Energi under maraton

Lær mer om energibehov før og under maraton, for at du skal få mest ut av løpet ditt.

Energibehov når du løper maraton

Når du løper maraton, vil det være en stor påkjenning for kroppen, og i tillegg til å være godt trent for å mestre distansen, bør du tenke igjennom hva du trenger av energi før og under selve løpet. Kroppen din kan lagre omtrent 1900 kalorier, og du vil trenge alt fra 3000-4000 kalorier når du løper et maraton, avhengig av hvilken forbrenning du har. Det betyr at du må sørge for at glykogenlagrene er fulle før du stiller på startstreken, og at du får i deg tilstrekkelig med væske og næring underveis i løpet. Du bør også tenke igjennom hva du skal spise og drikke etter løpet, for at du skal restituere raskere.

Energibehov før og under maraton

Dagen før maraton bør du spise karbohydratrik mat, som ris, pasta, kylling og fisk. Du bør styre unna grove kornprodukter, fet- og fiberrik mat. Spiser du mye fet- og fiberrik mat dagen før maraton, risikerer du at kroppen vil forbrenne av dette, og du kan få trøbbel med magen underveis i løpet. Samme dag som maraton bør du spise karbohydratrik mat som tas raskt opp i kroppen. Loffskiver med banan fungerer bra. Som drikke kan du ha saft eller iste, for å få deg i deg mest mulig karbohydrater. Drikk mye inntil 2 timer før maraton, slik at du ikke må på do underveis i maraton. Når du er i gang med løpet, er det viktig at du drikker på hver drikkestasjon, helst 2 beger på hver stasjon. Selv om du har fulle glykogenlagre tidlig i løpet, er det likevel viktig å sørge for å fylle på med energi hele veien. I siste fase av løpet er det ofte også bananer du kan spise. For noen funker det, mens andre igjen ikke greier å få ned mat mens de løper maraton. Det skal gå greit å løpe et maraton uten mat, vel å merke hvis du får i deg nok drikke underveis.

Energi under maraton

Maraton er en enorm belastning på beina, og du vil ikke risikere et enerigunderskudd på et eller annet tidspunkt underveis i løpet. Derfor er det viktig for at du sørger for nok energi før og under maraton.

Relaterte artikler:

Hvordan løpe maraton for første gang

Hvordan gjennomføre maraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar