Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Energi i mat

Mat lagrer energi, som når den blir spist overføres til forbrukeren. Hver enkelt person krever en bestemt mengde mat, avhengig av energibehovet.

Hva er energi i mat?

Mat lagrer energi. Spising overfører den lagrede energien fra maten til den som spiser den. Energien holder individet i live, og lar det utføre sine aktiviteter.

Hvor mye energi trenger du?

Energi måles i joules (J) eller kilojoules (kJ). En kilojoule er den samme som 1000 joule. En eldre enhet for måling av matenergi er kilokalori, ofte bare kalt kalorier. En kalori er 4,2 J. Ulike individer trenger forskjellige mengder energi. Hvor mye energi et menneske trenger, avhenger av mange ting, inkludert alder og hva de gjør. Vanligvis trenger en 13 år gammel jente 9000 kJ / dag og en 13 år gammel gutt rundt 10 000 kJ / dag.

Hvor mye energi lagres i matvarer?

Ulike matgrupper lagrer forskjellige mengder energi. For eksempel:

  • 100 gram karbohydrat lagrer rundt 500 kJ
  • 100 gram protein lagrer også rundt 500 kJ
  • 100 gram fett lagrer rundt 3000 kJ

Ernæringsetiketter som du finner på matvarer er laget av matprodusenter. Forskere ved selskapet finner ut mengden av karbohydrat, protein og fett per 100 gram av maten. Ved å bruke verdiene listet over beregner de deretter energiverdiene.

Hvordan kan kunnskap om matenergi hjelpe oss?

Alle trenger litt kunnskap om matenergi, slik at de kan spise fornuftige mengder av maten de trenger for å holde seg sunne. Sportsnæringsfysiologer veileder idrettsutøvere i å bestemme hva de skal spise for å yte sitt beste. De trenger god kunnskap om hvor mye energi som lagres i forskjellige matvarer, samt hvor raskt energien blir frigjort til kroppen.

Relaterte artikler:

Hvilke næringsstoffer gir energi

Hvilke næringsstoffer trenger kroppen

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE