Er betakaroten farlig

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Betakaroten er av en gruppe røde, oransje og gule pigmenter som kalles karotenoider, men er betakaroten farlig?

Betakaroten anbefalt dose

Betakaroten og andre karotenoider gir omtrent 50% av vitamin A som trengs i kostholdet. Anbefalt dose betakaroten er 6mg. Betakaroten finnes i frukt, grønnsaker og fullkorn. men kan også lages på et laboratorium. Betakaroten brukes mot en arvelig lidelse preget av følsomhet for lys (erytropoietisk protoporphyria eller EPP). Det brukes også for å forhindre visse kreftformer, hjertesykdommer, grå stær og mange andre tilstander, men det er ingen gode vitenskapelige bevis for å støtte disse bruksområdene.

Det er mange globale helsemyndigheter som anbefaler å få betakaroten og andre antioksidanter fra mat i stedet for tilskudd. Å spise fem porsjoner frukt og grønnsaker daglig gir 6-8 mg betakaroten.

Hvordan virker Betakaroten?

Betakaroten omdannes til vitamin A, et essensielt næringsstoff. Den har antioksidantaktivitet, som hjelper til med å beskytte celler mot skade.

Er betakaroten farlig?

Når betakaroten tas oralt: Betakaroten er trygt hos voksne og barn når det tas i passende mengder for visse medisinske forhold. Imidlertid anbefales ikke betakarotentilskudd til generell bruk. Betakarotentilskudd kan være farlig når det tas oralt i høye doser, spesielt når de tas på lang sikt. Høye doser betakaroten kan gjøre hud gul eller oransje. Det er en økende bekymring for at å ta høye doser antioksidanttilskudd som betakaroten kan gjøre mer skade enn godt. Noe forskning viser at å ta høye doser betakarotentilskudd kan øke risikoen for død av alle årsaker, øke risikoen for visse kreftformer og muligens gi andre alvorlige bivirkninger. I tillegg er det også bekymring for at å ta store mengder multivitamin pluss et eget betakarotentilskudd, øker sjansen for å utvikle avansert prostatakreft hos menn.

Forholdsregler ved bruk av betakaroten

  • Graviditet og amming: Betakaroten er sikkert når det tas oralt i passende mengder. Store doser beta-karotentilskudd anbefales imidlertid ikke til generell bruk under graviditet og amming.
  • Barn: Betakaroten er sikkert når det brukes oralt og i tilpassede mengder.
  • Angioplastikk, en hjerteprosedyre: Det er en viss bekymring for at når antioksidant vitaminer, inkludert betakaroten, brukes sammen, kan de ha skadelige effekter etter angioplastikk. De kan forstyrre helbredelse. Ikke bruk betakaroten og andre antioksidant vitaminer før eller etter angioplastikk uten anbefaling fra helsepersonell.
  • Asbesteksponering: Hos personer som har blitt utsatt for asbest, kan betakarotentilskudd øke risikoen for kreft. Ikke bruk betakarotentilskudd hvis du har blitt utsatt for asbest.
  • Betakaroten og røyking: Hos mennesker som røyker, kan betakarotentilskudd øke risikoen for kreft i tykktarmen, lunge og prostata. Ikke ta betakaroten tilskudd hvis du røyker.

Relaterte artikler:

Byggryn næringsinnhold

Søtpotet karbohydrater

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar