OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Er høyt kolesterol farlig

Gener kan være en faktor med tanke på høyt kolesterol, men det kan også overvekt, og spise mat full av mettet fett og kolesterol.

Er høyt kolesterol farlig?

Leveren produserer alt kolesterolet en kropp trenger, men mange får for store mengder gjennom kostholdet. Uansett årsak medfører høyt kolesterol farer. Det spiller en viktig rolle i utviklingen av aterosklerose, eller herding og innsnevring av arteriene, noe som igjen øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Når leger snakker om høyt kolesterol, mener de ikke mengden kolesterol en person får fra maten, men snarere hvor mye av stoffet som sirkulerer i blodet. Med aterosklerose er den spesifikke synderen forhøyet LDL-kolesterol, den “dårlige” typen assosiert med økt risiko for hjerteinfarkt og død av hjertesykdom.

Åreforkalkning er en gradvis prosess. Det kan starte tidlig i livet. Det skjer ikke bare over natten. Over tid kan denne plakkoppbyggingen i arteriene bli en alvorlig helsetrussel, noe som øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag når folk kommer inn i 40-, 50- og 60-årene. Hjertesykdom viser en kraftig økning i løpet av 50-årene hos menn, og på slutten av 50- og 60-årene hos kvinner.

Hvordan arterier herdes

Hvordan begynner aterosklerose å skje nøyaktig? I en sunn arterie er indre fôr, eller endotel, glatt og intakt. Men sykdom eller skade – inkludert diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol – kan skade denne foringen og baner vei for aterosklerose.

Forskere er ikke sikre på hvordan høyt kolesterol skader arteriene, men det foreligger en teori; Fettsyrene som bæres av LDL blir oksidert og skader blodkarveggene. Jo høyere nivå av LDL som sirkulerer i blodet, jo mer blir veggen skadet. En betennelsesreaksjon følger. Blodkaret reagerer med en reaksjon på skade. Det behandler dette som en hvilken som helst annen skade på kroppen. Aterosklerose starter når hvite blodlegemer beveger seg inn i slimhinnen og arterieveggen. De forvandles til skumceller som akkumulerer fett og kolesterol. Andre stoffer, for eksempel kalsium, samles også på stedet. Til slutt dannes en aterosklerotisk plakk, eller atherom. Dette plakket tykner og herder arterieveggen og buler ut i blodet, som igjen reduserer eller blokkerer blodstrømmen. Når et aterom brister, kan det utløse en blodpropp som fører til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Vanligvis påvirker aterosklerose den venstre fremre synkende kranspulsåren (en av hovedarteriene i hjertet), halspulsårene i nakken og abortinal aorta.

Relaterte artikler:

Mat som senker kolesterolet

Hva er høyt kolesterol

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!