20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Ekstremt raskt ned i vekt

Raskt vekttap kan være enkelt, hvis du tror hva slankekurene lover. Lær mer om hvor smart (eller ikke) det er å gå ekstremt raskt ned i vekt.

Hva innebærer det å gå ekstremt raskt ned i vekt?

De fleste raske vekttapbaner faller i disse kategoriene:

Sultdietter

Variasjoner av såkalte sultdietter har eksistert siden minst på 1950-tallet.

Slankepiller og kosttilskudd

Dusinvis av kostholdstilskudd lover å øke vekttapet. Vanligvis hevder de enten å blokkere absorpsjon av næringsstoffer, øke metabolismen eller forbrenne fett.

Dietter med svært lavt kaloriinnhold

En velprøvd metode for raskt vekttap er det medisinsk overvåkede kostholdet med lavt kaloriinnhold (VLCD). Det meste av det som er kjent om raskt vekttap kommer fra studier av mennesker på disse diettene.

Kremer og annet som gir lovnader om vekttap

Det ser ut til at det vil ta slutt på de tvilsomme ideene som blir fremmet for raskt vekttap. De fleste lover å erstatte kosthold eller trening med magiske kurer.

Hvor virkningsfullt er det å gå raskt ned i vekt?

I motsetning til legemiddelprodusenter, trenger ikke produsentene av tilskudd å vise at produktene deres er sikre eller effektive før de selger dem på markedet. Dette betyr at mange kosttilskudd ikke trenger godkjenning før de markedsføres. Bortsett fra den svært kalorifattige dietter, har ingen andre produkter, piller eller kosthold vist seg å virke for raskt vekttap. Det finnes reseptbelagte medisiner for vekttap, selv om ingen er ment for akkurat det formålet, og det kan være bivirkninger.

For å gå raskt ned i vekt, er det som virkelig forbrenner fett ikke en pille eller en bestemt type mat. Det er en betydelig reduksjon av kalorier, kombinert med trening.

Hva er risikoen for raskt vekttap?

Raskt vekttap skaper fysiske krav til kroppen, o mulige alvorlige risikoer inkluderer:

 • Gallestein, som forekommer hos 12% til 25% av mennesker som mister store mengder vekt over flere måneder
 • Dehydrering, som kan unngås ved å drikke rikelig med væske
 • Underernæring, vanligvis fra å ikke spise nok protein i flere uker av gangen
 • Ubalanse i elektrolytter, som sjelden kan være livstruende

Andre bivirkninger av raskt vekttap inkluderer:

 • Hodepine
 • Irritabilitet
 • Utmattelse
 • Svimmelhet
 • forstoppelse
 • Ujevnheter i menstruasjonen
 • Hårtap
 • Muskeltap

Farene med raskt vekttap øker med tiden du er på kostholdet. Å ha et kosthold fattig på proteiner er spesielt risikabelt.

Har raskt vekttap noen gang vært en god idé?

Dietter med lavt kaloriinnhold anses som et rimelig alternativ for vekttap for personer med en kroppsmasseindeks (BMI) større enn 30, som trenger raskt vekttap for et spesifikt formål som for eksempel vekttapskirurgi.

Dietter som er under tilsyn av legen som varer i flere uker. Måltidene er ernæringsmessige balanserte, men dyre. Folk kan ende opp med å bruke mye penger over tid. Slike dietter kan gi et trygt vekttap på 15 til 25% av kroppsvekten i løpet av 12 uker. Det er for de som fullfører programmet; 25-50% fullfører ikke programmet. Vekten kommer tilbake når dietten avsluttes, og det skjer vanligvis raskt; Noen eksperter mener det er best å ha en mer bærekraftig tilnærming til vekttap, som kan sammenlignes med et sunt og balansert kosthold.

Å sulte seg selv er absolutt ikke en god idé. Men hvis du ellers er frisk, er det sannsynlig at en kort periode med ekstrem kaloribegrensning ikke vil skade deg. Du bør konferere med legen din først, og sørge for å inkludere protein i kostholdet ditt (70 til 100 gram per dag). Ta en multivitamin og spis kaliumrik mat (tomater, appelsiner og bananer). Husk at en krasjdiett sjelden hjelper deg å oppnå en vedvarende, sunn vekt. De fleste vil legge raskt på seg igjen.

Relaterte artikler:

Hvordan øke forbrenningen

Hvor raskt ned i vekt med lavkarbo

Om forfatteren


INNSPURT!

Av Spurt

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!