HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


Er proteinpulver farlig

En skje med sjokolade- eller vaniljeproteinpulver kan utgjøre en helserisiko. Det er ikke å anbefale proteinpulver, bortsett fra noen tilfeller, og bare under tilsyn.

Tilsetning av proteinpulver til et glass melk eller en smoothie kan virke som en enkel måte å øke helsen på. Tross alt er protein avgjørende for å bygge og vedlikeholde muskler, beinstyrke og mange kroppsfunksjoner. Og mange eldre voksne bruker ikke nok protein på grunn av redusert appetitt. Men vær forsiktig; En skje med sjokolade eller vaniljeproteinpulver kan utgjøre helserisiko.

Hva er proteinpulver?

Proteinpulver er proteiner i pulverform som kommer fra planter (soyabønner, erter, ris, poteter eller hamp), egg eller melk (kasein eller myseprotein). Pulveret kan inneholde andre ingredienser som tilsatt sukker, kunstig smakstilsetning, fortykningsmidler, vitaminer og mineraler. Mengden protein per skje kan variere fra 10 til 30 gram. Kosttilskudd som brukes til å bygge muskler inneholder relativt mer protein, og kosttilskudd som brukes for vekttap inneholder relativt mindre.

Hva er risikoen?

Det er mange risikoer å ta i betraktning når du bruker et proteinpulver. Blant dem:

 • Et proteinpulver er et kosttilskudd. Det er overlatt til produsentene å vurdere sikkerheten og merkingen av produkter. Så det er ingen måte å vite om et proteinpulver inneholder det produsentene hevder.
 • Vi kjenner ikke de langsiktige effektene. Det er begrensede data om mulige bivirkninger av høyt proteininntak fra kosttilskudd.
 • Det kan forårsake fordøyelsesbesvær. Personer med meieriallergi eller problemer med å fordøye laktose [melkesukker] kan oppleve ubehag i mage-tarmkanalen hvis de bruker et melkbasert proteinpulver..
 • Proteinpulver kan inneholde mye sukker og kalorier. Noen proteinpulver har lite tilsatt sukker, og andre har mye (hele 23 gram per skje). Noen proteinpulver gjør at et glass melk blir til en drik med mer enn 1200 kalorier. Risikoen: vektøkning og en usunn økning i blodsukkeret.

En ny risiko avslørt

Tidligere gav en gruppe kalt Clean Label Project ut en rapport om giftstoffer i proteinpulver. Forskere undersøkte 134 produkter for 130 typer toksiner og fant at mange proteinpulver inneholdt tungmetaller (bly, arsen, kadmium og kvikksølv), bisfenol-A (BPA, som brukes til å lage plast), plantevernmidler eller andre forurensninger som gav økt risiko for kreft og andre helsemessige forhold. Noen giftstoffer var tilstede i betydelige mengder. For eksempel inneholdt ett proteinpulver 25 ganger den tillatte grensen.

Hvordan kan proteinpulver inneholde så mange forurensninger? Clean Label Project peker på produksjonsprosesser eller eksistensen av toksiner i jord (absorberes av planter som blir til proteinpulver). Ikke alle proteinpulverene som ble testet inneholdt forhøyede nivåer av toksiner. Du kan se resultatene på Clean Label Projects nettsted (www.cleanlabelproject.org).

Daglige proteinmål

Mål for anbefalt kosttilskudd for proteininntak: 46 gram per dag for kvinner og 56 gram for menn. For eksempel:

 • et egg til frokost (6 gram)
 • 6 gram ren gresk yoghurt til lunsj (18 gram)
 • en håndfull nøtter (4–7 gram)
 • en kopp melk (8 gram) og 2 gram kokt kylling til middag (14 gram).

Hva du bør gjøre

I visse tilfeller kan kjemikaliefrie proteinpulver være nyttig-men bare under medisinsk tilsyn. Slike tilfeller kan omfatte:

 • matvansker eller nedsatt appetitt (som følge av kreftbehandling eller skrøpelighet hos eldre)
 • et kirurgisk inngrep eller et trykksår som ikke helbreder godt (kroppen din trenger protein for å reparere celler og lage nye)
 • en alvorlig tilstand som krever flere kalorier og proteiner for at du skal bli bedre (for eksempel brannskader).

Ellers får du protein fra hele matvarer: nøtter, frø, fettfattige meieriprodukter (yoghurt, melk, ost), belgfrukter (bønner, linser), fisk, fjærfe, egg og magert kjøtt. Du vil finne ut at det er mange måter å få protein uten å gå over til et pulver.

Relaterte artikler:

Hvor mye protein trenger du

For lite protein

Om forfatteren

Av Spurt