OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Er mandler sunt

Mandler er blant verdens mest populære trenøtter. Lær mer om hvilke helsefordeler du kan dra nytte av når du spiser mandler.

Er mandler sunt?

Mandler er svært næringsrike og rike på sunt fett, antioksidanter, vitaminer og mineraler.

Her er 9 helsemessige fordeler med mandler.

Mandler er spiselige frø av Prunus dulcis, mer ofte kalt mandeltreet. De er hjemmehørende i Midt-Østen, men USA er nå verdens største produsent. Mandlene du kan kjøpe i butikker har vanligvis skallet fjernet, og avslører den spiselige nøtten inni. De selges enten rå eller stekt. De brukes også til å produsere mandelmelk, olje, smør, mel eller pasta – også kjent som marsipan.

Mandler kan skryte av en imponerende næringsprofil. En servering av mandler på 28 gram inneholder:

  • Fiber: 3,5 gram
  • Protein: 6 gram
  • Fett: 14 gram (hvorav 9 er umettet)
  • E-vitamin: 37% av RDI
  • Mangan: 32% av RDI
  • Magnesium: 20% av RDI

De inneholder også en anstendig mengde kobber, vitamin B2 (riboflavin) og fosfor. Dette er alt fra en liten håndfull, som bare leverer 161 kalorier og 2,5 gram fordøyelige karbohydrater. Det er viktig å merke seg at kroppen din ikke tar opp 10–15% av kaloriene, fordi noe av fettet er utilgjengelig for fordøyelsesenzymer. Mandler inneholder også fytinsyre, et stoff som binder visse mineraler og forhindrer dem i å bli absorbert. Mens fytinsyre generelt anses som en sunn antioksidant, reduserer den også litt jern, sink og kalsium mengden du får fra mandler.

Mandler er fulle av antioksidanter

Mandler er en fantastisk kilde til antioksidanter. Antioksidanter beskytter mot oksidativt stress, som kan skade molekyler i cellene dine og bidra til betennelse, aldring og sykdommer som kreft. De kraftige antioksidantene i mandler er i stor grad konsentrert i det brune laget av skallet.

En klinisk studie på 60 mannlige røykere fant at omtrent 3 gram mandler per dag reduserte biomarkører av oksidativt stress med 23–34% i løpet av en fire ukers periode. Disse funnene støtter de fra en annen studie som fant at å spise mandler med hovedmåltider reduserte noen markører for oksidativ skade.

Mandler er høye i vitamin E

Mandler er blant verdens beste kilder til vitamin E. Å få rikelig med vitamin E fra matvarer er knyttet til en rekke helsemessige fordeler.

Mandler kan hjelpe med blodsukkerkontroll

Mandler er ekstremt høye i magnesium, et mineral som mange ikke får nok av. Høyt inntak av magnesium kan tilby store forbedringer for metabolsk syndrom og diabetes type 2.

Magnesium hjelper på blodtrykket

Lave magnesiumnivåer er sterkt knyttet til høyt blodtrykk, noe som indikerer at mandler kan bidra til å kontrollere blodtrykket.

Mandler kan senke kolesterolnivåene

Å spise en eller to håndfull mandler per dag kan føre til lette reduksjoner i “dårlig” LDL-kolesterol, noe som potensielt kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Mandler forhindrer skadelig oksidasjon av LDL-kolesterol

“Dårlig” LDL-kolesterol kan bli oksidert, noe som er et viktig skritt i utviklingen av hjertesykdommer. Det er vist at snacking på mandler reduserer oksidert LDL betydelig.

Å spise mandler reduserer sult, og senker det totale kaloriinntaket

Mens nøtter har lite karbohydrater, inneholder de proteiner og fiber. Studier viser at å spise mandler og andre nøtter kan øke fylden og hjelpe deg med å spise færre kalorier.

Mandler kan være effektive for vekttap

Selv om mandler har mange kalorier, ser det ikke ut til å fremme vektøkning. Noen studier antyder til og med det motsatte, og viser at mandler kan øke vekttap.

Relaterte artikler:

Mandler næringsinnhold

Granolabarer med dadler og mandler

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!