Er Pepsi Max usunt

I denne artikkelen skal vi se nærmere på ingrediensene i Pepsi Max, de potensielle helseeffektene av å drikke den, og om den er et bedre valg enn vanlig brus.

Pepsi Max er en populær sukkerfri brus som har blitt markedsført som et sunnere alternativ til vanlig brus. Men er det egentlig usunt å drikke Pepsi Max? I denne artikkelen skal vi se nærmere på ingrediensene i Pepsi Max, de potensielle helseeffektene av å drikke den, og om den er et bedre valg enn vanlig brus.

Hva inneholder Pepsi Max?

Pepsi Max inneholder vann, kullsyre, naturlige aromaer, koffein, syrer (fosforsyre, sitronsyre), søtningsmidler (aspartam, acesulfam kalium), fargestoffer (E150d, E160a). Den inneholder ingen kalorier eller sukker.

Relatert: Koffein i Pepsi Max vs kaffe

Hvilke er de potensielle helseeffektene av å drikke Pepsi Max?

De potensielle helseeffektene av å drikke Pepsi Max er et omdiskutert tema. Noen studier har vist at det kan ha negative effekter på tarmfloraen, øke risikoen for fedme og type 2 diabetes, og forstyrre appetitten. Andre studier har ikke funnet noen signifikante helseeffekter.

Tarmfloraen: En studie publisert i tidsskriftet «Artificially Sweetened Beverages and the Gut Microbiome: A Review» fant at kunstige søtningsmidler som aspartam kan forstyrre tarmfloraen hos mus. Dette kan føre til en rekke negative helseeffekter, inkludert vektøkning, insulinresistens og betennelse.

Fedme og type 2 diabetes: Noen studier har vist en sammenheng mellom inntak av kunstig søtede drikker og økt risiko for fedme og type 2 diabetes. En studie publisert i tidsskriftet «The American Journal of Clinical Nutrition» fant at personer som drakk kunstig søtede drikker regelmessig var mer sannsynlig å bli overvektige eller fete enn de som ikke gjorde det. En annen studie publisert i tidsskriftet «Diabetes Care» fant at personer som drakk kunstig søtede drikker regelmessig var mer sannsynlig å utvikle type 2 diabetes enn de som ikke gjorde det.

Appetitt: Noen studier har vist at kunstige søtningsmidler kan forstyrre appetitten og føre til at man spiser mer mat. En studie publisert i tidsskriftet «Appetite» fant at personer som drakk en kunstig søtet drikke før et måltid spiste mer mat enn de som drakk vann.

Det er imidlertid viktig å merke seg at disse studiene er observasjonelle og ikke kan bevise årsakssammenheng. Mer forskning er nødvendig for å bekrefte de potensielle helseeffektene av å drikke Pepsi Max.

Relatert: Er det koffein i Pepsi Max

Er Pepsi Max et bedre valg enn vanlig brus?

Pepsi Max er et kalorifritt og sukkerfritt alternativ til vanlig brus. Dette kan være et godt valg for personer som prøver å gå ned i vekt eller kontrollere blodsukkeret. Det er imidlertid viktig å være klar over de potensielle helseeffektene av å drikke Pepsi Max, og å drikke den med måtehold.

Vanlig brus inneholder mye sukker og kalorier, noe som kan føre til vektøkning, fedme, tannråte og andre helseproblemer. Det er derfor best å begrense inntaket av all brus, inkludert Pepsi Max.

Pepsi Max og barn

Pepsi Max er ikke anbefalt for barn. Dette er fordi barn har forskjellige ernæringsbehov enn voksne, og de er mer utsatt for de potensielle negative helseeffektene av kunstige søtningsmidler og andre ingredienser i Pepsi Max.

Her er noen av grunnene til at Pepsi Max ikke er anbefalt for barn:

 • Kunstige søtningsmidler: Kunstige søtningsmidler som aspartam og acesulfam kalium har blitt knyttet til en rekke negative helseeffekter hos barn, inkludert atferdsproblemer, innlæringsvansker og vektøkning.
 • Koffein: Pepsi Max inneholder koffein, som kan være et stimulerende middel for barn. Koffein kan forstyrre søvnen, forårsake angst og irritabilitet, og øke hjertefrekvensen og blodtrykket hos barn.
 • Fosforsyre: Pepsi Max inneholder fosforsyre, som kan forstyrre kalsiumabsorpsjonen hos barn. Dette kan føre til svake bein og tenner.
 • Sukkeralkoholer: Pepsi Max kan inneholde sukkeralkoholer som maltitol og sorbitol. Sukkeralkoholer kan forårsake fordøyelsesproblemer hos barn, inkludert gass, oppblåsthet og diaré.

Hvis du er forelder, er det best å unngå å gi barnet ditt Pepsi Max. Det finnes mange sunnere drikkealternativer for barn, for eksempel vann, melk, 100% fruktjuice og urtete.

Relatert: Kalorier i Cola Light: Sannheten bak den søte fristelsen

Andre ting å ta i betraktning

I tillegg til de potensielle helseeffektene som er nevnt ovenfor, er det noen andre ting å ta i betraktning når du vurderer om du skal drikke Pepsi Max:

 • Kunstige søtningsmidler: Pepsi Max inneholder aspartam og acesulfam kalium, som er kunstige søtningsmidler. Kunstige søtningsmidler er kontroversielle, og noen mennesker har bekymringer om de potensielle helseeffektene. Det er imidlertid ingen vitenskapelig konsensus om at kunstige søtningsmidler er skadelige for mennesker.
 • Smak: Pepsi Max har en kunstig smak som noen mennesker ikke liker. Det er også viktig å merke seg at Pepsi Max ikke inneholder sukker, noe som kan bety at den ikke smaker like søtt som vanlig brus.
 • Tilgjengelighet: Pepsi Max er ikke like lett tilgjengelig som vanlig brus. Det er mulig at du ikke kan finne den i alle butikker, og den kan være dyrere enn vanlig brus.

Tips for å drikke brus på en sunnere måte

Hvis du liker å drikke brus, er det noen ting du kan gjøre for å gjøre det på en sunnere måte:

 • Velg kalorifrie eller sukkerfrie alternativer. Det finnes mange kalorifrie og sukkerfrie brusalternativer på markedet. Pepsi Max er bare ett eksempel.
 • Drikk brus med måtehold. Det er best å begrense inntaket av all brus, inkludert kalorifrie og sukkerfrie alternativer. Prøv å drikke brus som en spesiell godbit, ikke som en del av ditt daglige kosthold.
 • Drikk vann i stedet for brus. Vann er den beste drikken for å slukke tørsten og holde seg hydrert. Prøv å drikke vann gjennom dagen i stedet for brus.
 • Les ingredienslisten. Før du kjøper en brus, ta deg tid til å lese ingredienslisten. Se etter brus som inneholder få ingredienser og som du kjenner igjen. Unngå brus som inneholder kunstige farger, smaker og søtningsmidler.

Relatert: Legger man på seg av Pepsi Max

Konklusjon

Pepsi Max er et kalorifritt og sukkerfritt alternativ til vanlig brus. Det kan være et godt valg for personer som prøver å gå ned i vekt eller kontrollere blodsukkeret. Det er imidlertid viktig å være klar over de potensielle helseeffektene av å drikke Pepsi Max, og å drikke den med måtehold. Det er også best å begrense inntaket av all brus, inkludert Pepsi Max.

Referanser

 1. Artificially Sweetened Beverages and the Gut Microbiome: A Review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5458205/

Om forfatteren