er også mulig å faste annenhver dag.

Vektreduksjon og bedre helse

Mange som prøver periodisk faste opplever en positiv effekt på vekten. Når man begrenser matinntaket til et bestemt tidsvindu, blir det automatisk færre kalorier i løpet av dagen. Studier har også vist at periodisk faste kan ha en rekke andre positive effekter på helsen, inkludert:

 • Bedret blodsukkerkontroll
 • Redusert kolesterol
 • Lavere blodtrykk
 • Redusert risiko for hjertesykdom og diabetes
 • Økt energinivå
 • Forbedret konsentrasjon
 • Bedre søvnkvalitet

Utfordringer med periodisk faste

Den største utfordringen for mange som prøver periodisk faste er sult. I starten kan det være vanskelig å venne seg til å faste, og man kan oppleve intense sultfølelser.

Hodepine

Noen personer kan også oppleve hodepine, svimmelhet og fatigue i begynnelsen av fasteperioden. Disse symptomene er vanligvis forbigående og forsvinner etter en stund.

Dehydrering

Det er viktig å drikke rikelig med vann og andre væsker under fasteperioden for å unngå dehydrering.

Lavt blodsukker

Personer med diabetes eller andre tilstander som kan føre til lavt blodsukker, bør være forsiktige med periodisk faste.

Spiseforstyrrelser

Periodisk faste kan være uegnet for personer med en historie med spiseforstyrrelser.

En livsstilsendring, ikke en quick fix

Det er viktig å huske at periodisk faste ikke er en quick fix for å gå ned i vekt eller forbedre helsen. Det er en livsstilsendring som krever disiplin og tålmodighet. For å få best mulig resultat, er det viktig å kombinere periodisk faste med et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet.

Å endre spisevaner i stedet for kosthold

Forskere fant at et 10-timers tidsbegrenset spising, kombinert med tradisjonelle medisiner, resulterte i vekttap, redusert bukfett, lavere blodtrykk og kolesterol, og mer stabilt blodsukker og insulinnivå for deltakere som allerede hadde metabolsk syndrom.

Metabolsk syndrom, som er en blanding av økt risiko for hjerte- og metabolske sykdommer, er vanlig i befolkningen. For øyeblikket behandles den først og fremst med kosthold og trening. For mange kan det være vanskelig å ha et sunt kosthold kombinert med trening, og enda vanskeligere å opprettholde over tid. Metabolsk syndrom er en gruppe tilstander som oppstår sammen som øker risikoen for hjertesykdom, hjerneslag og diabetes type 2.

Relatert: Periodisk faste og vektnedgang

Kosthold og trening er noen ganger ikke nok

Studien antyder at denne tilnærmingen også kalt periodisk faste kan være et effektivt behandlingsalternativ for personer med metabolsk syndrom som allerede bruker medisiner for å behandle tilstanden. Det å kombinere tidsbegrenset spising med medisiner kan gi pasienter med metabolsk syndrom muligheten til å bedre håndtere sykdommen sin. I motsetning til å telle kalorier, er tidsbegrenset spising et enklere kostholdsinngrep å gjennomføre. Forskerne understreker at det er et kritisk behov for effektive livsstilsinngrep for metabolsk syndrom som ikke bare er enkle for leger å lære pasienter, men som også er intuitive for folk å adoptere og opprettholde. Resultatene antyder at begrenset spising kan fungere som et tillegg til medisinbehandling, eller til og med forhindre behov for medisiner.

Relatert: Helsegevinst ved faste

Ingen bivirkninger ble funnet

Pilotstudien inkluderte 19 deltagere (13 menn og 6 kvinner) som allerede hadde en diagnose av metabolsk syndrom. De ble bedt om å rapportere, selv når de spiste i løpet av et tidsvindu på omtrent 14 timer per dag. Nesten 90 prosent av dem tok minst en medisin, som en statin eller behandling for høyt blodtrykk.

Fordeler ved periodisk faste

Periodisk faste kan være et effektivt verktøy for vekttap. Når man begrenser matinntaket til et bestemt tidsvindu, blir det automatisk færre kalorier i løpet av dagen. Studier har vist at periodisk faste kan føre til betydelig vekttap, sammenlignet med tradisjonelle dietter.

