HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


Er søtpotet sunt

Søtpotet er en stivelsesholdig, søtt smakende rotgrønnsak. Lær mer om hvor sunn søtpoteten egentlig er.

Hva er en søtpotet?

Søtpotet har en tynt, brunt skall på utsiden med farget kjøtt inni – oftest oransje i fargen, men andre varianter er hvite, lilla eller gule. Du kan spise søte poteter hele eller skrelle dem, og plantens blader er også spiselige.

Næringsverdi i søtpotet

Søtpoteter er en rik kilde til fiber, i tillegg til at de inneholder en rekke vitaminer og mineraler, inkludert jern, kalsium, selen, og de er en god kilde til de fleste av våre B-vitaminer og vitamin C. En av de viktigste ernæringsmessige fordelene med søtpotet er at de er høye på en antioksidant kjent som betakaroten, som omdannes til vitamin A når de er konsumert. Tilsett en skvett olivenolje rett før servering for å øke absorpsjonen av gunstig betakaroten.

80 gram søtpotet, eller omtrent en middels potet, teller som en av dine fem-om-dagen, i motsetning til hvit potet som ikke gjør det.

Kan søtpoteter bidra til å redusere risikoen for kreft?

Selv om det ikke er noen supermatvarer som kan forhindre kreft, og visse risikofaktorer for kreft ikke er relatert til kosthold, er det bevis på at et sunt kosthold kan redusere risikoen for kreft. Frukt og grønnsaker inneholder mye antioksidanter, forbindelser som hjelper til med å forsvare kroppen mot skade fra “frie radikaler”. Studier har antydet at antioksidanter i spesielt skallet av søtpoteter, og spesielt lilla søtpotet, kan bidra til å redusere denne oksidasjonsprosessen, og dermed redusere risikoen for kreft. For å få mest mulig næring fra søte poteter, ikke skrell – bare skrubb dem godt før du lager mat.

Er søtpoteter gode for fordøyelsen?

Søtpoteter inneholder mye fiber, som har vist seg å fremme et sunt fordøyelsessystem. Mye av forskningen så langt har blitt utført på dyr, men det ser ut til at det høye fytosterolinnholdet i søte poteter har en beskyttende effekt på fordøyelsessystemet og kan være viktig for forebygging og behandling av sår i tolvfingertarmen og magesekken, inkludert de på grunn av NSAIDS (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler som ibuprofen).

Er søtpoteter bra for å håndtere type 2 diabetes?

Dette er et område som trenger mer forskning, men noen studier har vist at moderat inntak av søtpotet og søte potetblader kan forbedre blodsukkeret ved type 2 diabetes. Imidlertid kan det ikke gis anbefalinger på dette tidspunktet før mer bevis er tilgjengelig.

Er søtpotet bra for øyehelsen?

En studie fra Food & Nutrition Research fant at lilla søtpoteter inneholder en spesifikk gruppe antioksidanter, også kjent som antocyaniner, som har vist seg å være gunstig for øynene.

Er søtpoteter trygge for alle å spise?

Søtpoteter et utmerket tillegg til et balansert kosthold. Imidlertid inneholder de noe som kalles oksalater som binder kalsium og andre mineraler. For mange oksalater i dietten kan forårsake nyrestein, og bør derfor spises med måte hvis du har eksisterende nyrestein eller har stor risiko for å utvikle det. Ta kontakt med fastlegen din hvis du er bekymret.

Relaterte artikler:

Søtpoteter vs poteter

Næringsinnhold søtpotet

Om forfatteren

Av Spurt