Emfysem og trening

Pustevansker kan få mennesker med kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) til å føle at de ikke kan trene. Lær mer om emfysem og trening.

Men legen din kan oppmuntre til fysisk aktivitet, da det kan forbedre pustebesvær og andre KOLS-symptomer. Inaktivitet kan derimot føre til en nedgang i kardiovaskulær funksjon og muskelmasse. Over tid kan du finne deg mer og mer andpusten hver gang du anstrenger deg. Som et resultat kan vanlige oppgaver som å rengjøre huset eller leke med barna utløse hoste og tungpustethet. Dette kan påvirke livskvaliteten din, forårsake stadig stillesittende atferd, tap av uavhengighet og til og med depresjon.

Emfysem og trening

Trening kan ikke reversere lungeskader, men det kan forbedre din fysiske utholdenhet og styrke luftveiene. Dette kan hjelpe deg med å føle deg bedre fysisk og mentalt, og du kan delta i flere aktiviteter uten å miste pusten eller bli trøtt. Det tar tid å bygge opp kardiovaskulær utholdenhet og å styrke luftveiene. Det er viktig å være konsekvent og etablere en regelmessig treningsrutine. Noen mennesker gjør feilen å stoppe å trene når de puster bedre. Hvis du går tilbake til inaktivitet, vil pustebesværet sannsynligvis komme tilbake.

Beste øvelser for emfysem

Før du begynner på en ny type trening, må du ta kontakt med legen din. Hvis du har moderat til alvorlig KOLS, kan legen din først henvise deg til et lungerehabiliteringsprogram. Hvis du bruker oksygen, kan det hende at legen din gir instruksjoner om hvordan du kan øke oksygenstrømningshastigheten under treningsøkter, for å sikre at kroppen din får nok oksygen. Før du starter et treningsprogram, er det nyttig å trene pusteøvelser for mennesker som lever med KOLS. Gjort regelmessig, disse kan bidra til å gjøre fysisk anstrengelse enklere og mer behagelig.

Velg deretter et par typer trening eller aktiviteter du virkelig liker. Finn en treningspartner som du kan møte opp regelmessig. Dette vil utgjøre en stor forskjell i din evne til å holde seg til den. Gode ​​valg for personer med KOLS inkluderer aerobe eller kardiovaskulære øvelser, så vel som motstandtrening i overkroppen eller vekttrening for å styrke hjertet, lungene og de omkringliggende åndedrettsmusklene.

Følgende er åtte typer trening som er gode alternativer for personer med KOLS:

  • gå tur
  • jogge
  • hoppetau
  • sykling
  • skøyter
  • lett aerobics
  • svømme
  • motstandstrening (med håndvekter eller bånd)

Varm alltid opp og før du trener og avkjøl deg etterpå. Dette reduserer stress på hjertet, musklene og leddene dine. Begynn sakte og øk gradvis intensiteten og varigheten av treningsøktene dine. Du begynner kanskje med et mål om å trene opptil 30 minutter, fire ganger i uken.

Relaterte artikler:

Pusteteknikk når du løper

Tung pust forkjølelse

Om forfatteren

Legg inn kommentar