Er mais en grønnsak

Mais er en viktig del av kostholdet for mange mennesker rundt om i verden. Men er mais en grønnsak?

Er mais en grønnsak?

Til tross for regelmessig bruk av mais i kostholdet vårt, vet du kanskje ikke så mye om det du kanskje tror.

Hva er mais?

Det ville kanskje være enkelt å svare på spørsmålet om mais er en grønnsak eller ikke. Faktisk er det litt mer komplisert enn det ser ut som. Hel mais regnes som en grønnsak. Selve maiskjernen (der popcorn kommer fra) regnes som et korn. For å være mer spesifikk, er denne formen av mais et «helt» korn. For å komplisere ting litt mer, anses mange mais inkludert popcorn å være en frukt. Dette er fordi de kommer fra frø- eller blomsterdelen av planten. I kontrast er grønnsaker fra bladene, stilkene og andre deler av en plante. Dette er grunnen til at flere mat mennesker tenker på som grønnsaker faktisk er frukt, som tomater og avokado.

Så, mais er faktisk en grønnsak, et fullkorn og en frukt. Men uansett hvilken form den kommer i eller hvilken kategori den faller inn i, er mais bra for deg, og kan være en del av et sunt kosthold. Selv vanlig popcorn kan være sunt når det tilberedes uten olje, smør eller salt.

Hva er helsemessige fordeler ved å spise mais?

Det er en rekke helsemessige fordeler ved å spise mais. Fordelene varierer litt avhengig av hvilken variant av mais du spiser, for eksempel popcorn eller sukkermais. Mais er et fullkorn. Et fullkorn er akkurat slik det høres ut, hele kornet. Helkorn er den mest næringsrike typen korn. De inneholder vitaminer, mineraler og fiber. Mais inneholder spesielt en mye høyere mengde vitamin A enn andre korn. Det er også en flott kilde til antioksidanter. Mais regnes også som en stivelsesholdig grønnsak. Det er lavere i sukker, fett og natrium enn noen andre stivelsesholdige grønnsaker.

Relaterte artikler:

Mais næringsinnhold

Hva er antioksidant

Om forfatteren

Legg inn kommentar