Energi før trening

Idrettsutøvere og treningsentusiaster leter alltid etter måter å forbedre ytelsen og oppnå sine mål. Lær mer om hva du trenger for å ha energi før trening.

Riktig og god ernæring kan hjelpe kroppen din til å prestere bedre og komme seg raskere etter hver treningsøkt. Optimalt næringsinntak før trening vil ikke bare hjelpe deg med å maksimere ytelsen din, men også minimere muskelskader.

Å vite hva du skal spise er viktig

Å fylle kroppen din med de riktige næringsstoffene før trening vil gi deg den energien og styrken du trenger for å prestere bedre. Hvert makronæringsstoff har en bestemt rolle før en treningsøkt. Forholdet der du trenger å konsumere dem varierer imidlertid etter individ og treningstype.d Nedenfor er en kort titt på rollen til hvert makronæringsstoff.

Karbohydrater

Musklene dine bruker glukosen fra karbohydrater for drivstoff. Glykogen er måten kroppen behandler og lagrer glukose på, hovedsakelig i lever og muskler. For kort- og høyintensiv trening er glykogenlagrene dine viktigste energikilde. Men for lengre øvelser avhenger graden av karbohydrater av flere faktorer. Disse inkluderer intensitet, type trening og ditt generelle kosthold.

Muskelenes glykogenlagre er begrenset. Når disse blir tomme, reduseres produksjonen og intensiteten. Studier har konsekvent vist at karbohydrater kan øke glykogenlagre og utnyttelse samtidig som karbohydratoksidasjonen økes under trening. “Karboloading”, som innebærer høyt inntak av karbohydrater i 1–7 dager, er en velkjent metode for å maksimere glykogenlagrene, men i hvilken grad det forbedrer ytelsen er usikkert.

Protein

Mange studier har dokumentert potensialet i proteinforbruk før trening for å forbedre atletisk ytelse. Å spise protein (alene eller med karbohydrater) før trening har vist seg å øke muskelproteinsyntese. En studie viste en positiv, anabol respons etter at deltakerne konsumerte 20 gram myseprotein før trening.

Andre fordeler med å spise protein før trening inkluderer:

  • En bedre anabol respons, eller muskelvekst
  • Forbedret muskelrestitusjon
  • Økt styrke og mager kroppsmasse
  • Økt muskelytelse

Fett

Mens glykogen brukes til kort- og høyintensitetsøkt, er fett kilden til drivstoff for lengre treningsøkter med lett til moderat intensitet. Noen studier har undersøkt effekten av fettinntak på atletisk ytelse. Imidlertid så disse studiene på fettrike dietter over en lang periode, snarere enn før trening. For eksempel viste en studie hvordan et fire ukers kosthold bestående av 40% fett økte utholdenheten hos sunne, trente løpere.

Relaterte artikler:

Rask energi før trening

Når trening ikke gir energi

Om forfatteren