Forbedret helse

Periodisk faste har vist seg å ha en rekke positive effekter på helsen, inkludert:

 • Bedret blodsukkerkontroll: Faste kan forbedre insulinfølsomheten og redusere blodsukkernivået. Dette kan være gunstig for personer med diabetes type 2 eller prediabetes.
 • Redusert kolesterol: Faste kan bidra til å senke kolesterolnivået, inkludert LDL (“dårlig”) kolesterol og triglyserider.
 • Lavere blodtrykk: Faste kan bidra til å senke blodtrykket, noe som kan være gunstig for personer med høyt blodtrykk.
 • Redusert risiko for hjertesykdom og diabetes: Faste kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom, diabetes type 2 og andre kroniske sykdommer.

Økt energinivå

Mange som prøver periodisk faste, rapporterer om økt energinivå. Dette kan skyldes at faste kan bidra til å forbedre kroppens evne til å bruke fett som energikilde.

Forbedret konsentrasjon

Faste kan også bidra til å forbedre konsentrasjon og hukommelse. Dette kan skyldes at faste kan øke produksjonen av nye hjerneceller.

Bedre søvnkvalitet

Noen personer opplever også bedre søvnkvalitet når de faster periodisk. Dette kan skyldes at faste kan bidra til å regulere kroppens naturlige søvnrytme.

Hvordan komme i gang med periodisk faste:

Her er noen tips for å komme i gang med periodisk faste:

Velg en metode

Det finnes mange forskjellige metoder for periodisk faste. Noen av de mest populære metodene inkluderer:

 • 16:8-metoden: Denne metoden innebærer å faste i 16 timer per dag og spise i et 8-timers vindu. Dette er en god metode for nybegynnere.
 • 5:2-metoden: Denne metoden innebærer å spise normalt i 5 dager per uke og begrense kaloriinntaket til 500-600 kalorier per dag på 2 dager per uke.
 • Alternativ dag faste: Denne metoden innebærer å veksle mellom dager med faste og dager med normalt matinntak.

Start forsiktig

Det er viktig å starte forsiktig når du prøver periodisk faste. Ikke prøv å faste for lenge i starten. Begynn med en kortere fasteperiode og øk gradvis lengden etter hvert.

Lytt til kroppen din

Det er viktig å lytte til kroppen din når du faster. Hvis du føler deg uvel eller svimmel, bør du bryte fasten og spise noe.

Drikk rikelig med vann

Det er viktig å drikke rikelig med vann og andre væsker under fasteperioden for å unngå dehydrering.

Spis sunt når du ikke faster

Det er viktig å spise sunt når du ikke faster. Spis rikelig med frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteiner.

Vær tålmodig

Det tar tid å se resultater med periodisk faste. Vær tålmodig og fortsett med fasteperioden din.

Forholdsregler

Periodisk faste er ikke egnet for alle. Personer med følgende tilstander bør være forsiktige med periodisk faste:

 • Diabetes
 • Spiseforstyrrelser
 • Lavt blodsukker
 • Graviditet eller amming

Det er lurt å snakke med en lege eller en registrert kostholdsekspert før du starter med periodisk faste. De kan gi deg råd om hvordan du kan gjøre det på en trygg og effektiv måte.

Periodisk faste og etiske vurderinger

Det er noen etiske vurderinger knyttet til periodisk faste. Noen mennesker er bekymret for at periodisk faste kan bidra til spiseforstyrrelser eller forsterke et negativt kroppsbilde. Det er derfor viktig å ha en sunn holdning til mat og kropp når du praktiserer periodisk faste.

Det er også viktig å være klar over at periodisk faste kan være vanskelig for personer med lav sosioøkonomisk status. De kan ha vanskeligheter med å få tak i sunn mat eller ha tid til å planlegge måltider.

Periodisk faste og miljøet

Periodisk faste kan ha en positiv effekt på miljøet. Når man spiser mindre, reduserer man behovet for matproduksjon, noe som igjen kan bidra til å redusere klimagassutslipp.

Fremtiden for periodisk faste

Periodisk faste er et stadig mer populært tema, og det er mye forskning som pågår for å undersøke de potensielle effektene av denne spisemåten. Det er mulig at periodisk faste kan bli en mer vanlig måte å spise på i fremtiden.

Konklusjon

Periodisk faste kan være en effektiv metode for å gå ned i vekt, forbedre helsen og få mer energi. Det er en enkel og fleksibel metode som kan tilpasses til enhver livsstil. Men det er viktig å være klar over at det ikke er en quick fix, og at det krever disiplin og tålmodighet.

Før du starter med periodisk faste, er det lurt å snakke med en lege eller en registrert kostholdsekspert. De kan gi deg råd om hvordan du kan gjøre det på en trygg og effektiv måte.

Om forfatteren

Legg inn kommentar