ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Er havregrøt lavkarbo

Hvis du følger en av de mange lavkarbodiettene, kan det være for mye karbohydrater i havregrøt. Lær mer om havregrøt er lavkarbo.

Er havregrøt lavkarbo?

En varm skål havregryn om morgenen er en beroligende og tilfredsstillende frokost som garantert får deg i gang, og holder gjerne helt til lunsj. Men hvis du følger en av de mange lavkarbo-diettene der ute, kan karbohydrater i havremel bety at det er utenfor grensene.

Det fortsatt uklart om lavkarbo-dietter fungerer bedre enn noe annet kosthold for vekttap. Havregryn og andre fullkorn gir utprøvde vekttapfordeler, så det kan være et bedre valg å fortsette å spise havregryn enn å kutte det ut fra menyen.

Liberale lavkarbo dietter

Det minste anbefalte inntaket for karbohydrater er omtrent 130 gram per dag. Det betyr at teknisk sett er alt under denne grensen lavkarbo. Disse diettene har vanligvis 100 til 150 gram karbohydrater som mål daglig. Det primære målet er å kutte ut usunne, enkle karbohydrater fra søppelmat, raffinerte korn, søtsaker og brus.

Moderate lavkarbo-dietter

Det andre nivået av lavkarbo-dietter anbefaler inntak mellom 50 og 100 gram netto karbohydrater. Avhengig av hvor karboinntaket er langs dette spekteret, kan det hende at det kanskje ikke passer inn med en servering havregryn hver dag.

Strenge lavkarbo-dietter

Kosthold som begrenser karbohydratinntaket til færre enn 50 gram netto karbohydrater per dag, regnes som svært lite karbohydrater. For eksempel, på et keto-kosthold er 50 gram vanligvis den maksimale mengden hver dag, men for å forbli i ketose anbefales det å sikte mot nærmere 20 til 30 gram netto karbohydrater.

Karbohydrater i havregryn

Det er ikke noe som heter «lavkarbo-korn», men havremel er lavere i netto karbohydrater enn mange andre korn. En vanlig serveringsstørrelse er vanligvis 1/2 kopp tørr havre. En porsjon naturlig, fullkorns havregryn gir 28 gram karbohydrater og 24,5 gram netto karbohydrater. Vanlig, lettkokt havregryn er litt lavere på karbohydrater, med 27 gram og 23 gram netto. Aromatisert havregryn kan være høyere på karbohydrater på grunn av tilsetning av sukker og frukt. For eksempel har lettkokt havregryn med epler og kanel 31 karbohydrater og 27,5 gram netto karbohydrater.

Hvordan havregryn passer inn

Hvis du følger et liberalt karbohydratdiett og spiser 100 til 150 gram netto karbohydrater hver dag, vil en porsjon vanlig lettkokt havregryn utgjøre 15 til 23 prosent av det daglige karboinntaket. Så lenge du har kontroll over karbohydrater, er en servering havregryn fullt mulig.

Hvis du følger et strengere kosthold på 50 til 100 gram, vil den bollen med havregrøt utgjøre 23 til 46 prosent av karboinntaket. Det vil gjøre inntak i havregryn utfordrende, men ikke nødvendigvis umulig, avhengig av de andre karbohydratene du spiser gjennom dagen.

Hvis du er i en lavkarbo-diett og begrenser inntaket til 20 til 50 gram netto karbohydrater, vil en servering havregryn gi mer enn halvparten av ditt daglige karbohydratbehov eller overgå det helt.

Relaterte artikler:

Bivirkninger lavkarbo

Hvordan komme i ketose

Om forfatteren

Legg inn kommentar