Er peanøttsmør sunt

Peanøttsmør er en av verdens mest populære pålegg. Men hvor sunt er det egentlig å spise peanøttsmør?

Er peanøttsmør sunt?

Den smaker deilig, teksturen er rett og slett fantastisk, og måten den fester seg til munnen før den smelter er fantastisk. I det minste er det hvor mange kjennere som vil beskrive det slik. Selvfølgelig kan ikke alle glede seg over peanøtter. Noen mennesker er allergiske, og for en liten prosentandel av befolkningen kan de bokstavelig talt drepe.

Hva er peanøttsmør?

Peanøttsmør er en relativt ubearbeidet mat. Det er i utgangspunktet bare peanøtter, ofte stekt, som er malt til de blir til en pasta. Dette gjelder imidlertid ikke for mange kommersielle merker av peanøttsmør som inneholder forskjellige tilsatte ingredienser, for eksempel sukker, vegetabilske oljer og til og med transfett. Å spise for mye tilsatt sukker og transfett har vært knyttet til forskjellige helseproblemer, for eksempel hjertesykdommer. Velg ekte peanøttsmør. Den skal ikke inneholde annet enn peanøtter og kanskje litt salt.

Peanøttsmør er en god proteinkilde

Peanøttsmør er en ganske balansert energikilde som forsyner alle de tre makronæringsstoffene. En 100g porsjon peanøttsmør inneholder:

  • Karbohydrat: 20 gram karbohydrater (13% av kaloriene), hvorav 6 er fiber.
  • Protein: 25 gram protein (15% av kaloriene), noe som er ganske mye sammenlignet med de fleste andre plantemat.
  • Fett: 50 gram fett, til sammen omtrent 72% av kaloriene.

Selv om peanøttsmør er ganske proteinrikt, inneholder den lite av den essensielle aminosyren metionin. Peanøtter tilhører belgfruktsfamilien, som også inkluderer bønner, erter og linser. Belgfruktprotein er mye lavere i metionin og cystein sammenlignet med animalsk protein. For de som er avhengige av peanøttsmør eller bønner som deres viktigste proteinkilde, er metionininsuffisiens en reell risiko.

Peanøttsmør er lav på karbohydrater

Rent peanøttsmør inneholder bare 20% karbohydrater, noe som gjør det egnet for en lavkarbo-diett. Det forårsaker også en veldig lav økning i blodsukkeret og er et perfekt alternativ for personer med diabetes type. En observasjonsstudie viste at kvinner som spiste peanøttsmør 5 ganger per uke eller mer hadde en 21% redusert risiko for type 2-diabetes. Disse fordelene er delvis tilskrevet oljesyre, en av de viktigste fettstoffene i peanøtter. Antioksidanter kan også spille en rolle.

Høy på sunne fettstoffer

Siden peanøttsmør ha veldig høyt fettinnhold, inneholder en 100 gram porsjon en heftig dose på 588 kalorier. Til tross for det høye kaloriinnholdet, er det fint å spise moderate mengder rent peanøttsmør eller hele peanøtter med tanke på vekttap. Halvparten av fettet i peanøttsmør består av oljesyre, en sunn type enumettet fett som også finnes i høye mengder olivenolje. Oljesyre har vært knyttet til flere helsemessige fordeler, for eksempel forbedret insulinfølsomhet. Peanøttsmør inneholder også litt linolsyre, en essensiell omega-6 fettsyre som er rikelig i de fleste vegetabilske oljer. Noen studier antyder at et høyt inntak av omega-6 fettsyrer, relativt til omega-3, kan øke betennelsen og risikoen for kronisk sykdom.

Peanøttsmør er ganske rik på vitaminer og mineraler

Peanøttsmør er ganske næringsrikt. En 100 gram porsjon peanøttsmør gir mange vitaminer og mineraler:

  • E-vitamin: 45% av dagsbehovet
  • Vitamin B3 (Niacin): 67% av dagsbehovet
  • Vitamin B6: 27% av dagsbehovet
  • Folat: 18% av dagsbehovet
  • Magnesium: 39% av dagsbehovet
  • Kobber: 24% av dagsbehovet
  • Mangan: 73% av dagsbehovet

Den inneholder også mye biotin og inneholder anstendige mengder vitamin B5, jern, kalium, sink og selen. Vær imidlertid oppmerksom på at dette er for en 100-gram porsjon, som har totalt 588 kalorier. Kalori for kalori, peanøttsmør er ikke så næringsrikt sammenlignet med kalorifattig mat som spinat eller brokkoli.

Relaterte artikler:

Peanøtter næringsinnhold

Peanøtter karbohydrater

Om forfatteren

Legg inn kommentar